Bitcoin Madenciliğinin Kullandığı Elektrik Miktarı Ne Kadar?
Madencilik endüstrisi Bitcoin piyasasının düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan en temel aktivite. Ancak diğer bütün endüstriler gibi kripto para madenciliği de elektrik harcıyor, üstelik sanılandan çok daha fazla.
Dünya’nın her tarafında dev madencilik işletmeleri kurulmuş bulunuyor. Bunların sayısının önümüzdeki yıllarda da artması bekleniyor. Bunun en büyük sebeplerinden biriyse haliyle artan Bitcoin farkındalığı ve anlık işlem yoğunluğu. Madencilik yapan cihazlar arttıkça bakiye transferlerinin işlenme hızı da artıyor.
Herkesin bildiği gibi Bitcoin madenciliği doğru yatırımla oldukça kazançlı bir hal alabilir. Bitcoin fiyatının 11,000$’ı geçtiğini varsayarsak madenciliğin ne kadar büyük bir gelir kapısı olduğu kesinlikle inkar edilemez. Tabii ki her fabrika gibi madencilik yapan işletmeler de bazı kaynaklara bağlı. Madencilik için bu kaynaklardan en önemlisi tabii ki elektrik enerjisi, üstelik aşırı yüksek miktarlarda.
Power Compare adlı Birleşik Krallık bazlı bir şirkete göre Bitcoin’in son zamanlarda yükselen fiyatı, kullanılan elektrik enerjisinin de artmasına sebep olmuş.
Digiconomist’ten gelen açıklamaya göreyse Bitcoin ve Bitcoin Cash’ın madenciliğinde kullanılan elektrik 32 terawatt/saat (TWh) gibi çılgın bir değere yaklaşmış durumda. 32 TWh, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yayınladığı verilere göre bütün ülkenin elektrik tüketimini toplamda 42 gün boyunca karşılayabilir. Digiconomist’in yayınladığı tabloda, madencilik faaliyetlerinin sonucunda yılda toplamda neredeyse 9.7 milyar $’lık gelir elde edildiği de belirtilmiş.
Websitesinin geliştirdiği Bitcoin Enerji Tüketim İndeksi üzerinden belirlenen veriler, kripto para madencilik endüstrisinin ne kadar büyük bir piyasa haline geldiğini gözler önüne sermekte.
Dünya’daki toplam enerji tüketiminin %0.14’ü sadece Bitcoin ve Bitcoin Cash madenciliği için kullanılıyor. Bu da Bitcoin ekosisteminin gezegende en çok elektrik tüketen 61’inci piyasa olduğunun bir göstergesi.
Bu araştırmanın sonucunda ilginç ama pek de şaşırtıcı olmayan bir gerçeğe de ulaşıldı. Bitcoin madenciliği için kullanılan enerji sadece Kasım ayında %30’luk bir büyüme göstermiş. Bu artışın son zamanlardaki fiyat yükselişine bağlı olduğunu görmek hiç de zor değil.
Aynı zamanda, eğer Bitcoin için kullanılan elektrik seviyesi şimdiki oranda artmaya devam ederse 2020 yılında Dünya’da üretilen bütün enerjinin madencilik için kullanılması gerekecek… Bunun abartı olduğunu düşünebilirsiniz, ancak Bitcoin piyasasının üstel bir derecede büyüdüğünü unutmayın.
Üstte belirttiğimiz enerji tüketim verilerine göre Bitcoin madenciliğinin kullandığı enerji birçok Afrika ülkesinden çok daha fazla. Power Compare tarafından hazırlanan harita, madencilik endüstrisinden daha az elektrik harcayan ülkeleri sarı renkle göstermiş: