Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin için Lightning Network’de İlk Adım Atıldı

Bir şimşek kadar hızlı olduğu söylenen Lightning Network, Bitcoin’in ana ağında (mainnet) başarıyla test edildi. Bu da getirilecek olan güncellemenin ilk adımının tamamlandığı anlamına geliyor.

Kripto para yatırımcısı ve yorumcusu olan Vortex adlı kullanıcı, 25 Aralık’ta Lightning’in güncelleme adayının (Release Candidate 1, RC1) deneysel olarak yayınlandığını ve “ana ağ transferlerinin başarılı bir şekilde” tamamlandığını söylemişti.

Lightning Network Bitcoin ekosistemi için en çok beklenen ‘ikinci katman’ güncellemesi olarak nitelendiriliyor. Bu güncelleme tamamen aktifleştirildiğinde Bitcoin kullananlar yapmak istedikleri transferleri anlık ve neredeyse ücretsiz bir şekilde gerçekleştirebilecek. Bitcoin’in çılgın bekleme sürelerini ve transfer ücretlerini göz önünde bulundurduğumuzda Lightning Network Bitcoin’in geleceği için oldukça gerekli bir adım.

Vortex takma adına sahip kullanıcı güncellemenin beta sürümünün ana ağda yakında yayınlanacağını söylemişti. Ancak kullanıcılar şimdiden Lightning Network’ün getireceği yenilikleri test etmeye başlamış bile.

“Kaçırmış olabilirsiniz, Lightning ağının RC1’ı yayınlandı ve ana ağ transferleri tamamlandı. Mainnet’te yayınlanacak olan beta sürümü yakında geliyor, ancak siz şimdiden Lightning’i nasıl kullanacağınıza göz atabilirsiniz.”

Lightning kullanılarak yapılabilen ödemelerin kullanıldığı platformlardan bazıları Starblocks ve Yalls.org olarak sıralanabilir. Lightning transferleri için oluşturulan test ağı platformlarına herkes katılabiliyor ve cüzdan oluşturabiliyor. Sistem kullanıcılara tBTC adlı test Bitcoin’leri vererek herkesin yeni teknolojiyi tecrübe etmesini sağlıyor. Bu test ağı üzerinden yapılan transferler saniyeler içinde tamamlanıyor.

Bitcoin Cash’den Gelen Eleştiriler Geçerliliğini Yitiriyor

Bitcoin artık bir ödeme yönteminden çok bir yatırım aracı olarak kabul ediliyordu, SegWit2x’in iptali de bunun bir göstergesi olarak sayılmıştı. Ancak Lightning ile birlikte küçük miktarlarda Bitcoin transferleri yapmak isteyen kişiler de mutlu olacak.

Yılın sonlarına doğru artan Bitcoin farkındalığı, ağın büyük bir trafik altında kalmasına sebep oldu. Bu ay transfer ücretleri o kadar yükseldi ki byte başına 1000 satoshi (1 BTC’nin 100,000‘de biri) gibi çılgın fiyatlara tanıklık etmiştik. Yani madencilere ödenen miktar arttı, ancak transferlerin işlem süresi buna ters bir oranla uzadı.

SegWit destekleyen cüzdanlardan yapılan transferler daha ucuz, ancak çoğu cüzdan ve ödeme servisi bu teknolojiyi hala desteklemiyor. Bu sebeple kullanıcılar ve işletmeler küçük miktarlardaki transferlerle uğraşmak istemiyor.

Lightning’in ortak kurucusu Elizabeth Stark, Twitter üzerinden projeyi gelecek yılda neler beklediğini belirtti:

“Lightning takımı olarak projenin üzerinde çalışırken bunu daha önce kimsenin yapmadığını düşündüğümüz anlar oldu. 2018’de de kimsenin yapmadığı şeyleri hedefleyeceğiz!”

Bitcoin de bu arada geçtiğimiz hafta 18,000$’dan 12,000$’a kadar gerileyerek 6000$’lık bir düşüş yaşamıştı. Şimdiyse 16,000$ seviyesinde güçlü bir destek buldu. Bitcoin’in teknik açıdan eksikleri yavaş yavaş kapatılıyor. Fiyat bunu takiben yine hızlı bir yükseliş gösterebilir. Dün de paylaştığımız gibi, SegWit2x’in geri döneceği tartışılıyor. Bununla birlikte, Bitcoin Cash’in iddia ettiği teknik üstünlük de yok olacak gibi görünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment