Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin’de Fiyat Yükselişini Madenci Satışları Mı Engelliyor?

Bitcoin’i (BTC) aşağı yönlü baskılayan satışların madenciler tarafından yapılıyor olabileceğini öne sürüldü.

CoinDesk tarafından yapılan bir araştırmaya göre Bitcoin’in yükselişini engelleyen önemli faktörlerden biri de madencilerin ellerindeki BTC’leri satması olabilir. On-chain analiz platformu Glassnode tarafından sunulan verilere göre madenci adreslerindeki 30 günlük arz değişimi art arda 20 gün boyunca negatif oldu. Bu veriler, madencilerin ürettiği yeni Bitcoinleri sattığı anlamına geliyor.

Söz konusu veri, 10 Nisan ile 27 Haziran tarihleri arasında bir günlük istisna dışında daima pozitifti. O dönemde ürettikleri Bitcoinleri satmayan madencilerin fiyatın 30 bin dolar bandına çıkmasıyla birlikte nakit rezervlerini artırıp olası bir düşüşe karşı hazırlık yapıyor olabileceği düşünülüyor.

Kripto para borsası Bitfinex tarafından yakın tarihte yayınlanan bir raporda, en yüklü satış yapan madencilik firmasının Çin merkezli Poolin olduğu belirtildi. Bitfinex’in konuyla ilgili yorumu ise şöyle oldu:

Bu faaliyetin madenciler tarafından benimsenen potansiyel riskten kaçınma veya korunma stratejilerine işaret ettiğine inanmaya devam ediyoruz. Bitcoin madenciliğinin zorluğu da tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak ağın sağlamlığının ve madencilerin güveninin arttığının bir kanıtı oldu. Madenciler, madenciliğe daha fazla kaynak ayırdıkları ve dolayısıyla madencilik zorluğunu tetikledikleri için borsalara daha fazla Bitcoin gönderiyorlar.

Öte yandan madenciler varlıklarını satma eğiliminde olsa da 2023 yılının Ocak ayından günümüze kadar olan süreçte madencilere ait Bitcoin sayısı 1,82 milyondan 1,83 milyona çıktı. Piyasa analistlerine göre bu satışlar sadece masadaki karı almakla ilgili bir refleksi temsil ediyor. Bitcoin madencileri 2022 yılında yaşanan ayı sezonu boyunca ciddi kayıplar vermiş ve borçlanmak zorunda kalmıştı.

Analistlere göre genel perspektiften bakıldığında madencilerin kitlesel ve hacimli bir çıkış yapmadığı görünüyor. Özellikle madencilik cihazlarını soğutma masraflarının arttığı yaz aylarında, madencilerin kısa vadeli ve sermaye artırmaya yönelik satışları makul karşılanıyor.

Bir Bitcoin’in üretim maliyeti elektrik masrafları ve madencilik zorluk seviyesi gibi koşullar doğrultusunda değişiklik gösterse de halihazırda 1 BTC’nin üretimi için ortalama 18-20 bin dolar harcanıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!