Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Blockchain Helal Mı? Arap Ülkeleri Kripto Para ve Blockchain Sektörüne Giriş Yapıyor

İslami finans kurumları her geçen gün çeşitli alanlarda blockchain teknolojisini kullanmaya devam ediyor. Blockchain bilindiği üzre sadece kripto para birimlerinin alt yapısında değil, uluslararası ödemelerde ve hatta sigorta sektöründe bile kullanılmakta. Birden fazla Arap ülkesi de şimdiden blockchain tabanlı ödemelere geçiş yapmaya başladı. Blockchain teknolojisi müşteri tanıma (KYC), otomasyon ve buna benzer bir çok alanda kullanım olanağına sahip.

Müslüman ülkelerin konu hakkında en çok şüphe ile yaklaştığı konu ise, bu teknolojinin helal olup olmadığı olarak biliniyor.

Bir Kaç İslami Finans Kuruluşu Blockchain’i Denemeye Başladı

Birleşik Arap Emirlikleri içerisinde bulunan Emirates Islamic, blockchain‘i kullanan ilk İslami kuruluş oldu. BAE’ye bağlı NBD bankacılık grubuna bağlı olan kurum, 2017 yılının başlarında blockchain teknolojisini kullanmaya başladı ve bunu ilk olarak çek tabanlı ödeme sürecinde denedi. Yapılan çalışmaların sonucu özellikle çek tabanlı ödemelerde blockchain teknolojisinin dolandırıcılığı büyük oranda azalttığı görüldü.

Başka bir BAE tabanlı banka Al Hilal ise, blockchain tabanlı faizsiz bono (sukuk) işlemini tamamlayan ilk İslami finans kuruluşu olmuştu. Ethereum blockchain’i tabanlı bu sistem, Dubai’de yer alan Fintech startup kurumu Jibrel Network tarafından geliştirildi. Söz konusu şirket menkul kıymet, hisse senedi ve emtialar konusunda ERC-20 tokeni desteği sağlamakta.

Görüldüğü üzre bir çok İslami finans kuruluşu blockchain konusunda bunun şeriat kurallarına uygun olduğunu düşünüyor ve teknolojiyi kullanmaya çoktan başladı bile. Bunun yanı sıra Stellar kripto para birimi de geçtiğimiz yıl içerisinde Şeriat uyumlu kripto para birimi unvanını almıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment