Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

1 Ağustos Aşamasının Görsel Anlatımı

BIP148, BIP141, BIP91…

Geçtiğimiz birkaç hafta içinde bunlar gibi Bitcoin geliştirme önergeleri kabul edilebilir. Bunların sonucunda Bitcoin ayrılabilir, sorunsuz bir gelişim yaşayabilir, veya aynı kalabilir.

Bu önergelerinden en az biri illa ki kabul edilir diye düşünsek de, hangisinin kabul edileceğini henüz kestirmek mümkün değildir. Elimizden gelen tek şey, bu önergelerin ne kadar destek aldığını takip etmektir.

Farklı haberlerimizde Segwit2x‘i ve BIP148‘i, ve onların arasını düzeltmek için ortaya atılmış BIP91‘i incelemiştik.

Daha önce incelemiş olsak bile, bu aşamayı anlamak biraz zor olabiliyor. Bizim de hala daha tam olarak anlamadığımız noktalar varken, bir görsel kullanarak sizinle birlikte öğrenmek istedik.

Bugün, Bitcoin’in maden gücünün %76’sı BIP91 önergesi için olumlu yönde oy kullanıyor. Yani BIP91 büyük ihtimalle kabul edilecek. Ama eğer olur da 1 Ağustosa kadar geriye kalan 336 bloğu da ayırdıklarında %80 oranında “kabul” çıkmazsa; devreye BIP148 girecek.

İşte yazın başından beri konuşulup duran Bitcoin aşamasının görsel hali:

Bitcoin ölçeklendirme
Bitcoin ölçeklendirme

Tanımlar

  • SegWit2x: Madenciler ve firmalar tarafından desteklenen bu önerge, soft fork aracılığıyla SegWit’i aktif hale getirmek isterken, üç ay sonra da hard fork aracılığıyla blok hacminin büyütülmesini talep ediyor.
  • Dağıtılmış Tanıklık (SegWit): 2015’de Bitcoin Core gönüllüleri tarafından önerilen bu önerge, soft fork aracılığıyla ağ kapasitesinin arttırılmasını talep ediyor. SegWit’in önerdiği BIP141 önergesinin kabul edilmesi için süper-çoğunluğa yani iki haftalık bir süreçte madencilerden %95 olumlu oy almaya ihtiyacı vardır.
  • BIP91: BitmainWarranty mühendisi James Hilliard tarafından ortaya atılan BIP91, SegWit2x’in istediği SegWit güncellemesini 1 Ağustostan önce getirerek, BIP148 ile uyumlu hale getirmek istiyor.
  • BIP148: Bu önerge Bitcoin’de değişiklik yapmak için eski bir mekanizma olan kullanıcı-aktivasyonlu soft fork’u (UASF) kullanıyor. Kabul görmesi için maden havuzlarının %50’sinin desteğini alması gerekiyor. Eğer bu desteği alamazsa, yine de aktif hale gelip Bitcoin ağının ikiye bölünmesine neden olabilir.
  • Bitcoin ABC: Bitcoin’in, SegWit’i silen ve dinamik blok hacmini getiren bir sürümüdür. İlk ortaya atılması UASF fikrine tepki olarak gerçekleşmiştir. Eğer BIP148 yüzünden Bitcoin ikiye ayrılırsa, Bitcoin ABC sürümü başka bir blockchainde etkin hale gelecek.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment