Rusya, Yoğun Madenci Göçüne Hazırlanıyor
Kripto paraların madenciliği yapılırken ortaya çıkan ciddi enerji problemleri, halen önemli bir tartışma konusu olarak karşımıza çıkıyor. Kanada’nın Çin ve Güney Kore’deki yasaklardan ve artan fiyatlardan dolayı göç etmeyi düşünen madencilere yeni bir imkan sunacağı haberlerinin ardından, şimdi de Rusya’nın konuyla ilgili hamlesi netleşmeye başladı.
Rusya’nın Doğu ve Batı’dan gelecek kripto para madencilerinin göçü için hazırlıklara başladığı belirtilirken, basında yer alan haberlerde Rus hükümetinin bu konuda kendine hayli güvendiği ve bu konuyu çok ciddi şekilde önemsediğine dikkat çekildi. Şu an tam olarak net bir karar verilmese de, Rusya’daki kripto para toplulukları, Rus veya yabancı Blockhain uzmanları ve daha birçok insan, Rus hükümetinin Bitcoin madenciliğine kucak açacağı konusunda hemfikir.
Ruslar Çok İddialı
Ruslar, Bitcoin madenciliği konusunda kendilerine çok güveniyor. Popüler Bitcoin forumlarına baktığımızda, son günlerde tek bir ortak mesaj dikkatimizi çekiyor: ”Merhaba Çinli madenciler. Sizi Rusya’ya davet ediyoruz. Elektriğin kWh’ı yalnızca 0.05 dolar.”
Ruslar, madencilik işi için gerçekten çok üst düzey merkezleri hazırlamaya başladı bile. Öyle ki, merkezlerin elektrik bağlantıları tamam, internet kabloları 5 bin metrekarelik binalara ciddi soğutucular eşliğinde çekildi. Güvenlik kameraları ve alarm sistemleri kuruldu. Özellikle Çin pazarını hedefleyen Ruslar, diğer yerlerdeki sorunları da yakından takip ediyor.
Son günlerde basında çıkan haberlerde, birçok madencilik firmasının Rusya’da bu işi yapabilmek için hükümete başvurduğu ve bunların çoğunluğunu Çinli madencilerin oluşturduğu bilgisi paylaşılmıştı. Bu arada Rus Kripto Para ve Blockchain Derneği de, Çin ve Slovakya’dan üst düzey yöneticileri Rusya’ya davet ederek, daha fazla madencinin kazandırılması için neler yapılması gerektiği konusunda, bu insanlarla fikir alışverişinde bulunmuştu.
11 ayrı saat dilimine bölünmüş olmaları, doğal kaynaklar bakımından bir hayli zengin bir konumda bulunmaları ve ucuz enerji fiyatları ile madencilik için adeta biçilmiş bir kaftan. Rus hükümeti de, bu durumdan faydalanarak madencilik firmalarını Rusya’ya çekip trilyonlarca dolarlık yatırımı kapmak için elinden geleni yapıyor. Aynı zamanda bu pazarın devamı için de, doğru kuralları koymaya çalışıyor.
Rusya, Büyük Bir Madencilik Merkezi Olabilir
Rus hükümeti, dünya genelinde madencilik ve kripto para ile alakalı yaşanan gelişmelerin hepsini çok ama çok yakından takip etmeye devam ediyor. Dünyanın dört bir yanından konuyla ilgili haber toplayan ve değerlendirme yapan Rus yetkililer, özellikle Çin, Belçika ve ABD’de yer alan firmalar ile sıkı bir temas halinde. Diğer konularda izlediği milliyetçi tutumun aksine Rusya; kripto para konusunda rakiplerine avantaj sağlayabilmek için bu politikasını biraz esnetmiş durumda.
Bu konuda dünyada net bir görüşün oluşmaması ve kripto para hakkında sayıda farklı görüşü savunan ülkelerin olması da, Rusya’nın elini güçlendiriyor.
Mart ayında düzenlenecek G20 zirvesi öncesi Fransa ve Almanya ortak bir tasarı hazırlayarak kripto paraların denetlenmesinin arttırılmasını isteyecek. Amerika Birleşik Devletleri de, İsviçte’deki anonim kripto para hesapları hakkında bir düzenleme talep edecek ve Çin Halk Cumhuriyeti de, madenciliğin ülke iklim şartlarına ve enerji rezervlerine ciddi zarar verdiğini söyleyerek bu olayın düzenlenmesini isteyecek.
Rusya’nın tam da bu noktada eli çok güçlü çünkü ülke, hem bu düzenlemeleri yapacak otoriter güce ve hukuk aklına; hem de madencilik için bulunmaz bir nimet olan enerji kaynakları ve soğuk havalara sahip.
