Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BIP91 Kabul Gördü

Daha önceki yazılarımızda paylaştığımız BIP91, madencilerin çoğunluğunun oyunu alarak kabul gördü. Ancak henüz aktif hale gelmedi. Peki bu durum, Bitcoin için ne anlama geliyor?

Bitcoin blockchainini güvence altına alan madenciler, aynı oy verme süreci içinde 269 bloğu güncelleyeceklerinin işaretini verdiler. Bu hareket, yazılımın yapısının daha fazla işlem taşıyabilir hale getirilme sürecini bir adım daha yaklaştırdı.

Biraz geriye gittiğimizde bu hareketin yakında gelmesi planlanan SegWit2x‘in yolunu yapmak için yapıldığını görüyoruz.

Bu tartışmaya açık önerge, Bitcoin’in işlem yapısını Segregated Witness‘ı kullanarak değiştirmeye ve önümüzdeki sonbaharda, Bitcoin’de işlemleri taşıyan blokların taşıma kapasiteni arttırmaya yöneliktir.

1 Ağustostaki karar sonucunda Bitcoin’in ikiye ayrılmasını engellemek için ortaya atılan BIP91 önergesi, madenciler tarafından neredeyse oy birliği ile kabul edildi.

Bunun sonucunda da dün, yani Perşembe günü, sizin de bildiğiniz üzere Bitcoin keskin bir fiyat artışı yaşadı. Bazıları, BIP91’in kabulüyle başlayan bu yeni döneme Bitcoin için “yeni bir devir” adını veriyor.

Ancak BIP91’in kabul edilmiş olması her şeyi değiştirmiyor. SegWit’in aktif olması için hala daha gerçekleşmesi gereken aşamalar var ve bu aşamalar biraz daha karmaşık.

Özete indirgemek gerekirse, SegWit’in aktifleşmesi için şunların olması gerekiyor:

  • Madencilerin, aktivasyona hazırlanması için 336 blokluk -yaklaşık 2 gün sürecek- bir mühlet olacak.
  • BIP91, 477,120. blokta aktif hale gelecek. Teorik olarak maden havuzları, SegWit (BIP141) için olumlu yönde oy vermeyen blokları reddedecek. Böylece, BIP91 bir nevi “uyumlu mekanizma” olacak. Yani bir maden havuzu ya çoğunluğa uyacak, ya da madencilikten elde ettiği ödülleri alamaz hale gelecek.
  • SegWit, 2016 blokluk alışma sürecinde onaylanabilir. Bu süreç yaklaşık iki hafta sürer.

En sonuncu madde ancak SegWit’in artık önünün açık olması durumunda gerçekleşebilir. 

İşte tam o zaman SegWit güncellemesi resmi hale gelecek ve ondan sonra kullanıcı aktivasyonlu soft-fork önergesi yerini alacak.

Muhtemel Problemler

Saygıdeğer Bitcoin geliştiricilerin ve bazı maden havuzu işleticilerinin de aralarında bulunduğu bazı topluluk üyeleri, BIP91’in aktifleşmesi ile SegWit’in kabul görmesi arasındaki süreçte bazı yanlış adımlar atılabileceği yönündeki endişelerini dile getirdiler. Bu endişeler şöyle:

  • Madencilerin, oy verdikleri yazılımı kullanmıyor olmaları durumu. Eğer yeteri kadar maden havuzu -%50’den fazlası- yazılımı kullanmıyorsa, bu durum SegWit’in aktifleşip aktifleşmeyeceğini etkileyebilir.
  • Madencilerin belli bir süre için doğru yazılımı kullanıp, SegWit’in kabul edilmesinden önce durmaları.

Böyle anlatınca kulağa karışık bir şeymiş gibi geliyor. Kısaca durum şu: Bazı Bitcoin kullanıcıları, diğerlerinin sözünde duracağına güvenemiyor.

Bitcoin Core destekçilerinden Bryan Bishop da bunların arasında gibi görünüyor. Twitter üzerinden yazdığına göre, olası durumlardan biri bazı önergelerin başarılı olmasına rağmen SegWit’in hiç aktif hale gelmemesi.

WeChat İşi Kurtarabilir

BitmainWarranty’den James Hilliard ise, Bryan Bishop gibi düşünenlere katılmıyor ve başarısız olunması için “Çok fazla şeyin yanlış yapılması” gerektiğini düşünüyor.

Hilliard’a göre, işin başarısız olma durumu yok çünkü şuanda önergelerin kabul edilme durumu maden havuzlarının önceliği durumunda. O ve onun gibi diğer havuz işleticileri son zamanlarda BIP91’in plana uygun şekilde gitmesi ve Bitcoin işlemlerinin yeni kurallara uygun olması için dinlenmeden çalışıyor.

Öte yandan genelde SegWit2x’ye karşı çıkan Bitcoin Core destekçileri de bu geçişin sorunsuz şekilde olmasına yardım ediyor. Bitcoin Core destekçilerinden Matt Corallo, madencilerin kullandığı blok-geçişlerinin sağlandığı bir ağ olan FIBRE üzerinde sürekli güncellemeler yapıyor. Hilliard’a göre, tüm bu süreci “bir arada tutan” şey de bu.

Görünüşe göre pek çok kişi BIP91’in başarılı olmasını istiyor, bazılarının bunu isteme nedeni BIP148 gibi daha agresif bir süreci başlatmak olabilir. Hilliard UASF fikrine katılıyor olsa da, BIP148’in BIP91’e göre daha riskli olabileceğini düşünüyor.

Ve son olarak, yeni BIP91 kurallarına geçiş tamamen madencilerin sorumluluğunda olduğu için Hilliard:

“Merkezli madencilik burada işe yarıyor işte. Çünkü şuan bir maden havuzunun yardıma ihtiyacı olursa, anında WeChat üzerinden mesaj atıp yardım edebilirim.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment