CBOE Küresel Piyasalar Başkanı olan Chris Concannon, ICO piyasasının yakın zaman içerisinde iki katmanlı bir “hesaplaşma” yaşayacağını söyledi.
Concannon’a göre söz konusu ‘hesaplaşma’ iki katmandan oluşacak. Öncelikle ABD’deki Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ICO’ları ‘taahhütsüz menkul kıymetler” olarak tanımlayacak ve yatırımcıların ellerindeki varlıklar “değersiz hale gelecekler.” Atılan bu adım sonrasında ikinci katman gelecek ve ICO projelerinin ardındaki şirketlere çeşitli davalar açılacak:
“Hesaplaşma süreci iki katmandan oluşacak. SEC öncelikle ICO piyasasının içindekileri hedef alacak. Daha sonra da ICO projelerinin ardındaki ekiplere sınıf davaları açılacak.”
Concannon’a göre ABD’deki ICO yatırımcıları artık bir an önce endişelenmeye başlamalı ve ICO piyasasındaki belirsizlikleri fark etmeliler. Concannon, yaptığı açıklamalarda taahhütsüz bir koin sunan bir şirketin teknik olarak taahhütsüz bir menkul kıymet oluşturmuş sayılacağını ve bu şirketin yasalar karşısında haksız duruma düşeceğini belirtti:
“Eğer birine gidip taahhütsüz menkul kıymet satarsanız ve sattığınız kişi bunları mahkemeye taşırsa onlara karşı bir yükümlülüğünüz olur.”
SEC‘in ICO projelerini ne biçimde dava edeceği hakkında ise kesin bir bilgi yok. Ancak bu tarz bir dava sürecinin geriye dönük biçimde başlatılması gayet muhtemel. Cornell University profesörlerinden Robert Hockett, SEC’in yalnızca epey büyük ve önemli durumlarda devreye girebileceğini düşünüyor. Hockett, SEC’in atabileceği adımlar hakkında şöyle bir yorum yapmıştı:
“Ben bu sektördeki kişilerin sanki yasayı çiğnemişler gibi dava edileceklerini düşünmüyorum. Ama çok büyük sayılabilecek durumlarda iş değişebilir.”
ICO piyasası 2017 yılında para toplama rekorları kurmuş, piyasada toplamda 4 milyar dolar civarında para toplanmıştı. Token Report ve Business Insider gibi kaynaklara göre ICO piyasası içerisinde bu yıl toplamda 7 milyar dolar civarında para toplaabilir.
Finansal düzenleyiciler vatandaşları sürekli olarak yasalara uygun davranışlarda bulunmaları yönünde tembihliyor ve yasalara uymayan kişiler için gerekenleri yapıyorlar. ABD ve Kanada merkezli düzenleyiciler, yakın zamanda başlattıkları büyük çaplı araştırmalar neticesinde 70’den fazla soruşturma başlatmış ve pek çok şirketi yakın takibe almışlardı.