Rusya, kripto paraların düzenlenmesi noktasında çalışmalarına yaz aylarında başlamayı planlarken, Rus otoriteler, yurt dışından yardım aldı. 15 farklı ülkeden Rusya’ya davet edilen dünyanın önde gelen Bitcoin madencilerinden; kripto paraların nasıl madencilikle çıkarıldığı konusunda bilgi alınırken, aynı zamanda her bir madenciden bu olayın nasıl düzenlenebileceğine dair farklı yaklaşımları içeren raporlar istendi. Aynı zamanda, madencilerin kendisine nasıl bir yaklaşım gösterilmesi gerektiğini öğrenmek için de Çin ve Slovakya’dan bir heyet getirildi ve fikir alışverişinde bulunuldu.
Rusya’nın Ekonomi konusundaki önemli isimlerinden Sergei Repetyuk, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
”Çin’in çeşitli sebepleri gerekçe göstererek, madencilere kapıyı gösterdikten sonra, bu madencilerin Rusya’da çalışmaya başlamalarında, ben bir zarar görmüyorum. Bu işi, belli kurallara bağlı yaparsak hiçbir sorun yaşamayız çünkü bu iş için uygun bir yeriz. Enerji kullanımının en zirve yaptığı dönemlerde bile, güç kaynaklarımızın %40’ı boşta kalıyor. O yüzden madencilik hususunda bir sorun yaşanacağını sanmıyorum.”
Repetyuk’un bu görüşleri, Rusya’da bir üniversitede ekonomi profesörlüğü yapan Evgeniy Itsakov tarafından da desteklendi. Konuyla ilgili konuşan Itsakov ise şunları kaydetti:
”Ülkede enerji oldukça ucuz ve talep de çok fazla değil. Bu konuda çok güçlü bir alt yapıya sahibiz. Kripto para madenciliği başlı başına bir sektör ve daha efektif ve faydalı bir çözüm bulunana kadar yaşamaya devam edecek. Ancak pazardaki kuralların iyi belirlenmesi şart ve bunun da çalışmalarını görmek sevindirici.”
Rusya Bu Hamlesi İle Oyunu Değiştirebilecek Mi?
Bitcoin madenciliğinin ciddi miktarda enerji tükettiği çok bilinen bir gerçek. Bitcoin, sadece kendi başına 2017 yılı boyunca tam 40 TWh elektrik tüketti. Aynı zamanda, Ethereum transferleri için sırf Aralık ayına özel tüketilen enerji miktarı ise 10 TWh. Dünya’daki madencilik işlerinin şu anda %80’i Çin merkezli şirketler tarafından yapılıyor. Büyük madencilik merkezlerinin bulunduğu yerlerde halk için enerji sağlayamamaktan korkan Çin hükümeti, bu sebeple madenciler ile sorunlar yaşıyor. Ülkedeki yerel iki eyalet Inner Mongolia ve Xinjiang – Uygur, Çin hükümetinden gelen kararla, madencilere verilen enerjide ciddi kesintiye gitti.
Rusya hükümetinin enerji konusunda gerçekten hiçbir çekincesi veya korkacak bir şeyi yok. Ülkede enerji kullanımının tavan yaptığı saatlerde bile; kömür, nükleer enerji ve hidroelektrik santrallerinden oluşan Rus enerji kaynaklarının %40’ı boşta kalıyor. Toplam kapasite 236 olarak nitelendirilirken, bu; ülkenin ihtiyacından çok daha fazla. Rus yetkililer, daha şimdiden bu işin hesabını da yaptı. Eğer kripto para madenciliğine yıllık 100 GW’lik bir kaynak aktarılırsa, bu yaratılacak pazardan Rus ekonomisine giren para tam 30 milyar dolar ya da 1.7 trilyon ruble olacak. Özellikle ülkenin doğusunda madenciler için ciddi merkezler oluşturulmaya çalışılırken, bu konu ile Putin’in o bölgedeki temsilcisi Yuriy Trutnev ilgileniyor.
Son dönemde çıkan haberlerde, Asya’daki göçün yavaş yavaş başladığı belirtiliyor. Soğuk hava ve ucuz enerji fiyatlarını yeni yerleri belirlemede en temel iki faktör olarak seçen madenciler için, Rusya’nın alternatifleri ise Kanada ve İzlanda. Özellikle Kanada’nın Quebec şehrinin madenciler için yeni bir merkez haline gelmeyi başlaması haberleri, basında hayli fazla yer bulmuştu.
Sadece madencilik değil, ülkede kripto paralar ile alakalı diğer konular da sıkça tartışılıyor. Özellikle, kripto paraların yasallaştırılması konusu parlamentonun gündemini bir hayli meşgul ederken, Rus hükümeti, Rus merkezli bir kripto paraya ise Venezuela devlet başkanı Nicolas Maduro kadar sıcak değil.
Merkez bankası, ulusal bir kripto para noktasında diretirken, buna karşın koin tabanlı şirketlerin geleneksel borsalara girmesine ise karşı. Rus hükümetinin ise, bu konularla alakalı gerçek fikirlerini Mart ayındaki seçimler bitene kadar net bir dille söylenmesi beklenmiyor. Ancak, madencilik konusundaki fikirlerin olumlu olduğunu söylemek yanlış olmaz.