Site icon Koin Bülteni

Bitcoin Cash Topluluğu ‘Sıfır Doğrulamalı’ İşlemleri Destekliyor

bitcoin cash

bitcoin cash

Bitcoin Cash topluluğu geçtiğimiz son birkaç haftadır Bitcoin Cash üzerinde hiçbir doğrulama olmadan gerçekleşen işlemler hakkında tartışıyor. Son zamanlarda Bitcoin Cash ile ödeme kabul eden tüccarlar da doğrulanmamış işlemleri kabul etmeye başladılar ve yaşanan tartışma iyice ciddiye bindi.

Doğrulama Yok, Hız Çok

‘Sıfır doğrulama’ metodu olarak adlandırılan bu işlem yapısında işlemler ağda yayınlanıyor ancak Blockchain’e tam anlamıyla eklenmiyor. Bu tarz işlemlerin en cazip yanı çok hızlı gerçekleşiyor olmaları. Bu tarz işlemlerin gerçekleşmesi için doğrulama sürecinin tamamlanmasını beklemeye gerek kalmıyor. Bu gerçekten cazip bir özellik ancak bu cazibeye kanılmaması gerektiğini düşünen insanlar da var. Bu kişiler ‘sıfır doğrulamayla’ gerçekleşen işlemlerde çifte harcama gibi sorunlarla karşılaşılabileceğini düşünüyorlar. Bu tarz çifte harcama vakalarına aslında hem orijinal Bitcoin ağında hem de Bitcoin Cash ağında rastlanmıştı.

Bu konunun geçtiğimiz son birkaç haftadır tartışıldığını söyledik ancak olay aslında çok daha eskiye dayanıyor. Hatta Satoshi Nakamoto 2010 yılının Temmuz ayında Bitcointalk üzerinde “Bitcoin Otomatı” başlıklı bir tartışma başlatmış ve bu ‘sıfır doğrulama’ konusu hakkında konuşmuştu.

Forumda açtığı başlıkta “ödeme işleme şirketlerinin işlemlerin 10 saniye ya da daha az bir süre içerisinde doğrulanmaya başlaması durumunda bu işlemler üzerinden dağıtım yapmaya başlayacaklarına” inandığını söylemiş, “ağ üzerindeki düğümlerin işlemin yalnızca ilk versiyonunu kabul ettiklerini” belirterek şöyle eklemişti:

“Siz bir işlemi yayınlarken tam o sırada başka biri de çifte-harcama olduğunu yayınlarsa en çok düğüme ulaşanın kazanacağı bir yarış başlar. Eğer biri başlangıçta biraz önde başlıyorsa geometrik olarak ağa daha hızlı şekilde yayılır ve en çok düğüme ulaşır.”

Çifte Harcama Nöbetleri

Bitcoin Cash üzerinden ödeme kabul eden pek çok tüccar aslında bu tarz ‘doğrulanmamış’ işlemleri zaten bir süredir kabul ediyordu. Bunların arasında Cryptonize.it, Bitasia Exchange, Keys4coins, Bitpay, Satoshi Dice, Mini-POS, Lieferando gibi şirketler de yer alıyor. Hatta Bitcoin geliştiricileri yıllardır çeşitli yollara başvurarak bu ‘sıfır doğrulama’ tekniği ile yapılan işlemleri daha güvenli hale getirmeye çalışıyorlar.

Bitcoin geliştiricilerinden olan Mike Hearn 2015 yılında “Bitcoin’de çifte-harcama durumu ve bunun önlenmesi” başlıkllı bir yazı yayınlamış ve bu yazıda sıfır doğrulama için kullanılabilecek bazı çözümlerden bahsetmişti. Hearn yayınladığı yazıda bir “nöbet metodundan” bahsediyor. “Gavin Andresen ve Tom Harding çifte-harcama nöbetini bu yüzden getirmişlerdi. Getirilen bu metot ile Bitcoin’deki düğümler karşılaştıkları herhangi bir işlemdeki ilk çifte-harcama durumunu yayınlıyorlardı” diyen Hearn şöyle ekliyor:

“Hem Bitcoin cüzdanı hem de Bitcoin cüzdanının gelecek versiyonu birbiriyle çelişen ve henüz doğrulanmamış olan işlemler hakkında kullanıcıları bilgilendirebiliyor. Bitcoin şu anda zaten çifte harcama durumunun doğrulanması durumunda ‘öldürülen’ doğrulanmamış işlem hakkında bilgilendirme yapıyor. Ama kullanıcının çifte-harcama yayınlanır yayınlanmaz doğrudan haberdar edilmesi çok daha etkili olacak.”

