Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD ve Kanadalı Yetkililer Ortak Bir ICO Teftişi Yaptı

21 Mayıs tarihli bir basın açıklamasına göre, ABD ve Kanada’dan eyalet ve bölgesel menkul kıymet düzenleyicileri ‘‘Operation Cryptosweep” (Kripto Temizleme Operasyonu) adını verdikleri potansiyel dolandırıcılık yöntemi olabilecek kripto yatırım programları hakkında inceleme başlattı. Kripto yatırım ürünleri hakkında başlatılan bu en güncel inceleme, söylenenlere göre, eyalet ve il yetkilileri tarafından gerçekleştirilen en büyüklerinden operasyonlardan bir tanesi.

40 bölgeden oluşan düzenleyicilere eşlik eden North American Securities Administrators Association (Kuzey Amerika Menkul Kıymetler Yöneticileri Birliği; NASAA), devamının haftaya yapılacağı toplam 70 denetleme yapmış. Menkul kıymet denetçileri 35 şirketi eyalet menkul kıymet yasasına uymadıkları konusunda ihtarname ile uyarmış.

Main Street yatırımcılarını uyarmak için kripto paralar ve ICO’lar ile ilgili yılın başlarında bir uyarı yayınlamış olan NASAA, mevcut denetleme ve inceleme işlemlerinin şüpheli ilk dijital para arzı (ICO) işlemlerine odaklandığını ifade etti.

Washington Post haberine göre, müfettişler geçtiğimiz haftalarda, çoğu Bitcoin tüm zamanların en yüksek fiyatı olan 20.000 dolar civarlarına ulaştığında alınmış olan 30.000’e yakın domain adı bulmuş.

Mevzu bahis dolandırıcılık yöntemlerine sahte adresler, gösterişli pazarlama materyalleri ve günlük %4 oranında garantili faiz getiri oranı sunan kripto yatırımları da dahil. Bazı sahtekar ICO projeleri kendi ürünlerinin reklamını yapmak için sahte ünlü fotoğrafları bile kullanmışlar.

NASAA başanı Joseph Borg denetçilerin olası güvenlik ihlallerine karşı ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını belirtti ve bütün ICO projelerinin veya kripto para birimlerinin dolandırıcılık olmadığının da altını çizdi.

Joseph Borg:

”Kendimizi yatırımcıların yerine koyuyoruz. Yatırımcılara reklamı yapılan şeyin ne olduğunu da görüyoruz. Daha sonra ise sıradaki adımı atıp bunların menkul kıymet yasaları ile uyumlu olup olmadığını kontrol ediyoruz.”

1919 yılında kurulan NASAA, ABD, Meksika ve Kanada içerisindeki eyalet ve il-seviyesi menkul kıymetler düzenleyici kurumlarının ortak iştiraki ile oluşturulmuş ve ”çok uluslu yasal uygulama” olaylarında devreye girebilen ve bilgi paylaşabilen bir kurum.

Mayıs ayının başlarında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), sahte bir ilk dijital para arzı internet sayfasını hizmete açarak olası bir dolandırıcılık içeren ICO projesinin uyarılarını sergileyip kullanıcıları bunlara karşı uyarmayı amaçladığı bir proje yapmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment