Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Madencilerine İsveç’ten Önlem: Arz Şokunu Tetikleyebilir

İsveç enerji bakanı, elektrik talebinde öngörülen artıştan endişe duyan İsveç hükümetinin kripto madenciliğe desteğini çekebileceğini belirtti.

Bloomberg’in 17 Temmuz tarihli haberine göre, İsveç Enerji Bakanı Khashayar Farmanbar, diğer sektörlerde artan enerji ihtiyaçları tahminlerinin, İsveç hükümetinin kripto madencilere karşı tutumlarını değiştirebileceğini belirtti. İsveç, yenilenebilir enerji kaynakları sayesinde ucuz yeşil elektriğiyle Avrupa’daki madenciler için en düşük maliyetli alternatifler arasındaydı.

Farmanbar, Bloomberg’le röportajında, İsveç’in iki seçeneği olduğunu, çelik fabrikaları gibi istihdam yaratan projeler için elektrik sağlayabileceğini veya Bitcoin madencilerinin artan enerji ihtiyaçları için kapasite arttırabileceklerini söyledi. Bakan Farmanbar bunun bir yarışma olmadığını da ekledi. Bakan, bir röportajda:

Dürüst olmak gerekirse Bitcoin’den daha faydalı şeyler için enerjiye ihtiyacımız var.

dedi.

Uzmanlar, Farmanbar’ın yorumlarının Avrupa’nın en büyük Bitcoin madencilik endüstrisine ev sahipliği yapan İsveç’in şu andan itibaren madencilere daha mesafeli yaklaşmasına neden olabileceğini ifade ettiler. Bloomberg’in verdiği bilgilere göre, hükümet artan enerji ihtiyaçlarından dolayı endişeli, haziran sonunda hükümet yetkilileri İsveç Enerji Ajansı’ndan kripto madencilerin enerji tüketimini izlemenin yollarını bulmasını istedi.

İsveç’in, yapılan enerji talebi tahminine göre, halihazırdaki politikalarını devam ettirmesi durumunda 2050 yılında enerji tüketimi yaklaşık 300 terawatt/saate çıkacak. Hükümetin bu enerji tahmini, devasa hidroelektrik santralleri ve dev rüzgar santralleri sayesinde dünyanın en ucuz elektrik sağlayıcılarından biri olan İsveç’in madenciler tarafından cazibesinin azaltılacağı ihtimalini yükseltiyor.

İsveç Enerji Talebi Projeksiyonu (TWh)

 

Ayrıca yapılan habere göre Bakan Farmanbar madenciliğin durdurulması için ne gibi önlemler alacaklarını ifade etmekten kaçındı ancak Bloomberg’e göre tartışılan seçeneklerden birisi, topluma somut fayda sağlayan sektörlere öncelik verilmesi için yeni güç kullanıcılarının şebekeye erişim önceliğini değiştirmeyi içerebilir.

Medyada yer bulan bir diğer alternatif ise, kullanımlarından bağımsız olarak şu anda tüm veri merkezleri için geçerli olan tercihli vergi muamelesinin kapsamını sınırlamak olabilir. Endüstri grubu Swedenergy’nin kıdemli danışmanı Erik Thornstrom bir röportajda, bu tür teşviklerin kripto madencilerini çekmeyi amaçlamadığını, asıl amacın Microsoft Corp. veya Meta Platform Inc. gibi çok uluslu veri zengini şirketleri çekmek olduğunu söyledi. Thornstrom’a göre veri merkezleri bugün İsveç’in toplam enerjisinin yüzde birkaçını kullanıyor ve madencilik için kullanılan enerji bunun küçük bir kısmını kapsıyor ancak madencilerden gelen enerji talebi 2040 yılına kadar sekiz kat artabilir.

Bloomberg’in verdiği bilgilere göre İsveçli regülatörler, kripto varlıklarını iklim geçişi için bir tehdit olarak nitelendirdi ve Almanya, İspanya ve Norveç’teki milletvekillerinden destek alarak Avrupa Birliği çapında madencilik yasağı çağrısında bulundu.

Cambridge Üniversitesi Alternatif Finans Merkezi’nden alınan son verilere göre, İsveç’in Bitcoin madenciliğindeki payının giderek arttığı görülüyor. Cambridge verilerine göre, ocak ayında küresel üretimin %0,8‘ini İsveçli madenciler üstlendi. Almanya ve İspanya kağıt üzerinde daha büyük paylara sahip görünse de kurum, sanal özel ağlar ve proxy hizmetleri kullanılarak trafiğin şişirilebileceğini belirtti.

Uzmanlar, İsveç’in madencileri engellemesinin Bitcoin arzı üzerinde çok fazla etkisinin olmayacağını ifade etse de küresel enerji taleplerinin artışını ve resesyonu öne sürerek, madencilerin engellenmesinin histeri gibi oldukça hızlı yayılabileceğini, Avrupa’nın arzdaki payının yaklaşık %12 olduğunu ve bu arzın çekilmesi kısa vadede bir arz şoku yaratabileceğini ifade etti ve ekledi: Bitcoin her zamankinden daha değerli hale gelebilir.

 

 

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!