Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Piyasa Özeti: Tether’de ‘Çifte Harcama’ Şüphesi, Borsalar Genişliyor, Brave ‘Tor’ Özelliği Getiriyor, Block.one Hatasını Kabullendi

Eğer sadece iş ispatı koinlerinin çifte harcama saldırısına maruz kalabileceğini düşündüyseniz, henüz Tether ile tanışmadınız demektir. Piyasa hacmine göre dünyanın 9. en büyüğü, işlem hacmine göre ise ikinci en büyüğü olan Tether, yatırımcılara bu denli dalgalı denizlerde konaklamak için güvenli bir liman imkanı sunmuş olsa da, o bile alavere ve dalavereye karşı dokunulmaz değil.

Tether ve Çifte Harcama

Eğer size başka bir kripto para biriminin daha çifte harcamaya maruz kaldığını söyleselerdi bunun USDT yerine, büyük ihtimalle düşük hashrate’e sahip başka bir PoW (iş ispatı) koini olduğunu düşünürdünüz. Kağıt üstündeki özelliklere bakarsak Tether’e çifte harcama yapmak teknik olarak imkansız olarak gözükse de, Çinli bir siber güvenlik firmasının 28 Haziran tarihli raporuna göre bu pek de imkansız değilmiş.

Image

Olay yatırımcılardan bir tanesinin bir borsaya 694 Tether göndermesi ile başladı. Firmanın yaptığı açıklama ise şöyle:

“Görünüşe göre borsa işlemleri olması gerektiği gibi kontrol etmiyor. Çifte harcama olayına sebep olan valid=false ve valid=true işlemlerinin ikisini de kabul ediyorlar. Eğer ben bir şeyi atlamıyorsam, bu borsanın Tether entegrasyonunda özensiz davranmasından kaynaklanan bir sorun.”

Bir Omni geliştiricisi, (tether’in işlem yaptığı blockchain) bu olayın yaşandığını doğruladı ancak bunun tether’in kendi içinde olan bir hata yerine belirtilen borsadan kaynaklı bir sorun olduğunu ifade etti. Yine de bu haberlere OKEx’den hızlı bir cevap geldi ve bu olayın tekrar yaşanmayacağı açıklaması yapıldı.

Tether’i başından beri eleştirenler USDT’nin sirkülasyonda olan kripto kadar ABD dolarlarının olmadığını eleştirmekteydi. Eğer çifte harcama olayları artış göstermeye başlarsa, belki de bu eleştirmenlere kulak vermemiz kripto piyasasının yararına olabilir.

Büyük Borsalar Daha Da Büyüyorlar

Son 72 saat dünyanın önde gelen kripto para borsalarının daha da büyümesine – bir tanesi hariç- tanıklık etti. Kucoin, Binance’dan sonra Japonya içerisindeki işlemlerini bitirdiğini duyuran bir diğer kripto para borsası oldu. Ülkenin mali denetim kurumlarından olan FSA, lisansı olmayan borsaların Japonya içerisindeki işlemlerini bitirmesi için durmadan baskı yapıyordu ve görünüşe göre baskılar sonuç verdi. Büyük borsalar birilerini kızdırmak yerine onurlu bir geri çekilme gerçekleştirdiler.

Dünyanın başka yerlerinde ise borsalar gittikçe büyümeye devam etti. Binance yakın zamanda yaptığı bir duyuru ile Uganda’da kripto-itibari para borsasını açacağını duyurdu. Buna ek olarak dünyanın başka bir ucu olan İngiltere de bir gelişmeye tanıklık etti ve Huobi Londra ofisinin açılışını tanıttı. İngiltere içinde olan başka bir gelişme ise Coinbase’den geldi. Görünüşe göre Coinbase önümüzdeki haftalarda GBP para yatırma ve çekme işlemlerini başlatacak. Coinbase’in bu işlemi yapabilmek için yakın zamanda İngiltere’nin Barclays bankası ile anlaştı.

Zcash Anonimliğini Kaybediyor Mu?

Zcash gibi gizlilik odaklı kripto para birimlerinin en büyük avantajı yapılan işlemlerin takip edilemiyor olmasıdır. Ancak Motherboard’un yeni yayınladığı bir araştırma, 2016 yılında Shadow Brokers‘dan hackleme ürünleri satın alan kişilerin artık tanımlanabileceğini ifade ediyor. University College London bünyesindeki araştırmacılar bir süredir zcash işlemlerini incelemekteydi ve Shadow Brokers ile ilgili bazı hareketlerin bir kripto para borsasına çıktığını takip edebildiler. Yani teorik olarak Zcash işlemini takip ettiler. Zcash daha önce özel işlem ayarını aktif hale getirenlerin kimliğini deşifre etme konusunda teorik olarak daha fazla kolaylık sağladığı ve anonim işlem sağlayamadığı eleştirileriyle bombardımana tutulmuştu.

Kripto Para Borsası Sıralaması (CER) Görücüye Çıktı

Kripto para borsaları sahip oldukları likidite, güvenlik, hacim ve diğer ölçülere göre sıralayan ve derecelendiren CER isimli platform artık aktif! Proje bu hareketin gerekçelerini kendi blog gönderilerinde detaylı bir şekilde açıklayan Hacken tarafından geliştirildi.

Block.one ve EOS

Sonunda Block.one ciddi anlamda EOS‘un piyasaya çıkmasını batırdığını anlamış gibi görünüyor. Bu hataların bir kaçını telafi edebilmek için ‘yönetim makamını’ devrediyor. Keşke daha önceden kripto para topluluğundaki kişiler Block.one‘ı blockchain kullanıcılarının hesaplarını dondurma gibi yöntemlerin kötü sonuçlanabileceği hakkında uyarsaydı. Ah, yoksa uyarmış mıydılar?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment