Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuela’da Bolivar Eriyor, Halk Petro Yerine Bitcoin’e Yöneliyor

Venezuela’nın itibari para birimi Bolivar, çok zor günlerden geçmeye devam ediyor. Ülkede, Bolivar’ın içinde bulunduğu durum o kadar kötü ki; yöneticiler ekonomiyi kalkındırmak için, ülkenin resmi kripto parası Petro’ya gözünü çevirmiş durumda.

Ülkede yaşanan politik sıkıntıların etkilediği Bolivar, verilere göre son iki ayda değerinin %8900’ünü kaybederken, aynı zamanda 2018 yılının ilk çeyreğinde ülkedeki enflasyon oranı ise yüzde 454 olarak belirtiliyor.

Bu veriler ülkedeki Maduro karşıtı grupların araştırmalarından ve bağımsız olduğu belirtilen ekonomistlerin derlediği bilgilerden oluşurken, Venezuela Merkez Bankası; herhangi bir resmi veri veya rakamı neredeyse 2 yıldır hiç yayınlamıyor.

Bu denli yüksek enflasyon ve yerel para biriminin bu kadar kısa bir sürede böylesi bir değer kaybetmesi, Venezuela’yı ekonomik iflasın eşiğine getirirken ülkedeki vatandaşlar da birer birer kaçış yolu arıyor. Son rakamlara göre ülkeden günde 5 bin kişi ayrılırken, yıl sonuna kadar ülke nüfusunun yüzde 5’den fazlasını oluşturan 1.8 milyon kişinin daha Venezuela’dan ayrılması bekleniyor.

Ülkedeki ekonomik durumun içler acısı hali malumun ilanı olsa da, bir zamanlar Güney Amerika kıtasının en zengin ülkesi olan Venezuela’da, şimdiki yönetim sorunları çözmek yerine Petro reklamı yapmaya devam ediyor.

Merkez bankası destekli ve ülkenin resmi kripto para birimi olan, birçok tartışmanın da odağında yer alan Petro için konuşan Venezeula devlet başkanı Nicolas Maduro, Petro ICO’sunun çok iyi geçtiğini ve dünya çapındaki çeşitli yatırımcılardan yaklaşık 5 milyar dolar değerinde yatırım aldıklarını belirtti. Ayrıca Petro, son olarak Rusya’da Satoshi Nakomoto Ödülü alırken, bu ödüle mazhar olabilmek için Petro’nun neyi başardığı bilinmiyor.

Birçok otorite bu ödülün Rusya tarafından siyasi gerekçelerle verildiğini belirtiyor. Hatırlanacağı üzere Donald Trump, Petro alımının vatandaşlarına yasaklamıştı. Rusya’nın böylesi bir durumda Venezuela’yı desteklemesinin olağan olduğunu belirten otoriteler, ödülün çok da bir anlam ifade etmediği fikrinde birleşmiş görünüyor.

Ayrıca Petro ile ilgili tartışmalar bununla da bitmek bilmiyor. Venezuela meclisi, Petro’nun yasa dışı bir ürün olduğunu belirtirken, bazı analistler ise Petro gibi bir şeyin bırakın kar getirmeyi aslında olmadığını iddia etmeye devam ediyor.

Her ne kadar Maduro ve ekibi Petro’nun Venezuela’nın kanayan yaralarına bir merhem olacağı fikrinde birleşip, bu yönde ciddi çalışmalar yapsa da; ekonomik krizden ve hiper enflasyondan adeta yaka silken Venezuela halkı, birikimlerini değerlendirmek için Petro’dan ziyade başka bir kripto paraya, Bitcoin’e, güveniyor.

Local Bitcoins tarafından elde edilen verilere göre, Bolivar/BTC işlem hacmi 2018 yılı boyunca sürekli bir şekilde artış göstermiş. Örneğin dün, yaklaşık 645 Bitcoin’lik bir işlem hacmi yakalandığı ve bunun da neredeyse güncel Bitcoin fiyatı ile 5.1 milyon dolara tekabül ettiği görülüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment