Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ING, BNP Paribas, Deutsche Bank ve Diğerleri R3’ün Corda Ağının KYC Uygulamasını Denedi

Blockchain yazılım geliştiricisi R3, Perşembe günü yaptığı bir duyuruda 39 firmanın kendi Corda platformunda bulunan Müşterini Tanı (KYC) uygulamasını test ettiğini açıkladı. Dört günlük deneme süreci boyunca firmalar 19 ülkede 300 işlem gerçekleştirmesi için Microsoft Azure içerisinde 45 düğüm başlattı ve yönetti.  Şirketler Corda platformundaki KYC verilerini Synechron tarafından geliştirilen CorDapp kullanarak yönetebildi ve birbirleri ile iletişim kurabildi.

http://nextproject.co/corda-kyc-global-trial/

Müşteriler yapılan istekleri onaylayıp erişim iznini belirleyen konumdayken, bankalar da müşteri KYC test verilerine erişim sağladı. Müşteriler buna ek olarak bütün bankaların erişim sağlayabilmesi için kendi test bilgilerini güncelleyebilme yetkisine de sahipti. Katılım gösteren taraflar bu blockchain temelli modelin, kurumsal müşterilerin güvenli bir şekilde kendi verilerini geliştirip yönetebilmesini ve diğer taraflara erişim izni verebilmesini sağladığını belirtti.

39 katılımcı arasında BNP Paribas, Deutsche Bank, ING, Raiffeisen Bank International ve Societe Generale gibi isimler de vardı. Bunun yanı sıra denemeye katılan bir kaç düzenleyici kurum ve merkez bankası da vardı. Bunları arasında Boston Federal Rezerv Bankası, Kolombiya Merkez Bankası ve Peru‘dan bir mali düzenleyici kurum da vardı.

Yapılan deneme dağıtık defter teknolojisinin (DLT) firmaların bireysel olarak KYC verisi depolamasına olan ihtiyacı ortadan kaldırarak evrak ve veri çoğaltmaya olan gerekliliği yok edip masrafları azalttığını ortaya koydu.

R3 CEO’su David Rutter konu hakkında şunları belirtti:

”KYC gereklilikleri finansal kurumlar için ciddi bir sıkıntı olmakla beraber bu süreç genellikle yavaş ve çok vakit alan bir süreç olarak nitelendirilmekte. Bizim kurumsal müşterilerimiz büyümeye devam ettikçe, blockchain temelli KYC çözümleri konusunda da aynı oranda bir talep oluştu. Bu proje sadece blockchain’in kurumların kendi kimlikleri üzerinde nasıl kontrol sağlayıp bunu yönetebileceklerini göstermekle kalmıyor, aynı zamanda Corda üzerinde gizliliğe olan yaklaşımımız konusundaki seçimlerimizin de geçerli olduğunu onaylıyor. ”

Synechron firmasının Tim Coates’i konu hakkında şu açıklamayı yaptı:

”Corda platformu bir sürü KYC odaklı gerekliliği çözüyor ve aşamalı ağ adaptasyonunu mümkün kılıyor. Blockchain’in değiştirilemez olma özelliği yeni bir doğrulama mekanizması olarak kullanılıyor ve eşler arası doğası daha büyük bir veri gizliliğinin kapılarını aralıyor. Blockchain’in bu iki doğal özelliği KYC sektöründeki bir çok firmayı blockchain’e çeken ana unsurlar oldu.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment