Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EOS Kurucusu: Hakem Heyeti, Topluluğa Hırsızlardan Daha Çok Zarar Veriyor

EOS ağının arkasındaki protokolü geliştiren şirketin CTO’su, EOS’un son dönemde gündeme gelen hesap dondurma olaylarına ve bununla birlikte tartışılan hakem heyeti sorunlarına çok net bir yorum getirdi. EOS hakem heyetinin, sistemdeki çeşitli hesapları dondurmasının ardından koin ciddi eleştri almış ve bir anda bu konu çok fazla tartışılır hale gelmişti.

Konuyla ilgili EOS’un resmi Telegram kanalına bir açıklama yapan Dan Larimer, heyet topluluğu ECAF hakkında şunları söyledi:

”Benim resmi görüşüm, tüm bu çalınma ve dondurulma gibi süreçler ile ilgili hiçbir aksiyonun olmaması yönündedir.”

Larimer, son günlerde sıkça tartışılan olaya göndermede bulunurken, hatırlanacağı üzere EOS Blockchain’indeki işlemleri yapan ve 21 adet bulunan onaylayıcılar; (bitcoin’deki madencilerin bir nevi benzeri) EOS hakem heyeti tarafından sistemdeki 27 hesabı dondurmaları yönünde uyarı almıştı. Heyet, bu karara sebep olan şeyin ise bu hesapların dolandırıcılık ve hackerlık faaliyetleri ile ilişkili bulunması olduğunu ifade etmişti.

Bu karar ciddi bir eleştri alırken, muhalif kesim özellikle kripto para gönderimlerinin sansürlenmesinin çok yanlış olduğunu ve EOS prensiplerine zarar verdiği görüşünü savundu ve bu görüş etrafında birleşti. Bir diğer muhalif görüş ise, EOS hakem heyetinin bu konuda çok fevri ve amatörce davrandığı yönünde aldı.

Konuyla ilgili konuşan Larimer, daha derin boyutta; heyetin verdiği bu emir bizim topluluğumuzu maddi boyuttan çok daha fazla etkiledi derken, Larimer’ın bu ifadeleri bir anda büyük gündem oldu. Larimer’ın bu sözlerinin ardından EOS hakem heyetinin topluluktaki rolünün kısıtlanıp kısıtlanmayacağı ya da daha büyük ölçüde, bu heyetin doğrudan görevinin sona erip ermeyeceği büyük merak konusu oldu.

Ancak Larimer, hakem heyetinin EOS için halen önemli olduğunu ve topluluğun da bu heyete ihtiyacı olduğunu ifade etti. Larimer ayrıca yeni bir yönetim tarzı için de kafasında net fikirler olduğunu ve bunu da detaylı bir blog yazısında kaleme alacağını kaydetti.

EOS’ta Yönetim Sancısı

Larimer’ın yaptığı bu açıklamalar, birçok sosyal medya platformunda da sıkça dile getirilen EOS’un yönetimsel sıkıntılarının dışa bir yansıması olarak değerlendirildi. EOS’un yönetimsel süreçlerinin tamamen Blockchain üzerinde yapılması gerektiğini düşünen bir grup insan, onun yerine sürekli olarak çeşitli PDF’lerin Telegram üzerinde dolaşıp durduğunu ve bunun da doğru bir şey olmadığını ifade ediyor.

Larimer’ın yaptığı bu yorumlar, EOS topluluğunca ciddi manada beğenildi. Konuşmadaki birçok katılımcı bu heyetten duydukları memnuniyetsizliği dile getirirken, özellikle saçma yöntemleri ve fazla güçleri ile EOS’un dünyayı değiştirebilecek potansiyelinin önünde, bu heyetin engel olduğu yönünde yorumlar da yaptı.

Ancak bununla birlikte bazı kişiler de Larimer’ın bu sert yorumlarına karşı çıktı ve çalınan paraların geri getirilebilme ve hack endişesi taşımama gibi süreçlerin, EOS için büyük bir pazarlama aracı olduğunu ifade etti ve heyetsiz bir EOS’un mümkün olmadığı yönünde de yorumlar yaptı.

27 adresten gelen gönderimlerin kabul edilmemesi emrini imzalayan ve büyük tartışmaya yol açan hakem Sam Sapoznick ise, olaya farklı bir açıdan yaklaştı Larimer’ın bu olaya resmen dahil olmasının bir kere teknik olarak yanlış olduğunu ifade etti. Sapoznick, şunları söyledi:

”Bu noktada yapacağınız yorumlar ve direkt müdaheleler ile EOS’un gittiği yöne sabote edebilir ve bir çuval incili berbat edebilirsiniz. Herkesin de bildiği ve saygı duyduğu üzere Block.One grubunun EOS mainnet’i üzerinde bir etkisi olamaz ve olmamalıdır. EOS, kendini bağımsız şekilde yönetmelidir ve bu bizler için çok önemlidir.”

Gerçekten de Sapoznick’in belirttiği gibi Block.One’ın EOS’un idari işlerine karışmaması, EOS için çok önemli bir faktör. Blockhain’i geliştirip sonrasını topluluğa bırakan Block.One’ın bundan sonra ne yapacağı ve en temelde EOS fiyatlarının bundan nasıl etkileneceği ise büyük merak konusu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment