Son veriler geçtiğimiz bir yıl içerisinde Bitcoin (BTC) varlıklarının ABD’den Asya tarafına kaydığını gözler önüne serdi.
ABD’nin son dönemde artan kripto para karşıtı tutumu ve başta Hong Kong olmak üzere Asya’nın adeta kucaklayıcı tavrı kripto paraların akış yönünü değiştirdi.
On-chain analiz paltformu Glassnode tarafından sunulan veriler Bitcoin arzının ABD’den Asya’ya kaydığını ortaya koydu. Verilere göre ABD merkezli kuruluşların Bitcoin varlıkları 2022 yılının Haziran ayına kıyasla %11 gerileme gösteririken aynı dönemde Asya merkezli kurumların Bitcoin arzı yaklaşık %10 arttı.
Öte yandan paranın ABD’den Asya tarafına kaydığının bir diğer göstergesi de öncü kripto para borsalarındaki hacim verileri oldu. Dünyanın en büyük kripto para borsası olarak anılan Binance, son üç yılda Bitcoin varlıklarını 421.000 BTC artırırken ABD merkezli Coinbase ise aynı süre zarfında 558.000 BTC varlık kaybı yaşadı.
ABD’li regülatör kurumlar başta Coinbase olmak üzere ülke içerisinde ve dışarısında faaliyet gösteren kripto para borsalarına karşı kısıtlayıcı bir tavır takınmaya devam ediyor. Bununla birlikte Hong Kong, Çin’in desteğiyle birlikte 1 Haziran tarihinden itibaren ülke genelinde kripto para kullanımını yasal hale getirdi. Bu doğrultuda açıklama yapan TRON kurucusu Justin Sun, Çin’in Bitcoin ve kripto para birimlerine geri döneceğini öne sürdü.
Stablecoin arzında düşüş var
Güncel veriler stablecoin arzının azaldığını ve hakimiyetin tek elde toplanmaya başladığını ortaya koydu. İlk beş stablecoin ihraççısının toplam stablecoin arzı, yılın başından bu yana %7,5 veya 10 milyar dolar azaldı. Bununla birlikte küresel Tether (USDT) arzı 2023 yılında 17 milyar dolar değerinde %25’lik bir artış sergileyerek 83 milyar dolarlık rekor seviyesine ulaştı.
Özellikle ABD’nin Circle şirketine Binance USD (BUSD) noktasındaki yaptırımları ve USDC‘nin Silicon Valley Bank (SVB) maruziyeti kullanıcıların USDT’ye yönelmesiyle sonuçlandı. USDC arzı 2023 yılı içerisinde %35‘e denk gelen 15,7 milyar dolar değerinde büyük bir daralmaya tanıklık etti.
Glassnode tüm bu faktörlerin yanı sıra faiz getirilerinin de stablecoinler üzerinde önemli bir kırılmayı tetiklediğini ifade etti:
Stablecoinlerin faiz getirmediği ve ABD’deki düzenleyici baskının arttığı göz önüne alındığında, artık ABD sermayesinin kripto paralarda daha az aktif olduğu görülüyor.