Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Kurucusu Satoshi Nakamoto Bitcoin’i Londra’da mı Geliştirdi?

Bitcoin kurucusu Satoshi Nakamoto için eldeki mevcut bilgilerle yola çıkıldığında kendisinin nereli olduğunu kesin bir şekilde söylemek oldukça zor. Ancak bir internet sitesinde paylaşılan bir argümana göre yapılan çevrim içi taramalar sonrası Nakamoto’nun Bitcoin’in geliştirilme aşamasında Londra’da yaşadığı iddia edildi. 

Bitcoin kurucusu Satoshi Nakamoto, gerek dijital dünyaya katkılarıyla gerekse gizemiyle en bilindik bilgisayar bilimciler arasında gösteriliyor. Nakamoto, 2008 yılında duyurduğu Bitcoin teknolojisi ile kriptografi teriminin yaygınlaşmasında önemli rol oynamış ve internet aleminin kendi para birimine sahip olmasını sağlamıştı.

Satoshi Nakamoto isimli gizemli kişi veya kişiler ile ilgili var olan bilgiler ise maalesef oldukça kısıtlı. Nakamoto, Bitcoin’i geliştirme ve yaygınlaştırma aşamasında internette oldukça aktif çalışmalar sürdürdü. Ancak 2011’in ortalarına gelindiğinde ise hiçbir açıklama yapmadan projenin tüm adımlarından çekildi.

Zaten kendisiyle ilgili detayların oldukça kısıtlı olması, onu yeterince gizemli kılıyordu fakat (her ne kadar açık kaynaklı geliştirilse de) mucidi olduğu projeden bir anda elini eteğini çekmiş olması işleri daha da ilginçleştirdi. Nakamoto, projede aktif olarak rol aldığı zamanlarda iletişimde olduğu kişilerle bile kendisiyle alakalı özel hiçbir bilgi paylaşmamış, vaktini yalnızca proje ile alakalı sohbetlere ayırarak gizli kalmayı tercih etmişti.

Bu gizem biraz olsun aydınlanıyor mu?

Nakamoto’nun gizemli durumunda çığır açıcı herhangi bir gelişme ise aradan yıllar geçmesine rağmen değişmedi. Bu nedenle Bitcoin kurucusu ile alakalı ortaya çıkan her yeni gelişme heyecan yaratmaya devam ediyor. The Chain Bulletin isimli internet sitesinden Doncho Karaivanov‘un özel haberiyse bu gelişmelerden bir tanesi.

Karaivanov, hazırladığı içerikte Nakamoto’nun çevrim içi olduğu dönemlerde kullandığı platformları ve gönderdiği e-postaları ışığında ilginç bir argüman paylaştı. 23 Kasım tarihinde paylaşılan bu argümanda Nakamoto’nun tüm çevrim içi aktivitelerinin mühürlendiği zaman damgalarından yola çıkılarak kendisinin Bitcoin’in geliştirilme sürecinde Londra’da yaşıyor olabileceği ileri sürüldü.

Ancak Karaivanov, ve ekibi buna yalnızca çevrim içi paylaşımları inceleyerek ulaşmadı. Nakamoto’nun yazı dilindeki detaylar ve ilk Bitcoin bloku olan ‘genesis’teki‘ gizli mesaj gibi etmenler de bu argümanı desteklemek için kullanıldı. 

Bitcoin kurucusu Satoshi Nakamoto, argümana göre Tokyo’dan çok uzakta yaşadı

Karaivanov ve araştırmacı ekip veri toplamak için Satoshi Nakamoto’nun çevrim içi faaliyetlerinin bulunduğu çeşitli platformlardan yararlandı. Bu verilerin başlangıç tarihi olarak Nakamoto’nun Bitcoin’i ilk duyurduğu tarih olan 31 Ekim 2008 ve bitiş tarihi olarak ise son e-postasını gönderdiği tarih olan 31 Aralık 2010 kabul edildi.

Nakamoto’nun çevrim içi olduğu sayılı platform vardı. Araştırma için de Nakamoto’nun Bitcointalk isimli tartışma ve SourceForge isimli kodlama platformlarındaki paylaşımlarda bulunan zaman damgalarından destek alındı. Karaivanov, Nakamoto’nun e-postalarındaki zaman damgalarını net olarak belirleyemedikleri için ise verilere dahil etmediklerini belirtti.

