Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Coincheck Mt. Gox’tan Daha Büyük Bir Saldırıya Maruz Kaldı

Tokyo merkezli kripto para borsası Coincheck en azından şu anki verilere göre teknoloji tarihinde görülmüş en büyük hack saldırısına maruz kaldığını doğruladı.

Japonya saatiyle 23:30’da gerçekleşen basın konferansında borsanın başkanı Wakata Koichi Yoshihiro ve COO’su Yusuke Otsuka yaşanan zararın 58 milyar Yen (yaklaşık 533 milyon $) olduğunu açıkladı. Konferansa katılmış olan Bloomberg‘e göre Coincheck’in dijital cüzdanlarından 500 milyon NEM token’ı çalındı.

Nikkei tarafından atılan tweetler yaşanan bu saldırı sonucunda kaybedilen varlıkların tam miktarının bilinmediğini gösteriyor ve bu konuya yönelik detaylı çalışmalar sürüyor.

Kripto paraların yapısı ve şirketin elindeki bilgi yetersizliği yüzünden çalınan varlıkların toplam kaç dolar ettiğini söylemek güç olsa da eldeki veriler kaybedilen varlıkların en az 400 milyon $ değerinde olduğunu gösteriyor. Olay sonrasında NEM protokolünün token’ı olan XEM’de yaşanan değer düşüşü de göz önünde bulundurulunca tam değeri hesaplamak gerçekten zor.

CoinMarketCap verilerine göre haber yazım saatiyle XEM, gün içindeki 1.01 $’dan şu an 0.85 $’a düşmüş durumda.

Coincheck’e yapılan hack saldırısı sonucunda çalınan dolarlar miktar olarak 2014 yılında Mt. Gox (340 milyon $) borsasından çalınanlardan daha fazla. Ancak 2014 yılından beri kripto paraların piyasa hacmi konusunda ne kadar büyüdüğünü düşünürsek elbette bu hack saldırısının piyasaya etkisi Mt. Gox’tan çok daha az olacak.

Bir hırsızlık yaşandığına dair olan dedikodular Coincheck bu sabah aniden sunduğu hizmetlerin çoğunu dondurunca ortaya çıkmaya başladı.

Firma 13:00 JST’de yaptığı açıklamada NEM Blockchain’ininde kullanılan XEM tokenı üzerinden yapılan para yatırmaları, ticaretleri ve para çekimlerini kısıtladığını duyurdu.

Bu duyurudan 30 dakika sonra ise Japon Yeni de dahil olmak üzere tüm kripto paralar üzerinden yapılan para çekimleri askıya alındı. İlerleyen saatte Bitcoin hariç diğer tüm kripto paraların ticareti de kısıtlandı. En son güncellemeye göre diğer para yatırma metotları da (kredi kartı gibi) durduruldu.

Yöneticilerin yaptığı açıklamaya göre Coincheck müşterileri mağdur durumda bırakmamaya çalışacak.

Ortaya çıkan başka bir şey ise Coincheck’in Japonya’daki Finansal Hizmetler Kurumu’na kayıtlı olmadığı ancak artık olmayı planladığı oldu. Coincheck başkanı bu konuda “derin pişmanlık” duyduğunu belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment