Dünyanın dört bir tarafına yayılan ve belirli bir merkezi bulunmayan Binance’in CEO’su Changpeng Zhao, bunun regülasyon bakımından sorun yaratmaya başladığını ve bir merkez belirleyeceklerini açıkladı.
Spot hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance’in CEO’su, salı günü Bloomberg’e verdiği röportajda, “Yasalara tamamen uyumlu olmalıyız.” diyerek şirketi “usule uygun şekilde yapılandırmaya” çalıştıklarını söyledi.
Son iki ay içinde Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika gibi bölgelerdeki birçok regülatörden ihtar alan borsanın yöneticisi, “Pek çok regülatör Binance aleyhinde uyarıda bulundu. Özür diledik, sorunu çözmek için neler yapabileceğimizi sorduk. Çoğu, iş birlikçi ve açık fikirli davrandı.” dedi.
Binance, ilgili regülasyonlara aykırı düşmemek adına yasal uyumluluk ve hukuk ekibini büyütmeyi, “bazı bölgelerde hoş karşılanmayan ürünleri” platformdan kaldırmayı ve yeni lisans başvurularında bulunmayı planlıyor.
Türev bakımından da sektörün zirvesinde olan Binance, temmuzun sonunda yaptığı açıklamada Almanya, İtalya ve Hollanda’dan başlamak suretiyle Avrupa pazarındaki müşterilerinin türev enstrümanlarına olan erişimini aşamalı olarak kaldıracağını duyurdu.
Regülatörler ile kurulacak diyaloğa ağırlık verilecek
Sektör genelinde artan regülasyon baskısını yorumlayan Zhao, getirilecek yeni “regülasyonların çoğunun kısıtlayıcı olacağını” fakat bunların, zaman içerisinde piyasa dinamiklerine uyum sağlayacak şekilde evrileceğini düşünüyor.
Özellikle ABD’de alınan kararların, “dünya genelinde etkilerinin olduğunu” söyleyen isim, Washington’da “regülatörleri eğitmek için yapılan lobi çalışmalarının” önemini vurguladı ve regülatörlerle kurulan diyaloğa daha çok ağırlık verileceğini açıkladı.
Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun (SEC) başkanı Gary Gensler hakkında konuşan Binance CEO’su, onun “kripto para konusundaki en bilgili regülatörlerden biri olduğunu” ve kripto para konusunda “doğru kararı alacağına inandığını” belirtti.
ABD Senatosu, içerisinde kripto para piyasasında kimlerin aracı olarak sayılacağına ilişkin ifadeler barındıran ve madenciler dahil olmak üzere sektördeki pek çok grubu dezavantajlı duruma sokacağından korkulan 1.2 trilyon dolarlık altyapı tasarısını bu ay onayladı. Tasarının sonbaharda Temsilciler Meclisinin gündemine girmesi bekleniyor.