Üst Düzey Bir Yetkiliye Göre Rusya, Sonbahardan Önce Kripto Para Yasası Çıkartamayabilir
Devlet Duması‘nın (veya Duma Meclisi) Haziran ayına kadar kripto para birimleri hakkında bir yasa çıkartması bekleniyordu. Ancak Duma Meclisinin mali piyasalar komitesi üyelerinden olan Anatoliy Aksakov‘un RIA Novosti ile yaptığı bir röportajda ifade ettiklerine göre, meclis şu an bu konunun daha fazla araştırma ve inceleme gerektirdiğini düşündüğü için, kripto para yasası konusu sonbahara kadar ele alınmayabilir.
”Kripto para birimleri karışık, çok çok karışık bir konu. Ben bu yasayı bahar sezonunun bitimine kadar geçirmeye kararlıyım ancak şu an mantıklı bir kaç şüphe var ve bundan dolayı mevcut konunun sonbahar sezonuna kadar uzayabilmesi olanağıına sahip olduğunu yalanlayamam.”
Rusya Maliye Bakanlığı yasa taslağını Duma Meclisine Mart ayında sundu. Bakanlığın tasarıyı sunma amaçlarından bir tanesi kripto para birimleri ve yatırım platformları aracılığıyla para toplama yöntemi hakkında belirli bir yasal çerçeve oluşturmaktı. Hem piyasa katılımcıları hem de endüstrideki büyük oyuncular yasayı ağır bir şekilde eleştirdi ancak hükümet o zamandan beri bir çok konuyu karara bağlayıp kritik tanımları kesinleştirmeyi başardı.
Meclis üyelerinin karşılaştığı zorluklara değinen Aksakov şunları ifade etti:
”Blockchain doğası gereği sınır ötesi bir olay. Örnek olarak Bitcoin‘i ele alalım: düzenleyici kurallar koyabiliriz ancak bunlar işe yaramaz. Bu sebeple etki alanımızı anlamak ve bu alanda düzenlenebilecek yönleri kavrayabilmek ve daha sonra oyunun kurallarını belirleyip yeterli yatırımcı korumasını sağlayacak yasal çerçeveyi oluşturmak hayati öneme sahip. ”
Kendisi buna ek olarak asli tanımlamalarda tekrar eden bir çok tartışma olduğunu ifade etti. Bu sebeple Rus meclis üyeleri kripto para biriminin bir mülk mü yoksa mülkiyet hakkı mı olduğuna karar veremiyor. Mayıs ayında Rusya Adalet Bakanı Alexander Konovalov kripto para birimlerinin mülk statüsüne girdiğini ilan etmişti ancak konu daha sonra herhangi bir karar bağlanmadı.
Aksakov kripto para birimleri ve fon toplama platformları hakkındaki yasaların dijital haklar hakkındaki kurallar ile birlikte kabul göreceğini düşünüyor. Çıkarılan ilk yasa taslağı kripto para birimleri ve tokenları dijital varlık olarak tanımlıyor ve akıllı kontratları da yeni bir tip yasal bağlayıcı hükme sahip kontrat olarak niteliyor. İkinci tasarının ise yatırım platformları aracılığıyla toplanan parayı düzenlemesi amacı var.