DeFi projelerinden Uniswap’ten forklanan Sushiswap’e kitlenmiş koinlerin toplam değeri piyasaya sürüldüğü ilk 24 saat içerisinde 250 milyon doları buldu. Sushiswap’in kitlenmiş dijital para birimlerinin toplam değeri ise şu an 700 milyon doları aşmış durumda. Fakat şu ana kadar hızla yükselen SUSHI’nin geleceği için endişeler sürüyor. Peki şimdiden büyük ilgi toplayan Sushiswap (SUSHI) nedir?
Merkeziyetsiz finans dünyası (DeFi) projeleri son zamanların en çok konuşulan konularından biri. Her gün yeni eklenen projeler ve piyasanın artan ilgisi ile gelişen DeFi sektöründe yer alan projelerden biri olan Uniswap’in günlük ortalama ticaret hacmi 575 milyon doları aşmış durumda. Uniswap’in bu başarısının yanı sıra Uniswap’tan hard fork yoluyla ayrılan Sushiswap, DeFi’deki ömrüne başlayalı 1 gün olmuştu ki, Sushiwap’e kitlenmiş kripto para birimlerinin toplam değeri 250 milyon doları gördü. Şu an ise Sushiswap’e kitlenmiş koinlerin toplam değeri ise 1 milyar dolara doğru yaklaşıyor. Hızla değerlenen platformun piyasaya sürdüğü yönetişim tokenin adı ise “SUSHI“. SUSHI temelde, tıpkı Dogecoin gibi bir ‘meme’ kripto para birimi, insanlara sunulan bu eğlenceli fikir de hızlı ilginin kaynaklarından biri olarak sayılabilir.
Sushiswap, Uniswap’in Yield Farmingle Buluşmuş Hali
Sushiswap tıpkı Uniswap gibi; havuzlara likidite sağlayan yatırımcıları işlem ücretlerinin bir kısmı ile ödüllendiren bir platformdur. İki platform arasındaki temel farklardan biri, Sushiswap’in likidite sağlayıcılarına kendi tokenı SUSHI’yi vadetmesidir. Bu tarafıyla Sushiswap ve SUSHI, yine DeFi sektöründe yer alan ‘kredi verme’ projelerinin (Compound – COMP veya Aave – LEND gibi) mantığıyla aynı ilerliyor.
Uniswap likidite sağlayıcılarına %0,30 teşvik payı vadederken Sushiswap ise, %0,25 gibi bir oran sunuyor. Sushiswap Uniswap ile eşit miktarda teşvik payı verebilmek için aradaki %0.05’lik farkı SUSHI ile kapatıyor.
Şu anda 3,59 dolardan işlem gören SUSHI’nin yalnızca Uniswap’te yaklaşık 33 milyon dolar likiditesi bulunuyor. Sushiswap’in toplam 84 milyon dolarlık ticaret hacmi olan SUSHI sayesinde forku olduğu Uniswap ile mücadele edebileceğine inanan piyasa uzmanı sayısı oldukça fazla.
Sonu YAM gibi olacak mı?
Çıktığı gibi hızla ilgi odağı olan SUSHI, geçtiğimiz ay piyasaya sürülen ve hızlıca bir balon olarak anılan YAM projesini akıllara getirdi. YAM, akıllı sözleşmeler konusunda yaşadığı sorunlar ve yazılımda gerçekleşen kritik hatalar sebebiyle günler içinde yok olan bir DeFi projesiydi. Zira, Quanstamp çok yakın zamanda SUSHI’nin akıllı sözleşmelerini denetleyeceğini söylese de; hızla artan ilginin yanı sıra SUSHI hala denetlenmemiş durumda bulunuyor. Bu da çoğu uzmana göre projeyi epey riskli kılıyor.
Dharma Labs’in kurucu ortağı Brendan Forster gibi çoğu DeFi uzmanı henüz belli başlı denemelerden geçmemiş olan Sushiswap’te de bu tarz hatalara rastlanması dahilinde SUSHI’nin riskli bir yatırım haline geleceğini belirtiyor.
Foster, Sushiswap yatırımlarının likidite sağlayıcıları için mutlak kayıpla sonuçlanacağını düşünüyor ve bundan fayda sağlayanların yalnızca SUSHI’nin kurucuları olduğunu söylüyor. Sushiswap, Chef Nomi takma adıyla bilinen anonim bir kişi ya da bir grup tarafından kurulmuştur. Bu geliştirici kişi ya da ekip, piyasaya sürülen tüm SUSHI’lerden %10’luk pay alacak.