Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC Sahte Bir ICO Piyasaya Sürüp, Yatırımcılara Olası Bir Dolandırıcılığın İşaretlerini Gösterdi

16 Mayıs tarihinde yapılan bir basın açıklamasına göre, Abd Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu (SEC) bünyesine bağlı  Yatırımcı Eğitim ve Koruma Bürosu sahte bir ilk dijital para arzı (ICO) internet sayfası piyasaya sürdü. Bu internet sayfasının amacı olası bir dolandırıcılık ICO’sunun sahip olduğu belirtiler hakkında farkındalığı ve yatırımcı eğitimini arttırmaktı.


HoweyCoins.com isimli sahte internet sayfası ”gerçek olamayacak kadar iyi bir yatırım fırsatı” sunan düzenbaz bir ICO internet sayfasının klasik bir örneğini teşkil ediyor. İnternet sayfasında yanıltıcı ve  bulanık whitepaper, garantili kar vaatleri, ünlülerin onayları ve ”hayatınızın teklifinin elinizden kaçıyor” şeklinde bir geri sayım saati bulunmakta.

Kullanıcılar ”Buy Coins Now” (Koinleri şimdi satın al) butonuna tıkladıklarında, SEC tarafından yatırımcıların dolandırıcılıklardan korunması için düzenlenmiş olan investor.gov adresine yönlendirildiler. Bu internet sitesi, kullanıcılar eğer HoweyCoins gibi yatırım tekliflerine ilgi duyarlarsa yatırımcıların ”büyük ihtimalle dolandırılmış” olabilecekleri konusunda uyarılarda bulunuyor.

SEC Başkanı Jay Clapton, Komisyonun yeni teknolojilerin kabulüne destek verdiğini belirtip bunun yanı sıra yatırımcıların HoweyCoins benzeri dolandırıcılık yöntemlerine karşı kendilerini eğitip bunların neler içerebileceği konusunda bilgi sahibi olmaları gerektiği uyarısında da bulundu:

”Yeni teknolojilere tabii ki kucak açıyoruz ancak bunun yanı sıra yatırımcıların dolandırıcılık yöntemlerinin neye benzediğini bilmesini de istiyoruz. Bu sebeple HoweyCoins isimli eğitsel siteyi kurup içerisine klasik bir dolandırıcılık yönteminin barındırdığı bir çok unsuru yerleştirdik. Dağınık cüzdan teknolojisi fon toplama projelerinin verimliliğini arttırabilir ancak proje kurucuları ve bunu ihraç edenler projenin gerekli kanunlara uygun olduğundan emin olmalılar. Yatırımcılara gerekli tedbirleri almalarını ve sorulması gereken soruları sormaktan korkmamalarını tavsiye ediyorum.”

SEC’in Yatırımcı Eğitim ve Koruma Bürosu baş hukuk müşaviri Owen Donley, dolandırmaya yönelik hazırlanan bir ICO internet sayfasının çok kısa bir zaman içerisinde çıkarılabileceğini söyleyip herhangi bir dolandırıcılık teklifinin ne kadar hızlı ve çabuk üretilebileceğini vurguladı.

Donley:

”Dolandırıcılar çok kısa bir sürede ilgi çekici internet sayfası hazırlayıp sitedeki sahte anlaşmalara yatırımcı çekmek için site içeriğini karmaşık bilgilerle doldurabilirler.”

Bu haftanın başlarında Centra Tech kripto para startup şirketinin üç kurucu ortağının sahte ICO işlemleri yürüttüğünü duyurmuştuk. Centra Tech’in ICO projesi 2017 yılında yatırımcılardan 32 milyon dolar toplamayı başarmıştı. Florida menşeli kurucular, yatırımcıları Visa ve Mastercard ile anlaşarak kripto para kredi kartı çıkartacakları yönünde kandırmıştı.

Bu ayın sonlarına doğru SEC yetkilisi Robert Jackson genel olarak ICO’ların durumu le ilgili eleştirilerde bulunup yatırımcıların ”dolandırılık ve gerçek yatırım tekliflerini ayırt etmekte zorluk” yaşadığını belirtmişti. Jackson açıklamalarının devamında ICO piyasasının denetim altında olmayan bir menkul kıymet piyasasının önemli örneklerinden birisi olduğunu da vurgulamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment