Çin Mahkemesi, Blockchain’i Delil Olarak Kabul Edecek!
Çin mahkemeleri internet temelli davaların çözümünde Blockchain sistemi aracılığı ile depo edilmiş, kullanılmış ya da transferleri gerçekleştirilmiş verilerin hukuki konjüktürde birer kanıt olarak gösterilebileceğini belirtti.
Yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
”İnternet ile ilgili mahkemeler, ilgili tarafların Blockchain ile depoladığı, transfer ettiği ya da kullandığı veriyi birer kanıt olarak görmelidir. Tabii ki aynı zamanda, zaman parametreleri doğru olmalı, hashler doğrulanmalı ve karşı taraf bunu Blockchain ile yaptığını ibraz edebilmediir. Bu durumda, Blockchain teknolojisinin kullanılmış olduğu veriler, birer kanıta dönüşür.”
Dünyada belki de ilk olacak şekilde 2017 yılının Ağustos ayında Hangzhou şehrinde, internet ile alakalı sorunların çözümlenmesi amacıyla yeni bir mahkeme açan Çin’de, mahkemenin baktığı ilk dava da Blockchain ile alakalı bir olay ile ilgili olmuştu.
Çeşitli otoritelerin de altını sıklıkla çizdiği gibi, Blockchain teknolojisi, diğer birçok sektörde olduğu gibi, hukuk alanında da devrimsel özelliklere sahip. Dijital imzalar ile saklanmış, her biri benzersiz olan verilerin, Çin’in yaptığı gibi çeşitli kurallar çerçevesinde değerlendirilmesi ile birlikte, hukuk anlamında oldukça efektif bir şekilde fonksiyon gösterebileceği belirtiliyor.
Çin bu konuda şu aşamada öncü olurken, aynı zamanda İngiltere Hukuk Komisyonu da, bu konuya özen gösteren çalışmalar yapıyor. Kurum, akıllı kontrat kullanımı ve Blockchain teknolojisi ile ilgili ülkenin geride kalmaması adına, teknolojik gelişmelere paralellik göstermesi amacıyla yasal çalışmaların startını geçtiğimiz günlerde vermişti.