Araştırma için çekilen veriler ile alakalı özet geçmek gerekirse:

  • Veriler 31 Ekim 200831 Aralık 2010 tarihleri arasından seçildi.
  • Sayısal olarak tam 206 gün içerisindeki 742 adet paylaşımdaki zaman damgaları tek tek incelendi.
  • Bunun için Nakamoto’nun Bitcointalk’taki 539 adet paylaşımı tarandı.
  • Aynı zamanda SourceForge’daki 169 adet girdisindeki zaman damgalarından da yararlanıldı.
  • Nakamoto’nun kendi oluşturduğu e-posta listesindeki 34 e-postadaki zaman damgalarının ait olduğu saat formatı ise ekip tarafından doğrulanamadığı için bu e-postalar veriler içine dahil edilmedi.

Araştırma, Nakamoto’nun Bitcointalk ve SourceForge platformlarındaki paylaşımların Eş Güdümlü Evrensel Zaman olarak bilinen UTC zaman formatı ile oluşturulan zaman damgaları ile gönderildiğini ortaya çıkardı. Karaivanov’un dikkat çektiği diğer bir şey ise Nakamoto’nun iki platform üzerinde en çok aktif olduğu saatlerin birbirleri ile uyuşmasıydı.

Karaivanov ve ekibince, Satoshi Nakamoto’nun çevrim içi platformlarda aktif olduğu saatler baz alınarak Nakamoto’nun yuvarlak içine alınan saat dilimlerini kullanan bölgelerin birinden paylaşım yaptığı iddia edildi.

Yapılan incelemeler sonucunda Nakamoto’nun UTC zaman formatı destekli zaman damgalarına sahip paylaşımları dünyanın çeşitli bölgelerine göre incelenerek kabaca birkaç grafik oluşturuldu. Oluşturulan grafikler ışığında ise Nakamoto’nun gönderileri Tokyo’dan ve Sidney’den göndermediğine kanaat getirildi. Nakamoto’nun en son aktivitesinin ortalamasını belirten uzun çizgiler dikkatlice incelendiğinde paylaşımların daha çok akşam veya gece vakitlerinde yapıldığı görülüyordu.

Her ne kadar ‘Satoshi Nakamoto’ bir Japon vatandaşı ismi gibi dursa da Karaivanov, Tokyo’nun gizemli geliştiricinin yuvası olmadığının söylenebileceğini iddia etti. Ancak Karaivanov da sadece bu bilgilerden yola çıkılarak Nakamoto’nun bu üç bölgenin hangisinde olabileceğinin net bir şekilde söylenemeyeceğini biliyordu. Fakat bu grafiklerin yanı sıra aslında önemli birkaç ipucu daha vardı.

“Şansölye, bankalar için ikinci kurtarma paketinin eşiğinde”

Tarihler 3 Ocak 2009‘u gösterdiğinde The Times isimli bir gazeteden aşağıdaki gibi bir başlıkla bir haber çıktı:

Chancellor on brink of second bailout for banks

Türkçesi, “Şansölye, bankalar için ikinci kurtarma paketinin eşiğinde” olan başlığın bu denli gizemli bir bilgiye ne gibi bir yararı olabilirdi? Aslında bu başlık, Karaivanov ve ekibinin yaptığı araştırmayı destekleyecek olması açısından önemliydi. Çünkü Satoshi, bu başlığı bunu hangi amaçla yaptığı bilinmemekle birlikte bir Bitcoin teknolojisi ile birlikte anılabilecek bir mesaj olarak seçmişti.

The Times gazetesindeki ilgili haber.

The Times isimli Londra merkezli bir gazeteden bu haber, dünyayı etkileyen 2008 ekonomik krizi ile bağlantılı olabileceği düşünülen bir soruna İngiltere içerisinde getirilebilecek olası çözümü anlatıyordu.

Satoshi Nakamoto, 31 Ekim 2008 tarihinde duyurduğu Bitcoin’in blockchaininde hemen bir işlem gerçekleştirmedi. Nakamoto, ‘genesis bloku’ olarak da bilinen ilk bloku haberin basıldığı zaman olan 3 Ocak 2009 tarihinde üretti. Bu ilk blok sonrası ise Nakamoto, 50 BTC’lik bir madencilik ödülü kazanmıştı.

İşin ilginç yanı ise Nakamoto, ilk bloku üretirken blokun içine The Times haberi başlığını ekledi. Bu durum ise bilinçlice seçilmiş bir gizli mesaj teorisini ortaya koydu çünkü çoğu kimse Nakamoto’nun bu mesajı bir ironi olarak eklediğini düşündü. Evet, bankalar batıyordu ve devletten yardım bekliyordu. Bitcoin ise bu tür sorunları ortadan kaldırmak için var olacaktı.

Satoshi Nakamoto tarafından ilk Bitcoin bloku olan genesis’teki işleme gizlenmiş The Times haberi başlığı. Kaynak

Ancak durum sadece bundan ibaret değildi. Çünkü Nakamoto’nun bu tarz bir mesajdan haberinin olabilmesi için öncelikle habere erişebilmesi gerekiyordu. 2009 yılında mevcut olan internet ile bu mümkündü ancak haberin internette paylaşılan halinde başlık, “Chancellor Alistair on brink of second bailout for banks” olarak, yani Şansölye’nin ismi detayı verilerek geçti. Bu da Nakamoto’nun haberi bizzat gazeteden görmüş veya duymuş olabileceğine kanıt olarak gösterilebilirdi.

Peki, bu işin Londra ile alakası neydi? The Times gazetesi uzun süre boyunca Londra içinde basım ve yayın yapan bir kuruluş olma özelliği taşıdı. Öyle ki gazete, ABD’deki belli başlı gelişmiş eyaletlere bile 2006 yılında açılmıştı. Ancak Karaivanov, araştırmasına yönelik çalışmaları sırasında Birleşik Krallık’taki orijinalliğin ABD’de kullanılmadığına ulaştı. Öyle ki Birleşik Krallık’ta yer alan bir haber, ülke dışında bir bölge için basılırken yer almayabiliyordu. Bunun dışında ülke dışı için farklı edisyonlar hazırlanırken Birleşik Krallık’taki orijinal mizanpajdan da ödün verilebiliyordu.

Tüm bu detaylar ışığında Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin üzerinde aktif bir şekilde çalışırken Londra’da yaşadığı argümanını ortaya atmak işten bile değildi. Ayrıca Londra’nın da yer aldığı Avrupa bölgesi de saat dilimleri grafikleri arasındaki 3’te 1 olasılığına uyuyordu.

Henüz Satoshi Nakamoto’nun Londra’da yaşadığı argümanını saçma bulanlar için Karaivanov, birkaç ipucuna daha dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Bunlardan ilki Nakamoto’nun yazı dilindeki İngilizcenin bir İngiliz İngilizcesi olması detayıydı. Nakamoto’nun kelimelerindeki “-ise, -ize” ve “-our, -or” seçimlerinden “-ise” ve “-our” gibi İngiliz İngilizcesine özgü detayları kullanmış olması, onun Londra’da ya da en azından İngiltere’de yaşamış olmasına dair önemli bir ipucuydu.

Bunun dışında Nakamoto’nun mesajlarında yine İngilizlere özgü bir kelime olan ve ülke genelinde sıkça kullanılan “bloody” sözcüğünü çokça ifade etmiş olması da yine argümanı destekleyen bir detaydı. Karaivanov ve ekibinin yaptığı detaylı çalışma sonrası oldukça fazla sayıda paylaşımın incelendiği göz önüne alınırsa bu argümanı desteklemek için mesajların sadece 1-2 kez tespit edilmekle kalmamış olduğu yorumu yapılabilir.

Bu bilgiler kesin bir sonuca ulaştırıyor mu?

Karaivanov, bu verilerin yalnızca bir argümanı desteklemek için kullanılması gerektiğinin çokça altını çizdi. Çünkü gizliliğe bu denli önem veren bir kişiliğin ortaya atılan minik ipuçlarından yola çıkarak konumunu belirlemek oldukça yersiz olurdu. 

Ancak çoğunluğun onayladığı gerçeğe yakın tek bir mit var ki Bitcoin kurucusu Satoshi Nakamoto, 3 Ocak 2009 tarihli gizli mesajı yok yere eklemedi. Belki kendisinin bir Londra yerlisi olmuş olmasına yönelik tahmin yürütülmesi onun umurunda olmazdı. Ancak çoğu kişinin haberin başlığının anlatmaya çalıştığı olaya uzak bir perspektiften bakıldığında Bitcoin’in ne tür bir soruna çözüm getireceği cevabına ulaşacak olması Nakamoto’nun asıl istediği şey olabilirdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!