Bu konu hakkında yapılan hararetli tartışmalar sonrasında orijinal Bitcoin ağının geliştiricileri bu protokolü değiştirmişlerdi ama Hearn ve Harding bu metodu Bitcoin XT’de tutmayı başardılar. Bitcoin XT’nin baş geliştiricisi olan Tom Harding bu konuyu BCH özelinde inceliyor. Kendisi ayrıca Tokyo’da gerçekleşen Satoshi Vision Konferansı’nda ‘nöbet metodu’ ile ilgili bir sunum yapmıştı.

Özel İşlem Çıktıları

Bu konuyu aslında Barselona Özerk Üniversitesi’nden isimler de araştırdılar ve biraz daha farklı metotlar bulmaya çalıştılar. Bitcoin’deki Sıfır Doğrulama İşlemlerinde Çifte Harcamanın Önlenmesi adı altında yayınlanan yazıda “çifte harcama işlemlerini önlemek için özel işlem çıktılarından faydalanılabileceği” belirtiliyordu. “Bu tarz çıktılar yalnızca tek bir imza ile harcanabilme ama aynı zamanda aynı çıktı için iki farklı imza kullanılırsa kendiliğinden kapanabilme özelliğine sahipler.”

“Böylelikle herhangi bir gözlemci aynı miktarda çıktıya sahip olan üçüncü bir işlem oluşturup bu miktarı kendisinin kontrol ettiği bir adrese gönderebilir.”

Kullanıcıları Uyaran Metotlar

Bitcoin Cash ağı üzerindeki ‘sıfır doğrulamalı’ işlemlerin gelişmesini sağlamak için ortaya atılmış iki farklı metot daha var. Openbazaar geliştiricilerinden olan Chris Pacia “Çifte Harcama Uyarıları” adlı bir çözüm önerisi yazmıştı. Pacia’nın önerisine göre Bitcoin Cash ağı doğrulanmamış bir işlemde çifte-harcama yaşanması durumunda düğümlere uyarıda bulunacaktı. Ancak Pacia bu tarzdaki bir tespit yönteminin her türdeki çifte-harcama işlemini kapsamayacağını ve bu sorunu çözmek için “daha fazla teknik gelişmeye ihtiyaç olduğunu” belirtiyordu.

Bitcoin Unlimited ekibinin de bu sorunu çözmek için ortaya attığı kanıta dayalı bir metot var. BUIP088 adlı önerinin bir kısmı şu şekilde: “Satıcılar, çifte harcama yapıldığını gösteren kanıtları görerek kendilerini kandırmaya çalışan kişileri daha çabuk fak edebilir ve gerekli önlemleri alabilirler. Böylece Bitcoin Cash üzerindeki sıfır doğrulama işlemleri daha güvenli olur ve daha kolay yayılır.”

“Bu uygulamanın amacı ağ üzerindeki her iki işleme de erişimi olan düğümlerin kanıt oluşturabilmesini sağlamak. Bir diğer amacı da başka herhangi bir düğümün doğrulama ve aktarma aşamalarını yapmasını sağlamak.”

Bitcoin Cash destekçileri ağ kullanıcılarını olası bir çifte-harcama durumunda uyarmak için ortaya atılmış bu metotları genel olarak destekliyorlar. Ayrıca ağa çok daha fazla güvenmeye başlayan tüccarlar ‘sıfır doğrulamalı’ işlemleri kabul ederken büyük bir zorluk yaşamıyorlar. Satoshi Nakamoto’nun 2010 yılında söylediği gibi Bitcoin ağındaki sıfır doğrulamalı işlemlerde çifte harcama ile yapılacak olan sahtekarlıkların sayısı, kredi kartlarında yapılan sahtekarlıklara göre çok daha az kalır. Bu tarz işlemlerin çok daha güvenli hale getirilmesi gerekiyor ancak şu anda dahi hatırı sayılır sayıda tüccar işlemin onaylanmasını bekleyerek vakit kaybetmek yerine insanlara güvenerek sıfır doğrulamalı işlemlerle iş yapmayı tercih ediyor.

Exit mobile version