Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Enerji Devi Enel, Yenilenebilir Bile Olsa Madenciliğe Enerji Sağlamayı Reddetti

Avrupa’nın elektrik santrali şirketleri arasında en büyüklerinden birisi olarak gösterilen Enel firması, 1 Şubat tarihinde yaptığı açıklama ile ünlü madencilik firması Envion’a yenilenebilir enerji satmayacağını duyurdu.

Konuyla ilgili Reuters’a demeçler veren İtalyan merkezli firma, hiçbir koşulda ve şartta, bir madencilik firmasına enerji satışlarının gündemlerinde olmadığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

”Biz, Enel olarak gelecekteki planımızı tamamen daha az karbon ayak izi bırakacak, sağlıklı çözümler üretmek üzerine kurduk. Bu noktada da önemli adımlar atıyoruz. Şirket olarak, Bitcoin ya da diğer madenciliği yapılan kripto paralar için böylesine bir enerji satışı yapmak, gerek politikamız ile uyumsuz gerekse de çevreye kar zarar dengesi için yersiz bir karar olur. Bu tarz işler ile şirketimizin izlemek istediği yol uyuşmuyor. Biz, gelecekte iş modelimize uygun sektörlerin firmaları ile çalışmak istiyoruz.”

Daha önce basında çıkan haberlerde, Enel’in İsviçre merkezli bir kripto para madenciliği şirketi Envion ile görüşme halinde olduğu belirtilse de, bu satışın yapılmayacağı şimdi açıklanmış oldu. Envion, İsviçre merkezli bir firma olarak karşımıza çıkarken, madencilik yaklaşımı ise yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak bu işi yapmak ve çevreye olabildiğince az zarar vermeye çalışmak. Envion’un madencilik yapan her bir ünitesi, güneş enerjisi veya rüzgar enerjisi üreten bir konteynr sisteminin içinde yer alıyor ve bu sayede madencilik sırasında çıkan enerji, çevreyi kirletmeden başka bir enerji türüne dönüşüyor. Envion kurum olarak bu sayede çalıştığı ülkelerde çevreye verdiği zararı en aza indirgemeye çalışıyor.

Çin hükümeti ile madenciler arasında sorunlar yaşanmadan önce, Çin, tüm bu madencilik faaliyetlerinin neredeyse yüzde 70’ini tek başına karşılıyordu. Ancak sorunların yaşanmaya başlamasının ardından birçok kurum merkezlerini Avrupa’ya veya Kanada gibi diğer ülkelere taşıma kararı almıştı. Özellikle Çin’de hali hazırda yer alan ICO yasağı ve bazı borsaların kapanmasını da içeren sıkı kripto para ticareti yasaklarının, yakın dönemde madencilere de yansıyacağı ve bu firmaların enerji kullanım kısıtlaması yaşayacağı belirtiliyor.

2017 yılında yayınlanan çeşitli veriler ise, çok enteresan bilgiler içeriyor. Örneğin yıllık Bitcoin madenciliği yapmak için kullanılan enerji miktarı, birçok Afrika ülkesinin kullandığından çok daha fazla. Çin’de madencilik için tüketilen enerjinin kömür veya hidro elektrik kaynaklı olması, bazı firmaları bu konu hakkında yeni arayışlara iterken, çıkan enerjinin yenilenebilirliği de bu düşünce alanlarından biri oldu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment