Blockchain güvenlik şirketi BitGo’nun baş programcısı Jameson Lopp, Bitcoin’in şu anda sirkülasyondaki para değeri bakımından Dünya ekonomisinde 32. sıraya yerleşeceğini hesapladı.
Lopp ülkelerdeki kullanıma hazır paraların toplamını gösteren M1 Endeksinin bir kopyasını hazırlamış. Bu kopyada, Bitcoin şimdiki piyasa değerine göre Singapur ve Güney Amerika’nın önünde, Finlandiya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin ise hemen arkasında yer alıyor.
M1 endeksi, Dünya’daki hemen hemen bütün ülkelerin dolaşımda olan fiziksel ve madeni para ile vatandaşların banka hesaplarında bulunan paraları toplayarak oluşturulan bir ölçü sistemi. Lopp ise hazırladığı kopya sayesinde Bitcoin’in diğer ülkelere göre oldukça yukarı sıralarda olacağını keşfetmiş.
M1 Endeksinin Ölçeklenmesi
Ülkemizde dar para arzı olarak da anılan M1 endeksi, TL veya USD gibi bir para biriminin global değerini hesaplamak için kullanılıyor. Dar para arzı hesaplanırken sirkülasyonda olan bütün paralar hesaba katılıyor. Kağıt para, madeni para, bankalarda saklanan dijital paralar, hatta ülkenin merkez bankasına ait likit mal varlıkları bile. Kısaca M1‘ın hesaplanması için Dolaşımdaki para+Vadesiz Mevduat hesaplarındaki para formülü üretilebilir.
Bu ölçüm standardı ve Bitcoin’in piyasa değerini göz önüne alan Lopp, kopyayı oluşturduğu anda Bitcoin için 122,406,125,890$ gibi bir sayı hesaplamış. Ancak tabii ki dalgalanmalar sebebiyle bu değer her zaman sabit kalmıyor. Örneğin Bitcoin geçtiğimiz hafta 125 milyar dolar değere ulaştığında, Finlandiya’yı geçerek 31. sıraya oturmuştu.
Patlayan Büyüme Oranları
Bitcoin 7500$’a kadar yükselmesiyle birlikte beklentileri aşmaya devam etmekte. Bu artış aynı zamanda piyasa değerinde de inanılmaz bir genişlemeye sebep olmuştu. Piyasa değeri artan Bitcoin, kripto para marketini tam %60’lık bir oranla domine etmeye devam ediyor.
Bitcoin’in fiyatı ve piyasa değeri, kripto paranın toplam değerini bulmak için kullanılan ana faktörler. Ancak Lopp’un yaptığı gibi oluşturulan karşılaştırma ölçekleri, Bitcoin’in ne kadar güçlü olduğunu değişik bir perspektifle kullanıcılara gösteriyor.
Bitcoin’in Gelecekteki Kullanımı
Bitcoin aslında hem bir para birimi hem de bir mal varlığı arasında kalmış bir kripto para. Bu yüzden piyasada uygun bir kullanım alanı bulmak biraz kafa karıştırıcı olabilir. Ancak her iki kategori de farklı alanlarda gelişimin önünü açıyor.
Geçenlerde Dünya’nın en büyük hisse alım satım platformu CME Group, Bitcoin futures anlaşmalarının yıl sonuna kadar kullanıma sunulacağını açıklamıştı. Bu açıklama, hisse yatırımcılarının dikkatini çekerek Bitcoin’in değerini önemli bir ölçüde artırmıştı.
Ancak Bitcoin, geleneksel bir mal varlığından çok daha fazla likiditeye sahip. Tam olarak bu yüzden, bu kripto parayı başka ülkelerin para birimleriyle karşılaştırmak oldukça adil sayılabilir.
1 Trilyon Sihirli Bir Sayı Olacak
Bitcoin’in piyasa değerinin 2018’de tam 1 trilyon’u geçeceği öngörüleri hala forumlarda konuşuluyor. Bu kadar büyük bir yükselişin, Bitcoin’in diğer kripto paraları domine ettiği için sahip olduğu isim değerinden geleceğini söylemek yanlış olmaz.
Buna ek olarak birçok insan, Bitcoin’in 1 Ocak’taki 20 milyar dolardan 5 Kasım’daki 126 milyar dolar piyasa değerine ulaşmasını oldukça etkileyici buluyor. Ancak piyasa değeri yükselişine devam edip 1 trilyon dolara ulaşırsa işte o zaman gerçekten finans sektöründe psikolojik bir etki yaratabilir.
M1 endeksine dönecek olursak, Bitcoin’in 1 trilyon dolarlık bir piyasa değeri şimdiki para birimi dolaşımına göre kripto parayı tam 8. sıraya koyabilir. 8. sıraysa şu anda 1 trilyon’un hemen üstünde olan İtalya’nın altında ve İspanya’nın üstünde yer alıyor.