Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’in Yaşadığı Düşüşler ve Bunlardan Doğan Kazanç Fırsatları

Bitcoin yakın zamanda rekor kırarak 5,000$ civarına ulaşmıştı ve ani bir düşüşle 3,000$ sınırına gerilemişti. Bu ay epey karışık oldu denilebilir.

Bu gibi ani düşüş ve yükselişlere dijital paralarda oldukça sık rastlanabiliyor ve %10, %20, hatta ve hatta %40 oranındaki ani değişiklikler artık şaşırtıcı olmamaya başladı.

2013 Nisan Erimesi

Bitcoin’in geçmiş zamanda yaşadığı ciddi bir düşüş. Bitcoin fiyatı 12 saat içinde %71’lik bir düşüş ile 233$’dan 67$’a gerilemişti ve bu durumun toparlanması yedi ay sürdü.

Bu düşüşün sebebi olarak Bitcoin’in ilk kez yaygınlaşmaya başlaması gösteriliyor. 2013’ten önce hiç 15$ sınırını geçemeyen Bitcoin, medyanın tanıtımıyla yaygınlaşarak 200$’a kadar çıktı.

Her çıkışın bir inişi vardır lafı da boş değilmiş ki böyle bir artış sonrasında %71’lik bir düşüş yaşadı.

2013 Balonu

Nisandan sonra Bitcoin fiyatı bir süre 120$ dolaylarında kaldı. Ancak yıl sonuna gelindiğinde, kasımın sonlarında, “uçuşa geçerek” 1,150$’ı gördü. Aralığın ortalarına gelindiğinde ise fiyat 1,150$’ın yarısının bile altına düştü ve tekrar 1,000$ sınırını görene dek 4 yıl boyunca o civarda kaldı.

2013’ün sonlarında yaşanan bu düşüş gerçekten güzel bir balon örneği. Bitcoin’e akın eden yeni yatırımcılar, fiyatın birden artmasını sağladı. Tam da bu civarlarda artık devletler Bitcoin’i ciddiye almaya başladı ve Coinbase gibi borsalar Bitcoin satın alma işlemlerini çok daha kolay haline getirdi.

Mt. Gox Olayı

Aralık 2013’te yaşadığı düşüşün ardından kendini toparlamaya başlayan Bitcoin’e bir darbe de Mt.Gox’tan gelmişti. Bu darbe sıradan bir fiyat düşüşüne neden olmanın ötesinde, neredeyse Bitcoin’i tamamen ortadan kaldıracaktı. Bitcoin ocak ve şubata doğru istikrarlı bir şekilde artarken şubat ayında aniden 867$’dan 439$’a düşerek neredeyse %50’lik bir düşüş yaşadı.

Bu olay Mt.Gox, büyük bir hack saldırısıyla karşı karşıya olduğunu açıkladığında yaşandı.7 Şubat’ta para çekme işlemlerini durduran borsa, sonradan bir açıklama yaptı ve saldırıyı gerçekleştiren hırsızların 850,000 adet Bitcoin (şuanda yaklaşık 3,5 milyar $) çaldığını duyurdu.

2017 Yaz Satışı

Bu yıl ocak ayının başlarında Bitcoin bir kez daha 1,000$ sınırını aştı ve bu artış devam ederek hazirana doğru 3,000$ haline geldi. Ancak temmuzun ortalarında %36’lık bir düşüşle 1,869$’a geriledi.

Bitcoin’in artan popülerliğine ve cazibesine rağmen, kripto para topluluğu arasında bir “iç savaş” mevzubahisti. Madenciler ve kullanıcılar farklı tarafları tuttuğu için 1 Ağustos hard fork‘u pek çok yatırımcıyı Bitcoin’in geleceği konusunda endişelendirdi.

Bu süreç sonrasında Bitcoin Cash isimli yeni bir kripto para oluştu ancak orijinal Bitcoin’e uzun süreli bir hasar vermedi.

Çin’in Müdahalesi

Fork’un aradan çıkmasıyla ve farklı tarafları savunanların husumetlerinin kapanmasıyla Bitcoin bir kez daha hareketlendi ve büyük bir büyüme yaşadı. Eylülün başlarında 5,000$ sınırını gördü görmesine ama 15 Eylül civarında %37’lik bir artış yaşadı ve Bitcoin’in piyasa hacminde 30 milyar $’a yakın bir azalma oldu.

Açıkçası bu düşüşün tek sebebi Çin. Ülke ilk başta ICO’lara, bunun ardından dijital para borsalarına saldırdı ve yatırımcılar arasından endişeye sebep oldu.

Çıkarılacak Dersler

Dijital para piyasasında bilinmesi gereken en temel şeylerden biri, piyasanın çok hareketli olduğu.

Yine en temel şeylerden biri ise, geçmişteki düşüşlere de baktığımızda görebiliyoruz ki medyada çıkan haberler, spekülasyonlar, dedikodular bu piyasayı çok ciddi etkileyebiliyor.

Geçmişe bir kez daha baktığımızda ise görüyoruz ki Bitcoin tüm bu düşüşleri atlatmış ve her defasında daha da yükselmiş. Bu yükselme dönemi ise bazen 1 hafta, bazen 1 yıl sürebiliyor.

Yakın zamanda yaşadığımız düşüşler eskilerine kıyaslandığında devede kulak kalıyor denilebilir. Ancak yakın zamanda yaşanan düşüşlerin ardından Bitcoin, eskisine oranla çok daha hızlı ve kapsamlı şekilde toparlanıyor. Bu, piyasanın olgunlaşmaya başladığını gösteriyor. Günümüzde kripto para piyasasına eskisine göre çok daha büyük ve istikrarlı. Zaman geçtikçe bu özellikler daha da artacak gibi duruyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Azat
    Posted 22 Eylül 2017 - 11:21 11:21

    Teşekkürler Ömer Bey, bilgi paylaşımı için.

Leave a comment