Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gerçekleşmesi Beklenen Bitcoin Cash’i Tanıyalım

Bitcoin Cash Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bitcoin Cash‘in Cumartesi günü 1 Ağustosta fork yapacaklarını açıklamaları bir çok insana büyük bir sürpriz oldu. Bu yazıda soru-cevap şeklinde ilerleyerek Bitcoin Cash ile ilgili bilinmesi gereken bilgileri paylaşmaya çalışacağız.

Bitcoin Cash’in gerçekleşmesi %100 kesin olmasa da, büyük ihtimalle gerçekleşecek. Bu yüzden bunları bilmenizde yarar var.

Bitcoin Cash Nedir?

Resmi sitede yapılan açıklamaya göre Bitcoin Cash, internet üzerinde eşler arası (peer-to-peer) elektronik bir para birimidir. Hiç bir şekilde bir merkeze bağlı değildir. Hiç bir merkezi banka veya üçüncü taraflar tarafından kontrol edilmez.

Bu tanımda dikkat çeken nokta “eşler arası elektronik para”dır. Bitcoin Cash, işlem kapasitesine odaklı bir kripto para olmaya çalışıyor.

Durduk Yere Bu Fork Nereden Çıktı?

Bir çok kişi böyle bir forkun sadece BIP148 Bitcoin ağını ikiye bölmeyi başarabilirse gerçekleşebileceğini düşünüyordu. Dolayısıyla insanlar Bitcoin Cash fikrinin, BIP148’in kabul edilmesi durumunda gerçekleşeceği söylenen bir blöf olduğunu düşündü. Hatta Bitmain’in SegWit2x ile ilgili şöyle bir açıklaması vardı:

“Eğer SegWit2x aktif hale gelirse

Umuyoruz ki SegWit2x uygulaması başarılı bir şekilde uygulanır ve sorunsuz şekilde devam eder. BIP148 tehdidine karşı Bitcoin topluluğunun elinde kalan son çare bu uygulama. Bu uygulamayı desteklemek ve bir an önce aktif hale getirmek için elimizden geleni yapacağız.”

Yani doğal olarak herkes SegWit2x aktif hale gelirse, ayrılma önlenmiş olur diye düşünüyordu. SegWit2x’in ilk adımı olan BIP91 de kabul edilince, Bitcoin kullanıcıları arasında bu saatten sonra soft-fork olmaz gibi bir düşünce oluştu.

Ama yeni yeni fark ediyoruz ki, Bitcoin Cash destekçilerinin farklı düşünceleri varmış.

Beni Nasıl Etkiler?

Bitcoin Cash, Bitcoin ağından kalıcı bir ayrılık olduğu için sizi de etkiliyor.

Yine resmi sitede verilen bilgiye bakalım:

Bitcoin Cash ile Bitcoin’in bir farkı var mı?

Evet. Bitcoin Cash, Bitcoin projesinin eşler arası elektronik para olarak devamıdır. Sistemin büyümesine katkı sağlayacak şekilde geliştirilmiş oy sistemiyle birlikte, Bitcoin ana defterine uygulanan bir forktur. 

Bu şu demek oluyor: Eğer 1 Ağustos 2017’de gerçekleşecek forkun öncesinde Bitcoin’iniz varsa (özel anahtarı sizdeyse), forktan sonra hesabınızda aynı miktarda Bitcoin Cash olacak.

bitcoin cash

Bilmem Gerekenler Nedir?

Öncelikle şunu belirtelim Poloniex, Coinbase gibi borsalar böyle bir şey için hazırlıklı değildi.

Poloniex’in durumla ilgili kararını bu yazımızda görebilirsiniz.

Tekrar resmi siteden gidelim:

Eğer Bitcoin’im varsa, otomatik olarak Bitcoin Cash’im de mi olacak?

Evet. Bitcoin Cash ana defterde bir fork olduğu için, fork olurken ne kadar Bitcoin’iniz varsa o miktarda Bitcoin Cash’iniz de olacak. Ama eğer Bitcoin’inizi borsada tutuyorsanız; onlarla paranız hakkında iletişime geçmelisiniz. 

Burada önemli olan şey, son cümledir. Borsalar veya genel olarak paranızı tutan üçüncü taraflar size Bitcoin Cash vermeyebilir. Eminiz ki her borsa doğru olan şeyi yapmaya çalışacaktır ama 1 Ağustosa çok uzun süre kalmadı ve kısa bir sürede her şeyi doğru hale getirip size Bitcoin Cash verebileceklerinin garantisi yoktur.

Kripto para sistemlerinde hard-forkların 2 temel riski vardır: başa sarmak ve ortadan kaldırmak. Ortadan kaldırma (güçlü olan madenci grubunun zayıflara saldırması) durumu bu durumda çok fazla risk teşkil etmiyor çünkü bu kalıcı bir fork. Başa sarma durumu ise, Bitcoin Cash tarafından önlenmiş gibi görünüyor. Resmi sitede yazılana göre:

Eski ve yeni blockchain arasındaki işlemlerin başa sarılma durumuyla nasıl ilgileniyorsunuz?

Bitcoin Cash işlemleri yeni bir etiket kullanıyor: SIGHASH_FORKID. Bu etiket, eski blockchainde standart olarak kullanılmıyordu. Bu etiket, Bitcoin Cash işlemlerinin Bitcoin blockchaini üzerinde başa sarılmasını veya tam tersinin yapılmasını engelliyor.

Siz kendinize ait olan özel anahtarlara sahip oldukça iki blockchainde de rahatlıkla işlem yapabiliyor olacaksınız. Bu konuda endişe etmenize gerek yoktur.

Ayrılma Sorunu Çözülmemiş Miydi? Bu Nereden Çıktı?

Bu sorun birkaç yıldır devam ediyordu ve geçtiğimiz hafta BIP91 kabul edilince sorunu çözmek adına biraz aşama kaydettik. SegWit işlem kapasitesini arttırsa da, herkesi mutlu edecek şekilde arttırmıyor.

Bitcoin Cash’i destekleyenler de, SegWit’i pek sevmeyen bir grup insan gibi gözüküyor. SegWit’in aktifleşmesi de yakın olduğu için bu insanlar gidebilecekleri başka bir platform arıyor.

Resmi siteden:

Bitcoin Cash’i Oluşturmak İçin Fork Gerekli Miydi?

Eski Bitcoin’in blok başına 1MB’lık veri ya da saniye başına 3 işlem gibi bir kapasitesi vardı. Teknik olarak bakıldığında bu limiti arttırmak kolay bir iş aslında. Ama Bitcoin topluluğu, bu arttırmanın nasıl yapılacağı konusunda hemfikir olamadı. Yıllarca süren tartışmalara rağmen. 

Bitcoin Cash’in Ne Gibi Özellikleri Var?

Bitcoin Cash üç yeni özellik öneriyor. İlk olarak, 8MB gibi çok daha yüksek bir blok kapasitesi.

İkinci olarak, başa sarma ve ortadan kaldırmaya karşı güvenlik sunuyor. İşlemin etiketi biraz daha farklı hale getirilmiş ve fork yapan bloğun 1MB’den yüksek olması gerekiyor.

Üçüncü olarak, 2016’da Bitcoin’de yaşanan blok ayarlama sorununa kıyasla kanıtlı iş (proof-of-work) sorununu daha hızlı bir sürede ayarlamayı öneriyor. Yani hash oranı düşük olursa, sorun daha hızlı çözülecek.

Bu Durum Bitcoin İçin Ne Anlama Geliyor?

Bu soruya cevap vermek epey zor. Hiç bir anlama gelmeyebilir, çok fazla anlama gelebilir. Ama bu durumla ilgili cevaplamamız gereken çok bariz sorular var:

  • Bitcoin Cash’in madencileri kim olacak?
  • Kimin hash oranı daha fazla olacak? İki kripto para da kanıtlı iş (PoW) olarak Double-Sha256‘yı kullanacak.
  • Fiyat oranı nasıl olacak?
  • İki paranın hacimleri ne durumda olacak?
  • Hash oranı fiyatı nasıl etkileyecek? Fiyat, hash oranına nasıl tepki verecek?
  • Bu durum SegWit2x’in ‘2x’ tarafını yani Hard Fork tarafını nasıl etkileyecek?

Sonuç

Bitcoin Cash’in piyasayı nasıl etkileyeceğini henüz ön görmek maalesef mümkün değil. Ortada kesin olan tek şey var. Daha önceki yazımızda belirttiğimiz gibi, eğer kazançlarınızı olabildiğince yükseltmek istiyorsanız; paranızı 1 Ağustostan önce borsalardan çekin.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment