Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

1 Ağustos’ta Neler Olup Bitti: Bitcoin Blockchain Ayrılığı

Dünkü süreç Bitcoin ağında bir ayrılık oluşturmak için yapılan ilk deneme değildi. Ama kesinlikle en akılda kalıcıydı.

Sitemizde de paylaştığımız gibi dün bir grup madenci ana Bitcoin blockchaininden bir “fork” gerçekleştirerek Bitcoin Cash adındaki yeni kripto parayı oluşturdu. Yeni oluşturulan blockchainde orijinale göre birkaç kural değişikliği bulunuyor.

Gün boyunca madenciler başarılı bir şekilde çalıştı ve nihayet yeni blockchaine ilk bloğu ekleyerek büyüyen ekonominin merkezi olacağına inandıkları Bitcoin Cash’i oluşturdular.

Madencilerin destekleri ve başarısı sayesinde de, bir süredir Bitcoin ağında devam eden tartışmaya bir son getirilmiş oldu.

Kırılma Noktası

Bir geliştirmeci olan Jimmy Song’un bu haftanın başlarında tahmin ettiği gibi günün en önemli anı saat 15:20 sularında gerçekleşti. Bu saatte madenciler ana blockchainden ayrılmayı sağlayacak işlemlere başladılar.

Süreç hemen hemen 15:27 gibi tam anlamıyla başladı ve o saatten itibaren Bitcoin Cash’i destekleyen madenciler yeni blockchainin ilk bloğunu aramaya başladılar.

Peki bu madencilerin 1 tane blok bulması neden saatler sürdü? Çünkü kafalarına göre bir blok seçemezlerdi. Oluşacak yeni Bitcoin Cash blockchaininin ilk bloğunun Bitcoin’deki standart blok hacmi olan 1MB’dan daha fazla hacmi olması gerekiyordu.

Uzun Bekleyiş

Yukarıda belirttiğimiz gibi madencilerin ilk bloğu bulması saatler sürdü. Bu aşamayı sitemizde paylaşmıştık. Bitcoin Cash’i destekleyen bazı kullanıcılar, sürecin bu kadar uzun sürmesini beklemiyordu daha doğrusu ummuyordu diyelim.

Yeni blockchain için çalışan madencilerin sayı olarak az olması ve zorluk ayarının yapılmamış olması yüzünden Bitcoin Cash, orijinal Bitcoin ağıyla baş etmekte biraz zorlandı.

Zorlukların başladığı görülünce süreci takip eden bazı gözlemciler, madencilerin Bitcoin Cash’i desteklemeye devam edip etmeyeceklerini sorgulamaya başladılar. Çünkü bu madenciler yeni blockchain için uğraşırken, Bitcoin’deki maden ödüllerini kaçırıyorlardı.

Hatta zorluk seviyesi ve düşük hash oranı yüzünden pek çok kişi ilk bloğun oluşturulmasının tüm gün sürebileceğini düşündü.

Sürecin gidişatını doğru bir şekilde ön gören isimlerden biriyse BitGo mühendisi Jameson Lopp oldu. Bir tweetinde sürecin “birkaç saat sürebileceğini” belirtmişti.

Bir Blok Bulundu

Uzun bekleyiş mutlu sonla bitti. Yani, en azından kimine göre “mutlu”.

Saat 21:14 sularında ViaBTC ilk Bitcoin Cash bloğunu işledi. Bu bloğun boyutu 1.915MB oldu ve içerisinde 6,985 işlem kaydı barındırıyordu.

İlk bloktan sonra bu yana 4’ten fazla blok kazıldı. Ama bu ilk 5 blok içerisinde boyut olarak 1MB’dan yüksek olan tek blok ilkiydi. Karşılaştıracak olursak Bitcoin Cash ağında kazılan 5.blok boyut olarak 0.4MB oldu ve 520 işlem kaydı barındırdı.

Bu blokların oluşturulmasıyla Bitcoin Cash yepyeni bir döneme başlamış oldu. Artık piyasalarda resmi olarak Bitcoin Cash’i görüyor olacağız.

Bitcoin Cash sürecinin bitmesiyle birlikte borsalar da ticarete açılmaya başladı.

Sırada Ne Var?

Açıkçası bu sorunun cevabı tamamen piyasaya bağlı.

Bazı borsalar Bitcoin Cash’i listeye alıyor ve bazı kullanıcılar Bitcoin Cash’i ticaret amaçlı kullanıyor. Ama hala daha BCH değerinin ortalama ne kadar olacağı çok net olarak tahmin edilemiyor.

Yani Bitcoin Cash’in potansiyelini ve yaratabileceği etkilerinin tamamını ancak zaman içinde görebileceğiz. Piyasanın BCH’ye nasıl tepki vereceği şuanda epey önemli bir husus.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment