Kripto para piyasasının önde gelen aktörleri tarafından destekli bir grup geliştirici ve yatırımcı, ABD Hazine Bakanlığı’na karşı açtıkları Tornado Cash (TORN) davasını kaybetti.
ABD Hazine Bakanlığı’nın Tornado Cash’e yaptırım uygulamasının ardından harekete geçerek kuruma dava açan Coinbase tarafından finanse edilen ve desteklenen bir grup istediğini alamadı. Bakanlığın Tornado Cash’e yaptırım uygulama yetkisi olmadığını ve Tornado Cash’in yaptırım kapsamına girecek bir varlık statüsünde bulunmadığını belirten Coin Center ve Blockchain Association tarafından da desteklenen gruba bakanlığın yanıtı net oldu.
Teksas Batı Bölgesi ABD Bölge Mahkemesi’nden Yargıç Robert Pitman Tornado Cash’in akıllı sözleşmelerini ve merkeziyetsiz otonom organizasyon (DAO) yapısını işaret ederek bunları “gerçek birer varlık” olarak nitelendirdi. Pitman, Tornado Cash sisteminin bir yazılımdan fazlası olduğunu vurgulayarak bu sistemin ABD Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC) kapsamında denetimden geçmesi gerektiğini hatırlattı.
Bu kapsamda yaptırımların meşru olduğunu belirten yargıç açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
DAO, oy veren üyeleri aracılığıyla ortak bir amaca yönelik bir anlaşma sergileyen kendi başına bir varlıktır. Hükümetin de belirttiği gibi, bu yapı, bir hissedarlar toplantısında oy kullanma niyetinde olmayan bir şirketin hissedarlarınınkinden farklı değildir, ancak bu durum tüzel kişiliğin yapısını etkilemez.
Hack vakalarında Tornado Cash (TORN) kullanılıyor
Geçtiğimiz yıl yaşanan birçok hack vakasının ardından saldırganlar ellerindeki varlıkları Ethereum (ETH) mikseri Tornado Cash’e aktararak dikkat çekmişti
Bu saldırganların ve Tornado Cash projesinin Kuzey Koreli hacker gruplarına ait olduğunu öne süren ABD’li yetkililer, Tornado Cash’e ait birçok USDC cüzdanına el koymuş ve cüzdanlarla etkileşime geçenlere cezai işlem uygulanacağını açıklamıştı.