Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japon Ekonomist Başka Bir Bitcoin Yükselmesinin Neden Mümkün Olmadığını Açıklıyor

Japonya’da ünlü bir ekonomist ve Waseda Üniversitesinin İşletme ve Maliye Araştırma Merkezi danışmanı olan Yukio Noguchi, Bitcoin fiyatlarının tekrar hızlı bir şekilde yükselmeyeceğini ifade ediyor. Noguchi kitaplarında ve yakın zamanda kaleme aldığı yazılarında, bu konuyu ikna edici bir şekilde ele alıyor. Diamond Weekly kaynağında yayınladığı son yazısında, bu görüşünün altını daha net çizse de, aslında bu konuyu 2018  yılının Ocak ayından beri ele almakta ve geçtiğimiz Aralık ayında konu hakkında bir kitap bile yazdı.

‘Artık Bitcoin Vadeli İşlemlerinde Al-Sat Yapmak Mümkün’

Noguchi, Bitcoin fiyatlarının geçen yılın Aralık ayında ulaştığı fiyatlara oranla, neredeyse %70 üzerinde değer kaybettiğini ifade ediyor. Bunun sebebi olarak da, artık Bitcoin Vadeli işlemlerinde al-sat yapmanın mümkün olmasından dolayı, insanların bundan sonra hızlı bir artış göremeyeceğini ileri sürüyor.

Noguchi bir taraftan bitcoin fiyatlarının düşmesinden dolayı bitcoin gönderme ücretinin banka işlemleri yapmaktan daha ucuz bir hale geldiğini ve bunun aslında iyi bir şey olduğunu belirtiyor.

Kendisi vadeli işlem sözleşmesi piyasasının Bitcoin’e giriş yapmasının fiyatları ciddi oranda aşağıya çektiğini iddia ediyor. Bu yılın Ocak ayında Bitcoin’in fiyatının düşme sebebini ısrarcı bir şekilde bitcoin vadeli işlem sözleşmelerine bağlamıştı.

”Öncelikle Bitcoin fiyatları bir balondu ve şu an bunun normal değerlere düştüğünü görüyoruz. San Francisco Federal Bankası da yaptığı bir araştırmada, Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerinin BTC fiyatını düşürdüğünü ifade etmişti. Buna ek olarak piyasa şu an bitcoin vadeli işlem sözleşmelerinin Açığa Satış yapılabileceği bir duruma doğru ilerliyor ki bu fiyatları aşağıda tutmaya katkı sağlayan başka bir unsur.”

Noguchi’nin gönderme yaptığı araştırma San Francisco Federal Bankası tarafından 7 Mayıs tarihinde yayınlanan ”How Futures Trading Changed Bitcoin Prices” (Vadeli İşlem Ticareti Bitcoin Fiyatını Nasıl Değiştirdi) isimli araştırma oluyor. Araştırmanın yazarları ise Galina Hale, Arvind Krishnamurthy, Marianna Kudlyak, ve Patrick Shultz‘dan oluşmakta.

Araştırma içerisinde yer alan önemli bir paragraf şu şekilde:

”Bitcoin’in 2009 yılındaki başlangıcından 2017 yılı ortalarına kadar olan süreçte, fiyat 4.000 doların aşağılarında kaldı. 2017’nin ikinci yarısından sonra, fiyat inanılmaz bir şekilde 20.000 dolar seviyesine kadar tırmandı ancak Aralık ortalarından sonra hızlı bir şekilde düşmeye başladı. Fiyatların bu şekilde zirve yapması Şikago menşeli CME’nin bitcoin vadeli işlem sözleşmesi sunması ile denk geldi. Vadeli işlem sözleşmelerinin ortaya çıkması ile artan ve düşmeye başlayan fiyat hareketi bir tesadüf olamaz. Mevcut durum bunun yerine, herhangi bir varlık için vadeli işlem sözleşmesi piyasaya sunulmasından sonra yaşanan tutarlı davranış ile örtüşmekte.”

Noguchi yatırımcıların çoğunun özellikle açığa satış yöntemi ile kripto paradan iyi paralar elde edebilecek pozisyondayken, bitcoin fiyatının düşmeye devam edeceği tahmininde bulundukları konusunda ısrar ediyor.

Kendisi buna ek olarak kripto para birimlerini dallarına ayırmanın(fork’lardan bahsediyor) insanlara bedavaya kripto para alabilecekleri izlenimi verdiğini, bu durumun da fiyatları aşağıya çeken başka bir unsur olduğunu ifade ediyor.

Kendisi bunu Bitcoin’in popülerliğini düşürme olarak yorumluyor.

Şaşırtıcı bir şekilde Noguchi bunun iyi bir şey olduğunu düşünüyor. Bitcoin’in fiyatı düşmeye devam ettikçe, bunun çok daha çekici bir para gönderme yöntemi olacağını düşünmekte. Mevcut fiyatlarla yaptığı hesaplamalarla sunduğu verilere göre, eğer para göndermek için Mitsubishi UFJ Bank‘ı kullanırsanız bu size 30.000 yen üzerindeki rakamlar için 432 yene mal olur. Ancak Bitcoin’in mevcut değeri ile para göndermek bankalardakine kıyasla daha ucuz. Tabii ki Bitcoin fiyatı 675.000 yen’e çıkmadığı sürece.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment