Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya Merkez Bankası, Madenciliğe Karşı Ilımlı Ancak Çıkarılan Koinlerin Yurt Dışında Satılması İsteniyor

Rusya Merkez Bankası, yaptığı açıklama ile ülkede kripto para madenciliğinin yapılmasının önünde herhangi bir engel bulunmadığını ve buna izin verileceğini açıklarken, bununla birlikte, madencilerin çıkarılan koinleri yurt dışında satmalarını istediğini belirtti.

Rus Merkez Bankası yetkilileri vergi, kontrol ve kanun dışı durumların raporlanması gibi belirli koşullar altında kripto para madenciliğine izin verileceğini açıklasa da, koinlerin yurt dışında satılmasını istiyor. Aynı zamanda da madencilik firmalarının vergi yükümlülüğü de devam edecek.

Kripto Para Madenciliğine İzin Var

Rusya’nın özellikle madencilik firmalarının Çin hükümeti ile yaşadığı ciddi sorunlar sebebiyle, kripto para madenciliği konusunda cazibesi yüksek bir merkez haline geldiğini belirtmiştik. Ancak Rus hükümeti, kripto para madenciliği konusunda bir kural silsilesinin gerekli olacağının da farkında olduğu için, birçok blockhain ve madencilik firmalarının yetkilileri ile, konunun düzenlenmesi için fikir alış verişinde bulundu.

11 ayrı saat dilimine bölünmüş olmaları, doğal kaynaklar bakımından bir hayli zengin bir konumda bulunmaları ve ucuz enerji fiyatları ile Rusya, madencilik için adeta biçilmiş bir kaftan. Rus hükümeti de, bu durumdan faydalanarak madencilik firmalarını Rusya’ya çekip trilyonlarca dolarlık yatırımı kapmak için elinden geleni yapıyor. Aynı zamanda bu pazarın devamı için de, doğru kuralları koymaya çalışıyor.

İşte tam da bu noktada, Rusya Merkez Bankası’nın geleneksel yıllık toplantısında, bankacılara bir konuşma yapan banka başkanı Olga Skorobogatova, şu ifadeleri kullandı:

”Madencilik yapacak firmalara kapımız elbette açık. Rusya Federasyonu’nun kurallarına uymaları kaydıyla bu işlemi gerçekleştirmeleri için önlerinde hiçbir engel yok. Biz, bu durumu destekleyeceğiz ancak çıkarılan kripto paraların satışı halen bizim aramızda tartışma konusu. Bizim Rusya Merkez Bankası olarak görüşümüz, bu çıkarılan paraların Rusya dışı bir yerlerde satışının yapılması.”

Skorobogatova’ya göre, bankanın kripto para madenciliğine izin vermesinin altında yatan sebeplerden biri de vergilendirme, kontrol ve kanun dışı olayların raporlanması uygulamalarına olan inançları.

Madenciler Vergi Ödeyecek

Buzko & Partners hukuk firmasının CEO’su olan Roman Buzko’ya göre, madencilik işlemleri sonrası çıkarılan kripto paraların Rusya içinde satılamayacak olması; madencilik firmalarının vergilerden muaf olduğu anlamını taşımıyor. Konuyla ilgili yerel basın kaynaklarına açıklamalarda bulunan Buzko, bu düşüncesini şu cümleler ile açtı:

”Madenciler, çıkardıkları kripto paraları Rusya Federasyonun dışındaki yerlerde sattı ve parayı kazandı diyelim. Kripto para satımının ardından kazandıkları bu para, hükümet kurallarınca yabancı bir değer sayılır ve Rus Rublesine dönüşürken bir vergi alınır. Bu durum her şey için böyle. Örneğin petrol ya da gaz satışı için de aynısı geçerli. Bu tarz gelirlerin vergisi olduğu gibi, madencilik sonrası çıkan paraların satışından kazanılacak paranın da vergisinin olması, hukukun getirdiği doğal bir sonuç.”

”Ayrıca bana göre Rusya Merkez Bankası’nın burada, tüm bu vergi, kontrol vs. gibi olaylar ile yapmaya çalıştığı ana şey, kripto paraların risklerinden tüketicileri korumak. İnsanların çoğu, bu sektöre girerken kendisini nelerin beklediğinin farkında değil ve yetkililer de bu riskleri en aza indirgeyerek; vatandaşını korumaya çalışıyor.”

Rus  yetkililerin konuyla ilgili çalışmaları da devam ediyor. Ülkede kripto para madenciliği yapan insanların tespiti için kullanıla enerji seviyeleri ve diğer parametreleri içeren bir takip sistemi geliştirmeyi amaçlayan Rus yetkililer, şu anda bu konudaki çalışmalarını sürdürse de, sistemin işleyebilirliği ve pratik kullanım alanı halen tartışma konusu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment