Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Crowd Machine Token Hırsızlığı ve Bilinmesi Gerekenler

Yaklaşık bir kaç gün önce, Crowd Machine ekibi Amazon Web Servies platformunun yerini alabilecek bir kripto modeli üzerinde çalışmaktaydı ve ciddi anlamda ilgi toplamıştı. Bugün ise bir çok kişi projenin hayatta kalıp kalamayacağını tartışmaya başladı. Peki bütün bunlar nasıl gelişti ve nasıl buralara kadar geldi?

Geçtiğimiz Cumartesi günü, Crowd Machine ekibi tarafından yayınlanan bir gönderiye göre, bir hacker şirketin kripto para cüzdanına erişim sağlamış ve uygulamanın kendi ürettiği Token olan CMCT‘den yüklü miktarda çalmayı başarmış. Çalınan tokenlerin büyük bir kısmı da daha sonra belirli borsalara aktarıldı.

Tahmin edileceği üzre hacklenme olayı sonrası CMCT’nin fiyatı da sert bir şekilde düştü ve tek bir gün içerisinde %87 oranında değer kaybetti. CoinMarketCap verilerine göre token aynı gün içerisinde 0.0019 dolara kadar düşüş yaşadı.

Crowd Machine ekibi ise Pazar günü yaptıkları bir açıklamada şunları ifade etti:

”Konuyu olabildiğince çabuk çözmeye çalışıyoruz. Bu konu şu an cezai soruşturma altında olduğu için, şu an için daha fazla yorum yapamıyoruz.”

Projenin telegram kanalının yöneticileri de konu hakkında benzer açıklamalarda bulundu.

Crowd Machine Nedir?

Crowd Machine platformu aslında kripto para birimi startup firmaları arasında adından en çok söz ettirenlerden birisi olan Blockstream‘in iki geliştiricisinin 2018 yılının Şubat ayında istifa edip kendi platformlarına katılması sonrasında ciddi bir ilgi odağı oldu. Geliştiricilerden birisi olan Ben Gorlick, firmanın CTO’su oldu ancak kendi LinkedIn sayfasında yazan bilgilere göre Crowd Machine platformundan da Mayıs ayında ayrıldı.  İkinci isim olan Johnny Dilley ise yeni kurulmuş firmanın sistem altyapısından sorumlu kişi görevine getirilirken, ilginçtir ki kendi LinkedIn sayfasında firmadan hiç söz etmiyor ve firma da kendisini bir ekip üyesi olarak göstermiyor.

Projenin önceki danışmanlarından birisi olan Saeed Al Darmaki ise Crowd Machine’in vaat ettiği token tazminatını vermemesi üzerine yaklaşık bir ay önce istifa ettiğini açıklamıştı. Darmaki iddiasında CEO Craig Sproule’nin ”kötü yönetiminin” bir çok elemanı çıkmaya zorladığını da vurguladı. Çıkmaya zorlanan elemanların kimliği konusunda ise herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Crowd Machine’in asıl hedefi ise bir fark ile aynı Amazon Web Services benzeri bir küresel dağıtık bulut ağı kurmak şeklinde tanımlanmaktaydı. Söz konusu fark Amazon’da olduğu gibi tek bir firma tarafından kontrol edilmesi durumu. Crowd Machine yetkililerinin açıklamalarına göre tek bir şirket tarafından kontrol demek, tek bir kırılma noktası anlamına gelmekte. Ekibin internet sayfasında yer alan bilgilere göre, firmanın üzerinde çalıştığı temel ürün olan ”Crowd Computer”in  bu yılın dördüncü çeyreğinde piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Crowd Machine geçtiğimiz Nisan ayında CMCT tokenleri için bir ön satış yapmıştı ancak planlanan 360 adet günlük halka açık satışı gerçekleştirmedi.

Durum hakkında çok az detay paylaşıldı ve bilgi azlığından dolayı olay oldukça dallanıp budaklandı ve öyle bir hal aldı ki, Twitter üzerinde söz konusu hacklenmenin ”içeriden” yapılmış olabildiği bile konuşulmaya başlandı.

Şimdiye Kadar Bilinenler

Şimdiye kadar elde edilen bilgiler de aynı firma hakkındaki bilgiler kadar kısıtlı. Çalınan kripto paralar temel olarak iki kripto para borsasına aktarıldı: Idex ve Bittrex.

Idex Cumartesi günü kendi Twitter hesabından yaptığı bir duyuruda, ”şüpheli hareketler” dolayısıyla CMCT’yi platformundan kaldıracağını açıkladı. Basın saatine göre Bittrex borsası da CMCT trading işlemlerini askıya aldı.


Bittrex’in söz konusu tokeni 19 Haziran tarihinde listelemesinin ardından bu kadar kısa sürede askıya alması da kripto para sektörü açısından rekor sayılabilir.


Yukarıdaki tweet’in altına yapılan yorumlardan birisinde, Ronilo Enaldo isimli kullanıcı CMCT’nin platform üzerinde tekrardan ne zamana işleme konulacağını sorduktan sonra, Bittrex hesabı şu an kesin bir tarih veremeyeceklerini belirtti.

CEO Sproule, CoinDesk kaynağına  Salı günü gönderdiği bir e-mailde, Bittrex ve Idex üzerindeki askıya alma işlemlerinin kendileri tarafından istendiğini belirtti. Idex platformu daha önce yayınladıkları bir gönderide de ekip ile iletişimde olduklarını bildirmişti.


Sproule bunun yanı sıra resmi soruşturmanın da devam ettiğini ve ”bir tutuklamanın yapıldığını” aktardı. CEO kimin tutuklandığına veya soruşturmaya hangi kurumların katıldığına dair bir bilgi paylaşmadı. Sproule bunun nedenini ise söz konusu kurumların kendisine tutuklanan kişinin kimliği ile ilgili hiçbir bilgi sızdırmama talimatı verdikleri şeklinde açıkladı.

Crowd Machine’in telegram kanalında bir kaç kişinin ifade ettiğine göre, Bittrex kullanıcıların kimlik bilgilerini girmesini gerekli kıldığından dolayı yetkililer borsaya token gönderen kişiyi çok çabuk bir şekilde tespit etmiş olabilir.

Sproule Medium üzerinden paylaştığı bir gönderide, yetkililer soruşturmayı tamamlayana kadar kimsenin CMCT trading işlemi yapmaması konusunda uyarılarda bulundu ve ”hırsızlığa karışmayanlar tarafından çalınan tokenlerin satın alım işlemlerini de onore edeceklerini ‘ vurguladı.

CEO topluluğa güven vermek için CoinDesk’e gönderdiği bildiriyi şu ifade ile tamamladı:

”Varlıklar şu an geri elde ediliyor.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment