Brezilya Merkez Bankası Başkanı Fabio Araujo, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Bitcoin’i (BTC) finansal bir yenilik olarak nitelendirdi.
Brezilya Merkez Bankası Müdürü Fabio Araujo, ağustos ayının başlarında verdiği bir demeçte Bitcoin’i finansal bir yenilik olarak gördüklerini belirtti. Açıkça Bitcoin’in teknolojik özelliklerine övgüde bulunan Araujo, bu teknolojik altyapının gelecekte bir çok yeni finansal ürünün oluşturulmasında bir öncü görevi üstleneceğini belirtti.
Bunun yanı sıra Araujo, Brezilya’da konuyla ilgilenen mercilerin Bitcoin’in teknolojik altyapısını 10 yıla yakın bir süredir araştırdıklarını belirtti. Merkez bankası başkanının konuyla ilgili detaylı açıklamaları şu şekilde:
Bitcoin’in teknolojisini, Bitcoin’in piyasaya sürüldüğü 2009 yılından beri araştırıyoruz. Web3’ün oluşturulmasında büyük bir öncü olan bu mimari yapı, bizlere Proof of Work (İş Kanıtı) sisteminin avantajlarını sunuyor.
Bitcoin hakkında ki olumlu düşüncelerini dile getirmekten çekinmeyen Araujo, Bitcoin fiyatında yaşanan volatil hareketlerin onu bir “para birimi” olarak görmelerinin önündeki en büyük engellerden biri olduğunu da belirtti. Yüksek fiyat hareketliliklerini gerekçe gösteren merkez bankası başkanı, bu sebepten dolayı Bitcoin’i yasal para olarak kullanma düşüncelerinin olmadığının altını çizdi. Ayrıca Bitcoin entegrasyonunda CBDC’lerin rolünün önemli olduğunu dile getiren Araujo konula ilgili şu ifadelere yer verdi:
Her ne kadar CBDC’ler kripto entegrasyonunu destekliyor olsa da, aslında bu CBDC’lerin bir kripto para olmadığını biliyoruz. Bunu daha çok tıpkı Real’de olduğu gibi piyasalarla uyum içinde işleyen ve fiyat dalgalanmalarının önüne geçen bir aracı olarak görmek gerekiyor.
Brezilya Merkez Bankasının Bitcoin CBDC’leri hakkında detaylı araştırmalarının devam ettiğini belirten Araujo, olası bir Bitcoin CBDC’sinin 2024 yılında aktif hale gelebileceğini belirtti. Bitcoin özelinde yoğun çalışmalara ev sahipliği yapan Brezilya’nın, önümüzdeki hafta içerisinde bir Bitcoin yasasını meclisin onayından geçirmesi de söz konusu gelişmelerden biri olarak karşımıza çıkıyor.