Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

1 Ağustosta Bitcoin’e Ne Olacak?

Dünyanın her köşesinden Bitcoin kullanıcıları, 1 Ağustos tarihine yaklaştığımızın farkındalar. Bu gün, Bitcoin ve hatta tüm kripto paraların tarihinde önemli bir yere sahip olacak. Bu günün ertesi günü piyasada neler olacak kimse emin olamıyor. 1 Ağustosa birkaç hafta kalmışken, o tarihin ne gibi etkileri olabileceğine bir göz atalım.

1 AĞUSTOS BITCOIN İÇİN BÜYÜK GÜN

Sonunda SegWit’in Bitcoin’de aktifleştirildiğine tanıklık edeceğiz. Birçok Bitcoin takipçisi bu günü bir yılı aşkın süredir bekliyordu. Bu eylem Bitcoin Unlimited tarafından birkaç kez ertelenmiş olsa da artık SegWit’i görebileceğiz.

SegWit’in nasıl aktifleşeceği önemli bir tartışma konusudur. SegWit2x‘in aktifleştirilmesinin 31 Temmuz’da yapılması planlanıyor. Bu olay ancak ve ancak madencilerin %80’i olumlu yönde oy verirse gerçekleşecek. SegWit2x ile birlikte ilk başta Segregated Witness (Dağıtılmış Tanıklık) gelecek ve bundan 3 ay sonra blokların boyutu 2MB’a çıkarılacak.

SegWit2x’nin gelmesiyle birlikte Bitcoin blockchaininin ikiye ayrılması gibi oldukça aşikar bir olasılık bulunmaktadır. SegWit2x, madenciler tarafından önerilen bir çözümdür ve pek çok maden havuzu tarafından desteklenir ancak topluluğun geri kalan kısmı blokların boyutunun 2MB’a arttırılmasını değil yalnızca Segregated Witness’ın aktifleştirilmesini istiyor. Bu yüzden Segregated Witness’ın “resmi” aktivasyon tarihi, BIP148 olarak da bilinen kullanıcı aktivasyonlu soft fork ile birlikte 1 Ağustostur.

SegWit2x ve UASF, aynı yolu takip ettikleri için birbirinden o kadar farklı değillerdir. Buna rağmen, eğer SegWit2x destekçileri 2MB hard fork’unu da getirmeye çalışırsa bir ayrılık yaşanabilir. Buna ek eğer topluluk, kendi istediği blockchain versiyonunu tutmak için yeterli sayıda destek kazanır ve diğerleri SegWit2x’yi desteklemeye devam ederse, kullanıcı aktivasyonlu soft fork da bir ayrılığa neden olabilir. Olur da bu yaşanırsa, ortaya yepyeni sorunlar çıkar.

UASF aracılığıyla SegWit’in aktifleştirilmesi şuanda garanti gibi gözüküyor. Şuanda SegWit desteğe sahip gibi gözükse de, ortada resmi bir şey bulunmuyor ve oyların %80’ine ihtiyacı var. Yani yeterli büyüklükteki bir maden havuzu “hayır” oyu verirse, her şey yalan olur. Bunun yanında bazı madenciler, SegWit uygulamasını destekleyen maden havuzlarını terk ederek bu havuzların destek gücünü de azaltabilir.

İki farklı blockchainin birbiriyle rekabet edeceğini görmemiz epey mümkün ancak bu rekabetin uzun süreceğini düşünmek için pek bir sebep yok. Ekonomik açıdan bakarsak, aklı başında olan hiç kimse Bitcoin’in bu rekabetten zarar görmesini istemez. Şuanda yapmanız gereken tek şey Bitcoinlerinizi, özel anahtarı sadece ve sadece sizin kontrolünüzde olan özel bir cüzdana aktarmaktır. 31 Hazirandan önce bunu yapın ve işler sakinleşinceye kadar bekleyin. 1 Ağustos epey yoğun bir gün olacak ve ondan sonraki gün ne olacağı hala daha belli değil. 2 Ağustosta bambaşka bir Bitcoin görebiliriz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment