Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Cash Takvimi

Günlerdir, hatta haftalardır, haberini paylaştığımız ve herkesin beklediği 1 Ağustos geldi çattı. Bitcoin Cash’i destekleyenlerin de desteklemeyenlerin de kabul edeceği tek bir şey var: Bugün piyasa için büyük gün.

Bu yazıda dünden başlayarak önümüzdeki birkaç gün nelerin bizi beklediğini inceleyeceğiz.

31 Temmuz

Sitemizde de paylaştığımız gibi, bugün pek çok borsa yaklaşmakta olan fork için hazırlık yaptı.

Bu borsalardan bazıları Bitcoin Cash’i desteklemeyecek olsa bile 1 Ağustosta işlemleri kapatacak. Böylece süreç başladığı zaman oluşacak karmaşada hesaplar karışmayacak.

Bazı borsalar ise Bitcoin Cash’i farklı bir kripto para olarak desteklemeye karar verdi. Bu karar bazı problemlere yol açabilir.

Bu problemlerden biri, henüz ortaya çıkmamış bir kripto parayı listeye eklemek zor olmasıdır. Tabii bir de piyasa durumu var. 1 Ağustostan sonra borsalar tekrar açıldığında piyasa epey bir dalgalı olacak. Bu gibi sebepler yüzünden Bitcoin Cash’i destekleyecek borsalar, belli ölçekte risk almış haldeler.

1 Ağustos 03:00

BIP 148 UASF‘ aktifleşti

Bitcoin ağı çoktan BIP91′i kabul ettiği için bu durum çok karmaşık değil. Yani BIP148 ağda bir ayrılığa yol açmadı.

1 Ağustos 15:20

Bitcoin Cash aktifleşecek.

Bu aşamada Bitcoin Cash üzerinde çalışan madenciler boyutu 1MB’dan fazla olan bir işlem bloğu yaratarak Bitcoin ağından bir ayrılık gerçekleştirecek.

Bu durumda yeni blockchainin toplayacağı hash oranına bağlı olarak yaşanabilecek birkaç senaryo mevcut:

  • Eğer Bitcoin’in mevcut hash oranının %16’sından azı Bitcoin Cash’e geçiş yaparsa, ilk bloğun oluşması muhtemelen 1 saatten fazla sürecek. Bu Bitcoin blockchainin pek etkilemeyecek ve Bitcoin üzerindeki bir bloğun işlenmesi 10 dakikadan biraz uzun sürecek.
  • Oran %17-50 arasında olursa, ilk bloğun işlenmesi 20 dakika ile 1 saat arasında bir süre tutacaktır. Bu durumda Bitcoin blockchainini biraz yavaşlatabilir. Bitcoin üzerindeki blokların işlenmesi 12-20 dakika alacak.
  • Eğer hash gücünün %50’sinden fazlası Bitcoin Cash’e geçerse, ilk bloğun işlenmesi 20 dakikadan az sürecek. Bu durum Bitcoin blockchainini ciddi oranda yavaşlatacak. Bitcoin üzerindeki blokların işlenmesi 20 dakikadan uzun sürecek.

Bu süre zarfında kullanıcıların Bitcoin Cash’i kabul eden ve destekleyen borsalara Bitcoin Cash yollamaya başlayabilme ihtimali vardır.

Açıldıkları zaman borsalara çok sık ve büyük çapta olmak üzere Bitcoin Cash akımı gerçekleşecektir. O yüzden fiyatlarda ciddi dalgalanmalar yaşayabiliriz.

Şunu da belirtmekte fayda var ki hash oranı hala daha düşükken borsalar açıldığında Bitcoin Cash işlemlerinizin onaylanması biraz vakit alabilir.

3-7 Ağustos

Eğer Bitcoin Cash’in hash oranı düşük olursa, birkaç zorluk ayarıyla karşılaşabiliriz. Eğer hash oranı sabit kalırsa blokların işlenmesinin ortalama 10 dakika sürmesi bekleniyor.

Ama bu pek güvenilir bir varsayım değil çünkü madenciler büyük ihtimalle Bitcoin ve Bitcoin Cash arasında gidip gelecek. En nihayetinde de hangisi daha karlıysa orada kalacaklar tabii.

Zorluk ayarlarından sonra Bitcoin Cash madenciliği çok daha kolay hale gelecek. Hatta 479,808. bloğa ulaşıncaya dek bloklar 2,5 dakikanın altında bile zaman alabilir.

8-14 Ağustos

SegWit‘in bu tarihlerde Bitcoin’de kabul görmesi bekleniyor.

Şuanki madencilik gücünün ne kadarının Bitcoin Cash’e geçeceği ve ne kadar yeni maden gücünün ekleneceği gibi etmenlere bağlı olarak, 479,808. blokta gerçekleşecek SegWit kabulü beklenenden uzun sürebilir.

SegWit kodu kabul gördükten sonra bu ayın sonlarına doğru aktif hale gelecek ve Bitcoin blockchainini değiştirecek. Bu değişiklik, daha yüksek kapasiteli bloklar oluşturmak olacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment