Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Paralar En Çok Hangi Durumdaki Ülkelerce Destekleniyorlar?

Geçtiğimiz yılın sonunda Bitcoin 20 bin dolar düzeylerini görmüş, Ethereum ve XRP gibi kripto paralar sırasıyla yüzde 9 bin 200’e ve yüzde 35 bine varan artışlar yaşamışlardı ancak piyasa bu dönemleri artık geride bıraktı ve ciddi düşüşler görüldü.

Piyasada yaşanan ciddi düşüşlere rağmen kripto paraya olan ilginin özellikle Avrupa’nın doğusunda kalan ülkelerde gittikçe arttığını görebiliyoruz. Burada akıllara gelen soru ise gayet açık: Neden?

Bu soruyu merak eden ve bir cevap bulmak isteyen Investing.com ekibi, bu yıl içerisinde sitedeki kripto para bölümünü ziyaret etmiş kullanıcıların en çok hangi ülkelerden giriş yaptığını araştırdı. Ocak-Mayıs ayları arasında sitenin kripto para kategorisini en çok ziyaret eden ülkeler şu şekilde:

-Venezuela (yüzde 67)

-Kosova (yüzde 61)

-Litvanya (yüzde 52)

-Beyaz Rusya (yüzde 52)

-Gürcistan (yüzde 51)

Listenin en başında Venezuela’nın yer alıyor olması pek de şaşırtıcı değil çünkü Venezuelalı vatandaşlar zaten kripto paralarla epey yakından ilgileniyorlar. Hatta ülkenin hükümeti bundan pek de uzun olmayan bir süre önce kendi dijital parasını oluşturmuştu. Ancak listenin geri kalanındaki ülkelerde neden bu kadar fazla ilgi var?

Şunu da belirtmek gerekiyor ki bu listede yer alan ülkelerin her biri kripto para-dostu düzenlemeler getirmeye çalışıyor ve ülkelerini kripto para merkezi haline getirmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda atılan adımlar arasında madencilere ucuz elektrik sunmak, madencilik ekipmanlarının indirimle ithal edilebilmesi gibi şeyler bulunuyor. Bu ülkelerdeki vatandaşların da kripto paralara bu kadar ilgi gösteriyor olmaları, hükümetlerin doğru yolda olduklarını gösteriyor olabilir.

Madencilik Masrafları

Elite Fixtures tarafından yapılan bir çalışmada Bitcoin madenciliği için yapılması gereken masrafın ülkeden ülkeye değiştiği ortaya çıkmıştı. Mesela Venezuela’da madencilik yapmak isteyen biri bu isteğini 530 $ civarında bir masrafla karşılayabilirken Güney Kore’deki birinin 26 bin dolar civarında masraf yapması gerekebiliyor. Kripto para madenciliğini profesyonel bir şekilde yapmak için hem ileri teknoloji ekipmanlara hem de ucuz elektriğe ihtiyaç var. Listedeki ülkelerin madencilik masrafları şu şekilde değişiyor: Beyaz Rusya’da 2 bin 177 $, Kosova’da 3 bin 133 $, Gürcistan’da 3 bin 316 $, Litvanya’da 5 bin 155 $.

İstikrarsızlık 

Litvanya haricinde bu listede yer alan ülkelerin ortak bir özellikleri var: Uzun süren savaşlar ya da ciddi gerilemeler görmüş olmak. Bu ülkelerde yaşanan krizler işçi sınıfının hükümete ve özellikle bankalara olan güvenini elbette sarstı ki bu da doğrudan halkın finans sistemine olan güvenini yıktı.

Listedeki dört ülkenin ortak özelliklerinden biri de geçtiğimiz 10-15 yıl içerisinde para birimlerinde çöküş yaşamış olmaları. Ülkelerde yaşanan bu para krizi elbette genç, yaşlı fark etmeksizin çeşitli yatırımcıları kripto para piyasasına girmeye teşvik ediyor olabilir.

Litvanya 2009’da yaşadığı çöküşün ardından her ne kadar ciddi bir kriz yaşamış olmasa da ülkenin büyüme oranlarında bazen kayda değer gerilemeler olduğu gözlemlenebiliyor. Bu gerilemeler arasında göze en çok çarpanı da 2015 yılındaydı.

Litvanya’daki yıllık GSYH

Ne tesadüftür ki Litvanya’da kripto paralara olan ilgi de özellikle 2015 yılı itibariyle büyüme göstermeye başladı. Amerika Bankası ve Barclays gibi çeşitli dünya bankaları kripto para sektörüne karşı olumsuz tavırlar sergiliyor olsalar da Litvanya Bankası bu yılın Nisan ayında aldığı kararla kripto paraları desteklemeye başlamış ve ülkedeki ticari bankaların, hükümet düzenleyicilerin ve kripto para al-satçılarının bu konu için bir araya gelmelerini istemişti.

Kripto Para Dostu Düzenlemeler

Özellikle Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerinde kripto para sektörüne karşı gayet olumlu adımlar atılmaya başlandı. Bu ülkelerin yanı sıra Gürcistan da bu alanda ciddi çalışmalar yapan ülkeler arasında. Hatta şu anda Bitcoin madenciliğinin yüzde 15’inden sorumlu olan ve dünyanın en büyük madencilik ekipmanı üreticilerinden olan BitFury’nin merkezli Gürcistan’da bulunuyor. Kosova’dan örnek verecek olursak yakın zamanda ülkeye dört adet Bitcoin ATM’si kurmuş olan Albvision Ltd. adlı şirketi örnek gösterebiliriz. Kripto paralar ülkede her ne kadar tam anlamıyla yasal bir çerçeveye oturulmamış olsalar da Bitcoin üzerinden ödeme alan yerel işletmelere rastlamak mümkün.

Beyaz Rusya hükümeti de kripto para işlemlerini yasallaştırma, kripto paralar için yeni standartlar getirme gibi çeşitli adımlar atmıştı. Hükümet tarafından atılan bu adımların amacı da kripto para sektöründe ortaya çıkan yeniliklerin önünü açmak.

Yine Litvanya’ya dönecek olursak ülkede kripto para verilen desteğin gerçekten ciddi boyutlarda olduğunu söyleyebiliriz. Ülkenin merkez bankasının bu sektörü destekliyor olması bir yana, bundan yıllar önce dahi kripto paraların “Litvanya ekonomisinin geleceğini oluşturacaklarını” söyleyenler vardı. Litvanya Maliye Bakanı Yardımcısı Marius Skarupskas şöyle bir açıklama yapmıştı:

“Blockchain, kripto para ve Bitcoin gibi teknolojilerin en güncel ve en ilgi çekici finansal yenilikler arasında olduklarını düşünüyoruz. Litvanya’nın bu alanda yapılacak gelişmelere yatırım yapma ve hem bölgesel hem de küresel anlamda lider konuma gelme gibi ciddi niyetleri var.”

Daha Neler Olacak

Bu yazıda dayanak alınan liste elbette tek bir veri kaynağı baz alınarak oluşturuldu ancak buna rağmen kripto paraya ilgi duyan ülkelerin özelliklerine dair yüzeysel de olsa bir şeyler öğrenmiş olduk. Özellikle küçük çaplı ülkelerin ilgilendiği kripto paralar, yapılacak çeşitli yasal düzenlemelere çok daha büyük bir konuma gelebilirler ancak zaman içerisinde neler olacağını elbette şimdiden söylemek çok güç.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment