Bitcoin Rekor Kırarken Yaşanan 5 Gelişme
Bitcoin fiyatı, 9 Şubat günü sabaha karşı 47.000 doları aşarak rekor kırdı. Fiyattaki bu hareketlilik sonucunda spot ve türev piyasalarında, sosyal medyada, işin borsa ve kullanıcı tarafında birçok farklı gelişme yaşandı.
CoinGecko, bitcoin fiyatındaki rekoru 47.156 dolar olarak açıkladı. Tesla’nın 1.5 milyar dolarlık bitcoin almasıyla yükselişe geçen fiyat, 24 saatte %20 yükseldi. Piyasanın toplam değeri 1.4 trilyon doların üstüne çıkmışken; sektörün beş farklı alanında neler yaşandı?
Borsalarda teknik sorunlar yaşandı
Dünya genelindeki birçok kripto para borsası, oluşan devasa hacim nedeniyle teknik sorunlarla karşılaştı. Binance, Gemini ve Kraken borsalarının web ve mobil tabanlı hizmetlerine erişimde zorluklar yaşandı.
- Kraken; borsa içi işlemlerde, web/mobil sayfalarında ve bazı banka/kredi kartı işlemlerinde gecikmeler yaşadı. Borsa, bu sorunların giderildiğini açıkladı.
- ABD’nin en büyük borsalarından Gemini, buna benzer şekilde önce mobil uygulamasında sorunlar yaşadı. Şirket, 1 saat 40 dakika gibi bir aralığın ardından web tabanlı sorunlar tespit etti. Türkiye saati ile 16:14’te duyurulan sorunlar, 19:14’te giderildi.
- Tesla haberi sonrası sorun yaşayan borsalardan biri Binance oldu. Borsa, Bitcoin’in 47.156 dolarla rekor kırdığı 9 Şubat sabahında da bazı gecikmelerle karşılaştı. Borsa CEO’su Changpeng Zhao, bu sorunların devam edebileceğinin mesajını verdi.
Short pozisyon alanlar ‘terste kaldı’
Tesla’nın bitcoin aldığı haberi, 8 Şubat günü 15:00 sularında yayılmaya başladı. Bitcoin o saatlerde 39.000 dolardan işlem görüyordu. Fiyat, aradan tam 24 saat geçmemişken 47.000 doların üstüne kadar çıktı. Piyasada cereyan eden bu hareketlilik, vadeli işlem yatırımcısını doğrudan etkiledi.
Bybt verilerine göre, kripto para piyasasında 24 saat içerisinde 1.34 milyar dolar değerinde pozisyon tasfiye oldu. Bunun 1.1 milyar dolarlık kısmı bitcoin pozisyonlarından kaynaklıydı. Tüm bu pozisyonların %73’ünü short pozisyonlar oluşturdu.
Bu tablo incelendiğinde, tasfiyelerin belli bir zaman aralığına yoğunlaştığı görülebilir. Tesla haberinin öğrenilmesiyle, 500 milyon dolarlık short pozisyonun tasfiye olması neredeyse bir oldu. Unfolded ekibi bu gelişmeyi, “Elon tek başına 500 milyon dolarlık shortları tasfiye etti.” yorumuyla paylaştı.
Sosyal medya ve Google’da trend oldu
Twitter gibi platformlarda bitcoin ile ilgili konuşanların sayısı hızla çoğalıyor. Hakkında gün boyu 320 binden fazla tweet atılan bitcoin, Türkiye gündemine girdi. Bitcoin fiyatında yaşanan yükseliş, Ekşi Sözlük’te yine onun hakkında bir günde 12 sayfa entry girilmesiyle sonuçlandı.
Google Trends verilerine göre Türkiye’de ‘bitcoin’ kelimesi için yapılan aramalar yaygınlaşıyor. Fakat henüz tüm zamanların rekoru olan 11 Ocak’taki hacme ulaşılabilmiş değil. 10 Ocak’ta 40.000 dolar olan bitcoin, 11 Ocak günü 31.000 dolara düşmüştü.
Tether’ın piyasa değeri 30 milyar doları aştı
Piyasanın en büyük stablecoin üreticisi olan Tether, Bitcoin fiyatı yükselmeye başladıktan sonra 600 milyon dolar değerinde USDT üretti.
USDT’nin piyasa değeri böylece tarihinde ilk defa 30 milyar doları aşmış oldu. Bu haliyle en büyük üçüncü kripto para olan USDT Polkadot, XRP gibi coinleri geride bırakıyor. USDT’nin son 24 saat içerisindeki ticaret hacmi 131 milyar dolar; Bitcoin’in ve Ether’ınki ise sırasıyla 97 milyar ve 46 milyar dolar oldu.
Borsalardan bitcoin çekilmeye başladı
Kripto para borsalarının rezervi, piyasada görülen hareketlilik sonrasında küçülmeye başladı. Glassnode verilerine göre borsalarda tutulan bitcoin miktarı, Ocak 2018’den beri hiç olmadığı kadar düşük bir seviyede.
Ocak 2018 tarihinden beri sirkülasyona yaklaşık 1.8 milyon adet bitcoin’in girdiği biliniyor. Glassnode kurucularına göre borsa rezervlerinin buna rağmen küçülmesi, bir akümülasyon göstergesi olabilir.