Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Coincheck Olayından Sonra, Japon Borsaları Güvenlik Sistemlerini Geliştirmek İstiyor

Geçtiğimiz günlerde yaşanan ve Mt.Gox’tan daha fazla paranın kaybedildiği Coincheck Hack saldırsından sonra, Japonya merkezli diğer kripto para borsaları bir araya geldi. 26 Ocak’ta yaşanan olaydan ardından borsaların güvensizliği bir kez daha gündeme oturmuş ve birçok Coincheck müşterisi, olayın sonunda ciddi zararlara uğramıştı.

Borsalar Kendi Güvenlik Sistemlerini Düzenleyecek

Olayın ardından toplanan Japonya Blockhain Derneği ya da kısa adıyla JBA, bu hack olayından öncesinde, bünyesindeki kripto para borsalarının gönüllü olarak uyacağı bir takım temel güvenlik kuralları belirlemişti. Özellikle belli başlı cüzdan tiplerinin sistemlere entegrasyonu, ciddi şekilde altı çizilen konulardan biri olmuştu. Coincheck’in hacklenmesinden ve yaklaşık 58 milyar Japon Yen’inin ortadan kaybolmasının ardından bu kurallar bütünü bir kez daha gündeme geldi.

Şu an için 127 üyesi bulunan Federasyon’un bu üyelerinden 15’i kripto para borsalarından, 35’i de blockchain ile ilgilenen kişilerden oluşuyor. Kripto para borsası kaynaklı üyeler arasında ise Bit Flyer, Coincheck, GMO Coin ve Bitocean gibi kripto para borsaları var. Bit Flyer’ın CEO’su Yuzo Kano ise federasyonun temsilciliğini yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Japonya Blockhain Federasyonu’ndan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verilmişti:

”Kripto paraları çevrim dışı olarak saklayacak cüzdanların yapılmasının, yasal sebeplerle ertelenmesi ve böyle üzücü bir hack olayının yaşanması, gerçekten çok üzücü.’

Federasyon, aynı zamanda yaptığı açıklama ile Japonya Finansal Hizmetler Dairesi’nin kendilerine gönderdiği uyarı metninde, kendilerine üye kripto borsasının güvenlik sistemlerinin gözden geçirilmesinin istendiğini de belirtirken, bu konu hakkında gerekli çalışmalara da başladıklarını belirtti. Yine federasyondan yapılan açıklamada her bir kripto para borsası ile bu konu hakkında görüşmelerin yapıldığı ve ilgili borsaların bir siber saldırıya hazırlık olarak güvenlik sistemlerini gözden geçirip, güncellediği de belirtildi. Bu olayın kendilerine acı bir tecrübe olduğunu belirten Japonya Blockchain Federasyonu, aynı zamanda bir açıklamada daha yaparak şunları belirtti:

”Gelecekte, Coincheck’te yaşanan üzücü hadisenin tekrarlanmaması için daha ciddi ve katı güvenlik önlemlerini hayata geçirmek ve üyelerimizin buna tam uyumunu sağlamak istiyoruz. Tek hedefimiz birlikte, daha güvenli ve rahat bir kripto para ticareti ortamı oluşturmak.”

Japon Yetkililer, Coincheck Hakkında Endişeli

Japonya’da yayın yapan önemli gazetelerden olan Japan Times’a göre ise, Japonya Finansal Hizmetler Servisi, Coincheck’e 26 Ocak’ta yaşanan hack saldırısından önce bir uyarı metni göndermiş. Metinde, Coincheck’e güvenlik problemlerini gidermeleri ve müşterilerin varlıklarının daha iyi korunması yollarının araştırılması yönünde telkinde bulunulmuş. Bu uyarıya rağmen borsadan 58 milyar Japon Yen’i tutarında NEM Tokenleri’nin çalınmasının ise, kurumun ciddi şekilde tepki göstermesine neden olmuş. Konuyla ilgili Japonya Finansal Hizmetler Servisi yetkilileri ile konuşan gazeteciler, şu cevabı aldıklarını belirtti:

Geçtiğimiz Ağustos ayında kurum olarak, kripto para borsalarının temsilcileri ile bir dizi toplantılar gerçekleştirdik ve onlara müşterilerin kazanımlarını nasıl depoladıklarını sorduk. Coincheck de, diğer kripto para borsaları gibi Eylül ayında bize bir form yolladı ve o formda bizler, bazı güvenlik açıkları tespit ettik. Şirkete bunu gidermelerini söyledik. Güvenlik sistemlerinin gelişmesi gerekiyordu. Bu yaşanan olay çok üzücü.”

Japonya Finansal Hizmetler Servisi, ülkede kripto para borsalarının resmi kaydını onaylamakla mükellef kurum olma özelliğine sahip. Japon otoritelere göre, normal şartlarda kurumun bir kripto para borsasını resmi olarak onaylaması yaklaşık iki ay gibi bir sürede gerçekleşiyor. Coincheck, bahsi geçen formuEylül ayında göndermesine rağmen, henüz resmi olarak kaydedilmemiş. Bu da durumun olağan dışı olduğunu gösteriyor çünkü, ilgili formun doldurulmasının üstünden tam 4 ay geçmiş durumda.

Reuters’e göre de kurum, Coincheck yetkililerinden yaşanan hack olayı ile ilgili detaylı bir rapor istedi ve raporun verilmesinin son tarihi olarak 13 Şubat’ı belirledi. Aynı zamanda diğer kripto para borsalarının güvenlik raporlarının da incelenmesi beklenirken, Japon polisinin hack olayıyla alakalı soruşturma başlattığı da belirtildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment