Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

En Büyük Maden Havuzu Birlikten Yana

SegWit2x ve BIP148 destekçilerinin anlaşamaması halinde Bitcoin’in ikiye bölünme ihtimaline karşı, Antpool ve BiXin maden havuzları başarılı bir şekilde BIP91 bloklarını kazdılar.

BIP91 (Bitcoin Gelişim Önergesi 91), yazılım mühendisi James Hilliard’ın eseridir ve SegWit2x ve BIP148 protokolleri arasındaki uyumsuzluğa değinir. SegWit2x de BIP148 de Bitcoin’e SegWit gelsin diyor, ama problem şu: Birbirleriyle anlaşmaya yanaşmıyorlar.

BIP91 Nedir?

BIP91’nin amacı, birbiriyle anlaşmayan SegWit2x ve BIP148’nin anlaşmasını sağlamaktır. Ama, BIP91’in de aktif hale gelmesi için belli sayıda maden havuzu tarafından kabul görmesi gerekiyor. SegWit ile alakalı olan tüm bu önergelerin, Bitcoin’in hash gücünün %80‘i tarafından onaylanması gerekiyor. Öbür türlü, aktif hale gelemezler.

Rakip Önergeler

SegWit2x, birçok Bitcoin şirketi ve madencisi tarafından kabul görürken; BIP148’in destekçileri daha çok bağımsız kullanıcılar ve geliştiriciler. Bu iki önerge de, BIP91 işin içine dahil oluncaya kadar kendi kafalarının dikine gitmeye kararlıydı.

Luke-Jr’a göre SegWit2x, özünde bir “güç sevdası”dır. Çünkü eğer bu protokol kabul edilirse, özellikle Bitmain gibi büyük Bitcoin maden organizasyonlarının tüm Bitcoin ağı üzerinde kontrol elde etme ihtimali doğuyor.

“BIP148 yerine BIP91 ve SegWit2x’i destekleyerek madencilerin asıl yapmaya çalıştığı şey “veto” haklarını geri almaktır. Bu veto hakkını da son dakikada her şeyi bloke etmek için kullanacaklar” diye uyaran Luke-Jr, şöyle devam etti:

“Eğer Ağustosta, piyasanın çok az bir kısmından BIP148’e destek gelirse bu durum, Bitmain’e bir zincir (blockchain) ayırma saldırısı yapmak için fırsat verir. Bunu yapmanın yanında, zamanı geçmiş düğümleri de kendi geçersiz zincirlerini takip etmeye zorlayabilirler. Bu düğümler de, daha bir saldırı gerçekleştiğini anlayamadan finansal olarak artık Bitmain’e bağlı olurlar.”

Maden Havuzları Toplanıyor

Daha fazla havuz BIP91 için oy kullanmaya başlarken, topluluğun ve havuzların geri kalanı da bir şeyler yapılması gerektiğinin farkına varıyor. Çünkü eğer bir şey yapılmazsa, Bitcoin’in felaket bir şekilde ayrılması söz konusu olabilir.

Havuzların ve topluluğun böyle organize olması nadir görülen bir olay. Özellikle de bu organizasyonu sağlayan merkez bir güç olmadığı düşünülünce. Zamanla, daha fazla havuz SegWit2x’e karşı koymak için harekete geçiyor.

BIP91 sayesinde Bitcoin’in ayrılma ihtimali azaltılabilir ve aklı yerinde olan bir çok kullanıcı ve madenci bu durumun daha hayırlı olacağı konusunda hemfikirdir.

Bu BIP91 önergesi 1 Ağustostan sonra Bitcoin yatırımcılarının ve kullanıcılarının içine su serpecek mi? Göreceğiz…

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment