Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tornado Cash’e Karşı Yaptırımlar Çığ Gibi Büyüyor: Circle’da Dahil Oldu

Piyasa değerine göre en büyük ikinci stablecoin olan USD Coin’in (USDC) ihraççısı Circle, Tornado Cash’e ait USDC cüzdanlarını dondurduğunu açıkladı.

Gizli işlemlere olanak tanıyan ve kripto para hırsızlıklardan sonra genellikle adı anılan Tornado Cash‘in, geçtiğimiz günlerde ABD Hazine Bakanlığı tarafından kara para aklamada kullanıldığını iddia edildi. Bakanlık tarafından gelen bu açıklamayı takiben ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Tornado Cash’in Kuzey Koreli bir hacker grubu olduğunu öne sürdü.

Gelişmeleri takiben, ABD Hazine Bakanlığı kapsamında faaliyetlerini yürüten Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), 9 Ağustos tarihinde Tornado Cash ile beraber Tornado aracılığıyla kara para akladığı düşünülen 40 Ethereum adresini de yaptırım listesine aldığını bildirdi.

Söz konusu gelişmelerden sonra ABD merkezli Circle şirketi de bu yaptırımları destekler bir hamlede bulundu. 2013 yılından beri aktif olarak varlığını sürdüren uçtan uca şifreli ödeme teknolojisi sunan şirket, Tornado Cash’e ait bir takım cüzdanlardaki USDC varlıklarını dondurduklarını açıkladı. En az 75 bin dolarlık USDC’yi kapsadığı bilinen bu dondurma işlemine aynı zamanda Tornado Cash’in USDC havuzunun da dahil olduğu belirtiliyor.

Circle tarafından yapılan açıklamanın önemli kısımları ise şu şekilde:

Circle, denetime tabi bir şirkettir ve yaptırımların gerekliliklerine uyum sağlayacaktır. Bu noktada, yaptırımları ele aldık ve OFAC’ın Tornado Cash atamasıyla ilişkili belirlenen adresleri engelledik.

Ethereum tabanlı gerçekleştirilen bir çok hack saldırısının ardından çalınan kripto varlıkların Tornado Cash üzerinde “aklandığı” kripto camiasının aşina olduğu gerçeklerin başında geliyor. Alınan bu kararlar, ethereum mikseri olarak adlandırılan Tornado’nun önünü kesmek için uygulanmış gibi görünüyor. Fakat bu Tornado Cash’e ait USDC cüzdanlarına yapılan ilk müdahale değil. Temmuz 2020’de Circle ve Coinbase tarafından oluşturulan bir konsorsiyum, yaklaşık 100 bin dolarlık USDC bulunan bir başka Tornado Cash cüzdanını da dondurmuştu.

Bu gelişmelerin yanı sıra, Tornado Cash’in resmi web sitesinin kapalı olduğu görünüyor. Aynı zamanda Tornado’ya ait Github sayfasının da OFAC duyurusundan bu yana kapalı olduğu biliniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!