Zimbabwe’deki başarılı hükümet darbesi sonrasında Zimbabwe kripto para borsası Golix’te Bitcoin fiyatı neredeyse %10’luk bir artış gösterdi. Zimbabwe’nin ekonomisinin pek iyi olmadığı zaten bilinen bir gerçekti. Özellikle 2008 Kasım’ında yaşanan yüzde 79.6 milyarlık enflasyon oranı, bunun bir göstergesi.
Golix’in sitesindeki verilere göre Bitcoin fiyatı 13 bin 499 $‘a kadar fırladı. Bitcoin’in uluslararası borsalardaki fiyatının neredeyse iki katı. 15 Kasım’dan itibaren ise Bitcoin’in Zimbabwe’deki fiyatı 13 bin 10 $ civarındaydı.
Zimbabwe’deki Kriz ve Bitcoin’e Etkisi
Zimbabwe ordusu 14 Kasım’da Harare’ye, ülkenin başkentine, bir baskın düzenledi ve bir hafta boyunca ülke başkanı Robert Mugabe ile yüzleşti. Orduya göre bu hamle, ülkede bir iç savaş çıkmasını engellemek adına yapıldı. Mugabe 1980’den beri ülkenin başındaki isim.
Bu politik kriz ve Zimbabwe’deki para dolaşımının azalmasıyla birlikte Bitcoin’e çok yoğun bir ilgi başladı. Durumun bu denli şiddetli hale gelmesindeki en büyük etken, Zimbabwe’nin milli bir para biriminin olmaması. Hiperenflasyon sonrasında ülkenin milli para birimi artık değersiz hale gelince 2009 yılında hükümet, ABD doları ve Güney Afrika randı gibi birkaç farklı para birimini benimsedi.
Golix’e göre, son 30 günde yapılan işlemlerin toplam değeri 1 milyon $’ı aşmış durumda. 2016 yılında koca bir yılın 100 bin $ ile kapandığı düşünülünce, bunun ne kadar ciddi bir artış olduğu anlaşılıyor.
Golix ortak kurucusu Taurai Chinyamakobvu’ya göre, Bitcoin fiyatı arz ve talebe göre belirleniyor. Dijital para birimini satan kişilere, elektronik ortamda ABD doları ile ödeme yapılıyor. Ancak bu para ancak hatırı sayılır bir ödeme karşılığında kara borsada nakit paraya dönüştürülebiliyor.
15 Kasım’daki verilere göre bir “elektronik” dolar, yaklaşık 8 Güney Afrika randı satın alabiliyor.
Bu gibi politik krizlerde o ülkenin vatandaşları Bitcoin’e yönelebiliyor çünkü Bitcoin’in daha güvenli olduğunu düşünüyorlar. Zimbabwe’de yaşanan durum bundan ibaret. Tıpkı Venezuela’da yaşandığı gibi.