İslami finans ve blockchain arasındaki bağlantı, bundan önceki senelerde çok fazla göze çarpmıyordu. Ancak görünüşe göre yakın zamanda iki endüstride çok fazla yan yana ve bir araya gelmeye başladı. Bunun yanı sıra iki alanın birbirine sağlayabileceği faydalar da, kesinlikle araştırmaya değer.
İslami Finansman Alanında Blockchain’in Rolü
Bugüne kadar blockchain’in İslami finansman alanındaki rolü kısıtlıydı ve bunun en temel sebeplerinden birisi, teknoloji konusunda cevaplanmamış bir sürü soru olması olarak ifade edilebilir. Özellikle yeni bir ürünün veya teknolojinin, İslam’a göre helal veya haram olması konusu, bir çok Müslümanın kafasını kurcalayan temel unsurlardan birisi.
Buna rağmen İslami finansmanın önde gelen ülkeleri, dünya açısından göz ardı edilemeyecek bir değere sahip. Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri gibi bölgelerin ABD ile olan bağı da düşünülünce, blockchain gibi bir teknolojinin sağladığı avantajlar kesinlikle yabana atılmayacak cinsten.
Özellikle Dubai, son günlerde bu konuda ciddi bir gelişme gösteriyor. Bölge geçtiğimiz 4 Kasım tarihinde gümrük çalışanlarına özel bir blockchain çalıştayı düzenlemiş, bundan önce 31 Ekim tarihinde ise Ripple’ın Dubai ofisi açacağı haberleri gelmişti. Ripple‘ın bu piyasaya girme nedenlerinden öne çıkanlar ise, rakibi Stellar‘ın ilk şeriat onaylı kripto para birimi olması, NEM Vakfı‘nın Dubai hükümeti ile ortaklık imzalaması olarak sıralanabilir.
Görünüşe göre Dubai’nin başlattığı blockchain furyası, çok yakında bütün İslami finansman kökenli ülkeleri sarabilir.