Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya Madencilerin Tespitini Sağlayacak Bir Sistem Geliştiriyor

Rusya Hükümeti’nin, Çin ile ciddi sorunlar yaşayan madenciler için yeni bir durak olması bekleniyor. Bu konuda geçtiğimiz günlerde sizlerle bu bilgileri içeren bir yazı da paylaşmıştık. İşte bu madenci göçüne hazırlanan Rus hükümetinin, konuyla alakalı düzenlemeler  yapma çalışmaları da devam ediyor. Hükümet, kripto para madenciliği yapan insanların tanınmasını ve tespit edilmesini sağlayacak bir sistem üzerinde çalışırken; madencilere özel olarak elektrik indirimi ve bazı diğer promosyonlar da gündemde.

Madencilerin Tespiti İçin Sistem

Yoğun madenci göçüne hazırlanan ülkede, bu konunun düzenlenmesi de büyük önem arz ediyor. Konuyla alakalı saha çalışmaları yapmaya devam eden Rus hükümeti, madencilik faaliyetinde bulunan kişilerin tespit edileceği bir sistem üzerinde çalışırken, bu çalışmalarda son noktaya gelindi. Rusya İletişim Dairesi’nden ve yerel medya organlarından yapılan açıklamalar da bunu doğruluyor. Ülkede yayın yapan Vedomosti’de yayınlanan haberde, şunlara yer verildi:

”Kripto para madenciliği yapacak insanların tespiti yapılmaya hazırlanıyor. İnternet ve elektrik tüketimleri hesaplanarak, kayıt yaptırılan madencilik cihazlarının enerji kapasiteleri ile karşılaştırılacak ve buna göre faturalandırma işlemi yapılacak.”

Rusya İletşim Dairesi’nden iki yetkili de bu haberleri doğrularken, ülkede kripto para madenciliğinin yaygınlaşmaya başlayacağı dönemlerden önce böylesi düzenlemelerin, gerek toplum gerekse de devlet yararına olduğu görüşünde birleşildi. Yeni düzenlemelerin 1 Şubat itibariyle yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Rusya, madencilik yapan insanların tespiti için ilk kez araştırmaya başvurmadı. Daha önce de ülkede benzer faaliyet gösteren insanların tespiti için  bazı çalışmalar yapılmıştı. Örneğin, geçtiğimiz Ekim ayında Rus hükümet yetkilisi Anatoly Aksakov, enerji tüketim oranlarına bakarak madencilik yapan insanları saptamaya çalıştıklarını belirtmişti.

Peki Sistem Nasıl İşleyecek?

Rusya Enerji Bakanlığı yetkililerinin sözlerine bakılacak olursa, sistemin işlemesi en azından teknik olarak mümkün. Ancak yine de bu takiplerin ekonomik uygulanabilirliği olması da, sistemin akıbeti açısından hayli kritik bir öneme sahip. Hükümet yine de, sistemin kişilerden ziyade, kurumlar bazında takip edilebileceğinin farkında. Neticede abonelerin tükettiği elektriğe bakarak madencilik yaptığını söylemek çok kolay değil ancak; kurumların takibi, özellikle de araç gereç kaydı sebebiyle, daha mümkün görünmekte.

Hükümet yetkilileri ve bazı uzmanlar da, sistemin takip edilebilirliğinin özellikle kişiler düzeyinde zor olduğunun farkında. Örneğin, yerel basın organlarından Ria Novosti’ye konuşan bir yetkili, ”Sadece elektrik faturalarına bakarak kişinin madencilik yaptığına karar verilmesinin çok zor olduğunu” belirterek şunları ekledi: ”Adamın belki de kripto parayla uzaktan yakından alakası yok, sadece sevdiği dizileri indiriyor.”

Synergy Üniversitesi’nde Ekonomik Araştırma bilim dalında aktif görev yürüten Andrei Koptelov da bu fikri paylaşıyor. Koptelov da, kendi fikirlerini şöyle açıklıyor:

”Sadece bir insanın tükettiği enerji miktarına ve internet trafiğini inceleyerek bu insanın madencilik yaptığına kanaat getirmek imkansızla eş değer. İnsanların ne için elektrik kullandıklarını birbirinden ayırt edecek bir alt yapı henüz yok. Elektriği evi ısıtmak için de madencilik yapmak için de kullanabilirsiniz. Ve bunun takibi kolay olmaz.”

Madencilere Özel Vergi İndirimleri

Kripto para madenciliğini elinden geldiğince tarayarak olayı kanun tarafında düzenlemeye gayret eden Rus yetkililer, buna karşın madenciler için özel indirimler de planlıyor. Madencilerin daha rahat ortamda iş yapabilmeleri için çalışmalar yürüten Rus yetkililer, bazı düzenlemeleri yapmak için çalışmalara devam ediyor. Konuyla ilgili RBC’ye konuşan ismi açıklanmamış bir Rus yetkili, şunları söyledi:

Başlangıçta, madenciler için iki yıllık vergi muafiyeti düşünüyoruz. Daha sonra ise kazançları üzerinden vergilendirme yapılacak. Ancak VAT ise ödenmeyecek.”

Ancak olayın ters yönünde bir açıklama daha var. Ria Novosti’ye bir demeç  veren millet vekili Alexei Moiseev, ise ”Bakanlığının madenciler için vergi muafiyetine gerek duymadığını” belirtti. Ancak vergi muafiyeti planlanmasa da, madenciler için özel elektrik indirimleri ve bazı özel tarifelerin kullanılması da gündemde.

Rus hükümetinde konuyla alakalı ciddi tartışmalar var. Neredeyse her hafta bu konu hakkında ne yapacaklarını enine boyuna tartışan Rus yetkililer, henüz bir sonuca varabilmiş değiller. Son olarak yapılan toplantının detayları hakkında konuşan bir hükümet yetkilisi, ”Şu ana kadar kimse madencilere neden vergi indirimi yapılması gerektiğini net bir dille açıklayamadı.” ifadesini kullandı. Rus hükümetinde bazı görüşlere göre, ülke zaten dünyadaki muadillerine oranla enerji noktasında adeta bir cennet. Rus yetkililer, hali hazırda çok ucuz olan enerji maaliyetinin madenciler için neden daha da indirilmesi gerektiği noktasında, bu konunun diğer tarafından daha sağlam bir açıklama bekliyor…

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment