Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türk Profesör, EOS’u Eleştirdi

EOS ve yeni ağa geçişi, Blockchain dünyasında şu anda yine en çok tartışılan konulardan birisi haline gelmiş durumda. Ağda tespit edilen ciddi güvenlik açığının ardından sürecin ertelenmesi, görünen o ki işin ehli isimleri pek memnun etmiş değil. Çin merkezli Qihoo 360 isimli bir grubun keşfettiği güvenlik açığı üzerine konuşan Blockchain camiasında sevilen isim Türk profesör Emin Gün Sirer de, EOS’a eleştrilerde bulundu.

Ağ geçişinin tamamlanmasının ardından, arasında Emin Gün Sirer’in de bulunduğu birçok kişi EOS’u eleştirirken, akıllı kontrat geliştiricisi Nick Szabo da EOS’u net bir şekilde eleştirdi.

Emin Gün Sirer: EOS’ta Sorunlar Daha da Derinleşecek

EOS ağında Mayıs ayında saptanan ciddi güvenlik açığının ardından, EOS’un 2 Haziran’da yapmayı planladığı ağ açılışında ciddi bir ertelenme yaşandı ve süreç daha dün itibariyle ancak tamamlanabildi. EOS’un o dönem düzenlediği ödül programı da birçok kişi tarafından sık bir şekilde eleştirilrken, konuyla ilgili konuşan Cornell Üniversitesi’nde görevli profesör Emin Gün Sirer, şunları söyledi:

”EOS’daki sorunların daha da kötüye gideceğini düşünüyorum. EOS tarafından yaratılan hataları bulana ödül veren bounty programı da bana kalırsa çok efektif değil. Çünkü o, sadece basit kodlama hatalarını içeriyor, konsept anlamındaki hataları kapsamıyor. EOS’taki arkadaşların protokolü yaratırken ciddi bir uzmandan yardım aldıklarını hiç sanmıyorum. Böyle bir şeyi riske edemezsiniz. Yapılanları anlamıyorum.”

Merkeziyetçilik Sorunları

Ana ağın ortaya çıkmasının ardından, bu sefer de başını Nick Szabo’nun çektiği bir ekip, EOS geliştiriclerine merkeziyetçilik konusunda yüklendi. Szabo, EOS ağının çok merkeziyetçi bir yapısı olduğunu ve bunun da ağı saldırılara karşı korumasız kıldığını belirtirken; şu ifadeler ile EOS’a yüklendi:

”EOS’ta birkaç garip yabancı gelip insanların kendinin olduğunu sandığı parasına bir anda hesabı dondurup el koyabiliyor. EOS protokolünde kesinlikle ‘kurumsal’ bir organizasyona güvenmek zorundasınız ki buradakiler kim, hiçbir zaman bilemeyeceksiniz. Bu EOS tüzüğü açıkçası ölçeknelebilir bir şey değil ve de bu, ağda açıklar yaratıyor.”

Szabo’nun bu açıklamaları da EOS’un hesap dondurma haberleri ile örtüşürken, son dönemin gözde kripto paralarından olan EOS, bu olaylar ile gündemden inmek bilmiyor ve bu süreç, birçok kişiyi de rahatsız etmişe benziyor.

EOS New York kurucu ortağı Rick Schlesinger ise, EOS kullanıcılarının kuralları daha dikkatli bir şekilde okuması gerektiğini belirterek, şöyle demişti:

”Topluluğun, kuralları biraz daha yakından incelemesi gerekiyor. Burada olmamızın sebebi de bu. Her gün, hepimiz yeni bir şey öğreniyoruz ve süreci yönetmeye çalışıyoruz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment