Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin İçin Tehlike Çanları: ABD Faiz Oranlarında “Süveyş” Gecikmesi Yaşanabilir!

Süveyş Kanalı üzerindeki siyasi gerginlik, ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararını ve dolaylı olarak kripto para piyasasını etkiliyor.

FED geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamalara 13 Aralık 2024 tarihine kadar üç kez faiz indirimine gideceğinin sinyalini vermişti. Bu durum başta kripto para piyasası olmak üzere risk piyasalarına pozitif yansımış ve yükselişleri tetiklemişti.

Fakat haftalar önce başlayan, Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki ticaret rotasını temsil eden Süveyş Kanalı üzerinde yaşanan gerginlikler para piyasaları üzerinde de negatif bir atmosfer yarattı. Analistler bu gerginliğin, FED’in faiz kararını mart ayından sonraya ertelemesine yol açabileceğini öngördü.

Konu hakkında açıklamada bulunan ING analistleri, jeopolitik risklerin arz kesintisi ve enerji fiyatlarında artışı tetiklediğini belirtirken bu durumun FED’in faiz indirimi tarihini etkileyebileceği vurgulandı.

Kızıldeniz bölgesinde artan jeopolitik riskler arz kesintisi ve enerji fiyatlarının daha yüksek enflasyona yol açacağı endişelerini artırıyor. 31 Ocak’taki bir sonraki FOMC toplantısı FED için zor bir gün olacak. Muhtemelen o toplantıda, mart ayından önce bir faiz indirimi gelmeyeceğinin sinyallerini göreceğiz.

CME FedWatch verilerine göre FED’in 31 Ocak’ta gerçekleşecek toplantıda faiz oranını sabit tutma ihtimali %97,4 olarak görüntüleniyor.

Süveyş olayları global ekonomide bir çatlak oluşturuyor

İran’ın desteklediği Yemen’deki Husiler, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023’te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başlamıştı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık’ta bir grup ülkenin katılımıyla Husilere karşı “Refah Muhafızı Operasyonu” adında çok uluslu “deniz görev gücü” oluşturulduğunu açıkladı. Bu karar, bölgedeki gerginliği daha üst bir perdeye taşıdı.

Süveyş Kanalı üzerindeki ticaret, küresel ticaretin yaklaşık %12’sini oluşturuyor. ING analistlerine göre yaşanan bu olaylar armatörleri giderek daha uzun ve daha pahalı olan Güney Afrika rotasını tercih etmeye itti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!