Coiny CEO’su Ayberk Kuday ile Coiny’nin dününü, bugününü ve yarınını konuştuk!
KB: Merhabalar öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
AK: Tabii ki ben esasında endüstri mühendisiyim. Eğitimim mühendislik ama takiben bilgi teknolojileri tarafında yüksek lisans yaptım. İşletme yüksek lisansımı teknoloji şirketleri yönetimi üzerine yaptım. Bunu takiben de teknoloji şirketlerinde görev aldım. Amerika’da okurken başladığım çeşitli çalıştığım yerlerde birkaç sene devam ettikten sonra Türkiye’de Koç Grubu ile çalıştım. Koç’un teknoloji şirketlerinin stratejik planlamasını yaptık. Takiben Apple ile birkaç sene çalıştık. Onu takiben de Ata Holding’in teknoloji servislerinin başındaydım. Çok çeşitli teknoloji şirketlerinin de her türlü çözümünü yönettim. Onu takiben de geçtiğimiz birkaç yıla gelmiş oluyoruz. Heyecan verici teknolojilerin içerisinde bulunmak adına çok çeşitli yatırımlar yaptım. Bunlar ağırlıklı olarak da fintek alanında oldu. Finansal teknolojiler dediğimiz alanda ön ödemeli alışveriş çözümleri, elektronik cüzdanlar, lojistik çözümleri gibi birçok alanda çok heyecanlı projelerde bulundum. Şu anda en heyecan verici alan olarak da blockchain teknolojisini geleceğin teknolojisi olarak görüyoruz. Bunun da küçük bir tarafını adresleyelim dedik ve bir blockchain üzerinde kripto paralar ile ilgili çözüm geliştirdik (Coiny). Onunla uğraşıyoruz onu geliştiriyoruz.
KB: Kripto para dünyasıyla nasıl tanıştınız ve adım atmaya nasıl karar verdiniz?
AK: Kripto para dünyasıyla herkes gibi yıllar önce en popüler isim olan bitcoin ile tanışarak başladık. O noktada arkasındaki gizemli hikaye de çok ilginçti. Kripto paranın saygınlığı çeşitli nedenlerden dolayı normal varlıklarla kıyaslanmayacak kadar düşüktü. Takip eden yıllarda bunun geleceğin teknolojisi olduğu en yaygın şekilde anlaşıldıktan sonra değeri de ona göre arttı. Bunun ilgilenilmesi gereken bir alan olduğuna karar verip üzerine yoğunlaştık.
KB: Coiny’den bize biraz bahseder misiniz?
AK: Coiny’yi 2017 yılında kurduk. Gayemiz geleceğin para birimi olacağını düşündüğümüz kripto paralarda herhangi bir alternatif kripto coin ve o zamanlar için popüler olan bitcoin’e kolay bir erişimin olmadığını fark ettik. İnsanlar bunun ne olduğunu merak ediyorlar, nereden alınır bilmiyorlar. Döviz bürosundan mı alınır? Diye soranlar da oluyor. Baktık ki en kıdemli olacağını düşündüğümüz kullanıcılar bile buna erişmek ile ilgili sıkıntı yaşıyorlar. O noktada dedik ki biz öyle bir çözümle çıkalım ki türk lirası ile Türkiye’de, Türkiye’den, Türkçe rahatlıkla kripto paralara erişim olabilsin, rahatlıkla alım satım ve depolama işlemini yapabilsin kullanıcılar diye Coiny’yi kurduk. İlk önce mobil cüzdanımızı geliştirdik. Mobil cüzdanımız şu iddia ile çıktı: Biz hem Türkçe olacağız, hem en kolay olacağız, en hızlı olacağız ve tüm bunları en güvenli şekilde yapacağız şeklinde çıktık. 2017’de şirketimizi başlattık. Birkaç ay içerisinde de cüzdanımızı çıkarttık.
KB: Coiny olarak diğer borsalardan farkınız nedir?
AK: Olası regülasyonlar şu anda kanun ve kaideler bununla ilgili netleşmiş değil. Biz bunun netleştiği ülkelerde ne tür bir kurallar silsilesinde önceden araştırıp bütün iş süreçlerimizi bu kurallara uyumlu şekilde tasarladık. Ve bütün altyapımızı kurarken de bunu göz önüne alarak işimizi yaptık. Bir taraftan da bu vizyonumuzda olan en kolay olacağız, en hızlı olacağız, en güvenilir olacağız konusundaki tedbirlerimizi de alarak, bunu içine gömerek gittik. Farkımız burada. Sırf cüzdanımız değil bir de borsamız var. Borsamızda da Türkiye’de ilk defa olarak grafik analiz araçlarını çok çeşitli esneklikleri sunarak başladık. Kolaylıkla alternatif coinler, yeni djital paralar ekleyebiliyoruz borsamıza. Farkımız bu. Biz geliştirmemizi yaparken önden bunun global anlamda büyüyebilecek bir platform olduğunu öngörerek yaptık.
KB: Proje süresince karşılaştığınız en büyük zorluk ne oldu?
AK: Alanın regüle olmamasından dolayı, kanunların bu konu ile ilgili net olamamasından dolayı çok ciddi araştırma yapmamız gerekti. Olabildiğince şeffaf, olabildiğince bütün kurallara kaidelere uygun ve güvenli olması ile ilgili uluslararası standartlarda çözümleri toplayıp bir araya getirdik. En zorlandığımız şey henüz daha netleşmemiş, henüz daha kaideleri kuralları net bir şekilde karar verilmemiş bir alanda bir iş kurmak ve yatırım yapmaktı.
KB: Coiny olarak kendinizi en güçlü gördüğünüz nokta nedir?
AK: Biz en güvenli platformu sunuyoruz. En güvenli ve en kolay şekilde kullanılabilecek şekilde tasarladık. Kullanıcılar 5 dakika içerisinde mobil uygulamayı yükleyip, kullanıcı tanımını yapıp, banka hesabını bağlayıp, kyc’si dahil telefon üzerinden yapıp 5 dakika içerisinde dijital varlıklara erişebiliyorlar. 5 dakika önce ethereum’un ne olduğunu öğrenip de onun ne olduğu ile tanışan kullanıcı, 5 dakika sonra sahibi olabiliyor.
KB: Coiny olarak kendinizde gördüğünüz eksiklik nedir?
AK: Kendimizde bir eksiklik görmüyorum. Önden her ödevimizi yaptığımızı düşünüyoruz. Araştırmalarımızı doğru yaptığımızı düşünüyoruz. Kurgumuzu doğru yaptığımızı düşünüyoruz. Özellikle bu konuda herkesten ve her şeyden daha fazla zaman harcadık. Ürünümüz tamamen içimize sindiği zaman duyurmaya başladık. Dolayısıyla da eksikliğimiz olduğunu düşünmüyoruz.
KB: Coiny kullanıcılarını yakın zamanda ne gibi gelişmeler bekliyor?
AK: Çok heyecanlı şeyler bekliyor. Alternatif koinleri hızlıca ekleyebiliyoruz. Mesela geçtiğimiz aylarda Türkiye’de şu anda kimsenin sunmadığı coinleri ekledik. Bunun gibi şeyler yapmaya devam edeceğiz. Ayrıca şimdi tam olarak ifade etmek istemediğim ama uluslararası anlamda ses getirecek çözümlerimiz var. Onlar ile ilgili de ayrıca sohbet ederiz.
KB: Sadece borsa ve cüzdan çalışmaları üzerinden mi devam edeceksiniz, yoksa farklı projeler de görecek miyiz?
AK: Farklı projeler göreceğiz. Borsa üzerinde olacak ama farklı şeyler olacak. Yani klasik bir kripto dijital varlık borsasının dışında şeyler görüyor olacaksınız. Ancak şu anda daha henüz bununla ilgili net bir şey söylemek istemem. Daha henüz bunu kemikleştirmedik.
KB: Kripto piyasası 2018 başından beri sürekli bir düşüş eğiminde. Siz piyasanın geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
AK: Kripto piyasasının, kripto varlıklarının değerlerinin düşüşünü bir fırsat olarak görüyoruz kullanıcılarımıza. Önceden geçtiğimiz senenin bu zamanlarında örnek verelim 20.000 dolar seviyesine çıkan bitcoin’i 10.000 dolar seviyesinde alan insanlar bunun bir fırsat olduğunu düşünüyorlardı. Şimdi, bugün itibariyle konuşursak 3.000 küsür dolarda olan bitcoin bir fırsat sunuyor. Bunun gibi diğer alternatif koinleri de düşünebiliriz. Eğer piyasayı ciddi şekilde inceleyen kullanıcılar varsa biliyorlardır. Bu dijital paraları geliştiren ekiplerin bazen hangi yöne gidecekleri ile ilgili verecekleri kararlar kullanıcıların bununla ilgili olan tutumları ile birlikte değerinde ciddi oynamalara neden olabiliyor. Biz bunu fırsat olarak görüyoruz kullanıcılarımız tarafında. Dolayısıyla bu iyi bir şey. Bizim borsamızdaki ticaret hacminde bir değişim yok. Sonuçta dijital varlığın kendisine bir değer olarak bakarsak bunun bir itibari para ile kıyaslayarak değerinin düşüp yükselmesinden ziyade hala aynı hacimle ticaret yapılıyor olmasından bu işe olan güvenin devam ettiğini görebiliriz.
KB: Ülkemizde sizce blockchain ve kripto konusunda ne gibi gelişmeler göreceğiz?
AK: Benim ümidim şu anda dünyanın geri kalanı ile aynı paralelde hareket ettiğimizi görüyorum ve hiçbir şeyde geride veya gecikmiş olduğumuzu düşünmüyorum. Blockchain teknolojilerinin her aşama ve alanında gelişme göreceğimizi düşünüyorum. Bu sadece dijital varlıklar yada dijital paralar alanında değil, kamuda akıllı şehir çözümlerinde, kısaca hayatın her alanında bununla ilgili bir çözüm var. Ve bununla ilgili çalışmalar olduğunu da görüyoruz. Dolayısıyla ülkede bununla ilgili geri ve geç kalınmış hiçbir şey yok. Çok heyecanlı şeyler görüyor olacağız.
KB: Son olarak Koin Bülteni takipçilerine söylemek istediğiniz bir şeyler var mı?
AK: Coiny’ye kayıt olup bir bakmalarını rica ediyorum. Memnun kalacaklarından eminiz. Çok severek yaptık. Heyecan duyarak yaptık. Denemelerini rica ederiz.
KB: Teşekkür ederiz.
Coiny borsasının yazılı ve videolu incelemesine gitmek için buraya tıklayınız.
Coiny Pro’nun referans sistemi hakkında bilgi sahibi olmak için buraya tıklayınız.