Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Cash ‘Beleş Para’ Değil

Bitcoin Cash hard forku ortaya çıktığından beri pek çok insan bu tokenı “beleş para” olarak görüyor. Bu paraların kullanıcılara karşılıksız verileceği doğru ama kesinlikle bedava para değiller. Hatta pek çok insan Bitcoin Cash’in, Bitcoin‘in değerini azaltacağını düşünüyor. Tıpkı Ethereum Classic’in Ethereum’a yaptığı gibi. Bitcoin Cash’in fiyatının ne olacağı henüz resmi olarak belli olmasa da, birçok kişinin sandığı gibi bedava olmayacak.

BU PİYASADA BELEŞ PARA OLMAZ

Bitcoin’i olan herkese kendi payı kadar Bitcoin Cash (BTC) verileceği, sizi yanıltmasın. Bildiğiniz gibi hesabınızdaki Bitcoin’e bire bir oranda BTC verilecek. Yani 100 Bitcoin’iniz varsa, 100 Bitcoin Cash’iniz de olacak. Aldıktan sonra bu tokenı ister piyasada ticaret yapmak için kullanırsınız, ister bildiğimiz paralara çevirirsiniz. Ama Bitcoin Cash, Bitcoin’in fiyatını belli bir süreliğine düşürebilir.

Bu durumu anlatmak için sayıları kullanabiliriz. Şuanda 1 Bitcoin Cash’in fiyatı 300 $ civarındadır. An itibariyle bu token henüz kullanımda değil. Ama şuanki değerin böyle devam edeceğinin garantisi yok. Haydi diyelim ki Bitcoin Cash’in değeri 300 $’da kalmayı başardı. Bu değerin tutulması için, bir yerlerden bir şeyler gelmesi gerekir. Yani, Bitcoin’in fiyatı düşebilir.

Sayılarla gitmeye devam edelim. Varsayalım ki Bitcoin Cash ayrılığı yaşandığı sırada 1 Bitcoin’in fiyatı 2800 $ olsun. Bitcoin Cash’in değeri de 300 $‘da kalsın. O gün Bitcoin’in fiyatının birden 2500$’a düşmesi yani tam 300 $’lık bir düşüş yaşaması gayet muhtemeldir. Çünkü dediğimiz gibi, Bitcoin Cash’in değerini koruması için bir yerlerden bir şeyler alması gerekiyor. Bir şeyler alabileceği en muhtemel yer de Bitcoin’in ta kendisidir. Ayrılma yaşanırsa birbiriyle rekabet halinde olan 2 farklı versiyon olacak. Yani Bitcoin ağının değeri -market hacmi- 2 farklı blockchaine bölünecek. Bu yüzden de 1 ağustostan sonraki birkaç gün boyunca Bitcoin ve Bitcoin Cash’in fiyatında çok ciddi dalgalanmalar görebiliriz.

Piyasadaki yatırımcıların kaçının Bitcoin Cash için Bitcoin’i bırakacağını tahmin edemeyiz. Şuan bile hash oranı artsa da, Bitcoin Cash hala daha küçük bir fork halinde. Kullanıcıların aynı anda hem Bitcoin’i hem de Bitcoin Cash’i desteklemeleri de muhtemel bir durumdur. İki blockchainden birini sevip diğerinden nefret etmek için çok aman aman bir gerekçe olmadığı için bir yatırımcı aynı anda ikisini de destekleyebilir. Elbet yine de birini bırakıp diğerini destekleyenler olacaktır ama henüz işlerin nasıl sonuçlanacağını öngörmek için çok erken.

Sizin de gayet farkında olduğunuz gibi kripto para piyasasında kesin olarak bir şey söylemek neredeyse hiç mümkün olmuyor. Ayrılık olursa Bitcoin’in değer kazanacağı ya da kaybedeceği de kesin değil. Şuan bu konu hakkında yalnız tahmin yürütebiliriz. Ama Bitcoin Cash’in değerinin bir yerlerden gelmesi gerektiğini biliyoruz. En güçlü ihtimal de, Bitcoin fiyatının etkileneceği.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment