Site icon Koin Bülteni

Bitcoin’inizi Saklamak İçin Beş Paranoyak Yol

donanım cüzdanları güvenli mi

donanım cüzdanları güvenli mi

Hırsızların Bitcoinlerinizi çalmak istediğini bildiğiniz halde geceleri mışıl mışıl uyuyabiliyor musunuz? Şuanda bile hackerlar paralarınızı tuttuğunuz kripto para borsasının zayıflıklarını bulmaya çalışıyor olabilir. Sizin hakkınızda bilgi topluyor olabilirler. Nerede yaşadığınızı, evcil hayvanınızın adını, tuttuğunuz takımı… Bitcoinlerinizin (veya diğer kripto paralarınızın) güvenliğinden endişeleniyorsanız size paranoyak güvenlik çözümleri gerekiyor olabilir.

Vurun Kilidi

Bitcoin’inizi özel anahtarını sizin ve yalnızca sizin tuttuğunuz bir cüzdanda sakladığınızı düşünürsek koinleriniz herhangi bir online saldırıdan korunaklı demektir. Ancak bu çözümün de sıkıntıları var. Bu çözüm sizi gerçek hayattaki risklerden koruyamıyor: hırsız tehdidi, kafanıza silah tutulması, yangın ve sel gibi afetler ve tabii ki kendinizin oluşturduğu tehditler. Kaybolan koinlerin en büyük sebebi üçüncü kişiler değil, genelde kendimiz oluyoruz.

Kaybolan donanım cüzdanlarının ve kaydedilmiş sabit disklerin hikayelerini en baştan anlatmaya gerek yok. Nasıl ki başarıya ulaşan pek çok siber atağın sebebi insan hatası -zayıf şifreler-,  kaybolan veya unutulan Bitcoinlerin sebebi de genelde insan hatasına dayanıyor. Özel anahtara dayanan herhangi bir çözümün, insan hatası tehdidine karşı bir korunmaya sahip olması gerekiyor. Öbür türlü en şaşalı donanım cüzdanları ve en güçlü kasalar bile bu niteliklerini yitirebilir.

Hayat değiştirecek kadar fazla miktarda Bitcoin’i olan kişiler ya da sahip olduğu koinlerin bir gün hayatlarını değiştireceğine inanan kişiler için sıralayacağımız metotlar mışıl mışıl bir uykuyu garanti edecek. Ancak bu çözümlerin de bazı olumsuz yanları var. Evet Bitcoin’inizi güvence altına alıyor ama sanki biraz fazla “güvenlikli” yapıyor. Mesela kocaman bir Bitcoin çöküşü yaşandığını varsayalım. Bu durumda Dünya’nın geri kalanı Bitcoinlerini satıp paralarını kurtarırken siz hala daha Bitcoin’inizi çıkarmaya çalışıyor olacaksınız. Tabii sahip olduğunuz Bitcoin’i böylesine güvence altına almak istiyorsanız zaten büyük ihtimalle uzun vadede Bitcoin’e inanıyorsunuzdur.

Zaman Kilidi Oluşturmak

Uzun vadeli yatırımcılar için Bitcoin’i zaman-kilitli cüzdanlara aktarmak, bu Bitcoinlere yakın zamanda erişim sağlanamayacağını garanti altına almanın güvenilir yollarından biri. Akıllı kontrat protokolü Ivy’nin Bitcoin Script dilini kullanmak için sunduğu çerçeveyle birlikte yakın zamanda zaman-kilitli cüzdan oluşturmak çok daha kolay hale gelecek. Bu cüzdanlarda zamanı yeteri kadar geleceğe kurarsanız cüzdanınızın vaktinden önce -ne siz ne de başkası tarafından- açılmayacağını garanti altına almış olursunuz. Şimdilik için zaman-kilidi çözümünü işinin ehli olan kişilere bırakmak daha makul olabilir.

Coinb.in bu hizmeti verenlerden yalnızca biri. Sitede açıklandığı gibi “Belli bir tarihe ve belli bir zaman geçene dek fonların kullanılamayacağı zaman-kilitli bir adres yaratmak için bunu kullanın OP_CHECKLOCKTIMEVERIFY (OP_HODL)” Sitenin kodu Github üzerinden denetlenebilir ve site sizin özel anahtarlarınızı tutmuyor.

Çoklu-İmza Kullanmak

Zaman-kilitli cüzdanlar iyi hoş güzel de ya ilerleyen zamanlarda Bitcoin’inize erişmek istiyorsanız ama tam olarak ne zaman olacağından emin değilseniz? Ciddi miktarlarda Bitcoin’e sahip olan girişimlerin tercih ettiği çözüm çoklu-imza. Üç kişiden ikisinin özel anahtarı gerektiği için çoklu-imza yöntemi sayesinde birinin cüzdanın iliğini kurutması imkansız hale geliyor. Kişisel amaçlar uğruna kullanılacaksa çoklu-imza cüzdanındaki imzalardan biri güvenilir bir avukata veya başka bir güvenilir tarafa emanet edilebilir.

Bu çözümde cüzdanı açmak için her bir imzanın kullanılması gerektiğini düşünmeyin. Yani bir kişi anahtarını kaybedince faka basılmıyor. Coinb.in yine bu hizmeti sağlayanlardan biri. Coinb.in cüzdan başına 15’e kadar çıkan anahtar sahibi seçmenize ve cüzdanı açmak için kaç tane anahtar gerektiğini belirlemenize imkan tanıyor. Çoklu-imza cüzdanı sağlayan diğer hizmetlerden bazıları Armory, Electrum, Coinbase ve Bitgo.

Kripto Para Velayet Kasası

Birkaç şirket oldukça güvenli depolama çözümleri sunuyor. Bu hizmeti sağlayanlar arasında olan Coinbase’in hizmetinden faydalanmak için en az 100 bin $ değerinde dijital varlığınız olması gerekiyor ve bunun üstüne bu size premium’a da mal oluyor. Ancak yine de sahip olduğu koinleri tamamen güvenilir bir üçüncü tarafa emanet ederek sorumluluğu üstünden atıp rahat uyuyacak kişiler için bu çözüm belki de olabilecek en iyisi. Bu çözümü kullanacaksanız özellikle dağ yamaçlarına yapılan İsviçre kasaları oldukça övülüyor. Mesela bu hizmeti sunan Xapo’nun kasaları nükleer patlamayı atlatabilen ve artık kullanılmayan İsviçre ordu barınaklarından oluşuyor. Kasanın merkezinde epey korunaklı olan ve elektro manyetik saldırıları atlatabilen bir “soğuk oda” bulunuyor.

Kendi Kasanızı Kurmak

Kendi kullandığınız bankaya gidip özel anahtarlarınızı kasaya koymak varken neden gidip Bitcoinlerinizi kasaya atması için başkasına güvenin ki? Hatta daha da iyisi, özel anahtarınızı birkaç farklı bankada saklayın. Tabii özel anahtarınızı kendi evinizdeki kasada da saklayabilirsiniz ama bir gece ansızın hırsızın teki gelip bu kasayı alıp götürebilir. Bırakalım banka uğraşsın.

Kağıt Cüzdanınızı Parçalara Ayırmak

Bu taktikte özel anahtarınızı parçalara ayırıp birkaç farklı kasaya atıyorsunuz. Her bir parçanın da en az 2 kopyasını yapıyorsunuz ki sıkıntı çıkmasın. Birkaç farklı kağıt cüzdan kullanmayı şöyle düşünebilirsiniz: bir nevi çoklu-imza yöntemi kullanmak istiyorsunuz ama başkalarına güvenmiyorsunuz. Özel anahtarlarınızı kağıtta sakladığınızda kağıdın başına bir şey gelmesinden, yırtılmasından vb., endişeleniyorsanız anahtarlarınızı metale kazıyın. Başkalarına hiç güvenmiyorsanız kazıma işlemini de kendiniz yapmak isteyebilirsiniz.

Diyorsanız ki “bana bunların hiçbiri yeteri kadar güvenli gelmiyor”, o zaman size “hepsi bir arada” çözümünü önerebiliriz. Parçalara ayrılmış ve farklı kıtalarda bulunan birkaç farklı bankaya dağıtılmış zaman-kilitli çoklu-imzalı kağıt cüzdan size uyar mı? Bu biraz aşırıya kaçmak oluyor… Erişim sağlanamayacak şekilde yedeği alınmış özel anahtarı kağıt ya da donanım cüzdanında saklamak pek çok kişinin işini görüyor. Tüm bunlara rağmen hala daha “ya çalınırsa” korkusu taşıyorsanız korktuğunuzun başınıza gelmemesini dilemekten başka elden bir şey gelmiyor…

Exit mobile version