Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

YAM Finance 167 Dolardan 0.95 Dolara Düştü

YAM Finance geçen gece yaşanan bir teknik sorun nedeniyle piyasa değerinin büyük bir kısmını kaybetti. YAM Finance’in (YAM) fiyatı gün içerisinde 167 dolara kadara çıktı. Fakat YAM yaşanan bu sorunun ardından 0.95 dolara kadar düştü.

Tanıtımı bundan sadece 2 gün önce yapılan YAM Finance; DeFi dünyasında kısa sürede büyük yankı uyandırdı. Fakat YAM Finance; sistem içerisinde yaşanan bir sorun nedeniyle piyasa değerinin %90’ından fazlasını kaybetti  YAM Finance’in Twitter hesabından TSİ 11:00 sularında şu açıklama yapıldı:

“Sistemde yeni bir hata bulmuş olabiliriz. 35 dakika içerisinde yapılacak olan güncellemeden (rebase) önce YAM/yCRV Uniswap havuzundan çıkmanızı öneriyoruz.”

Twitter’dan bu açıklamanın yapılmasıyla YAM Finance’in yere çakılması bir oldu. Kullanıcılar Uniswap havuzundan çekildikten sonra YAM’in piyasa değeri 475 milyon dolardan 20 milyon dolara kadar geriledi. YAM fiyatı böylece 1 doların altına kadar düştü.

Hesap Sormaya Başladılar

Birçok kripto para takipçisi bugün sabah saatlerinden biri YAM Finance hakkında konuşuyor. Çünkü bugün yaşanan bu sorun, yield farming yapma planıyla YAM Finance’e giriş yapan birçok kişiyi doğrudan ektiledi. LINK, COMP, MKR gibi bazı kripto paraların yatırımcıları ise dolaylı yoldan etkilenenler oldular. YAM’e doğrudan piyasa üstünden yatırım yapan bazı kripto para kullanıcıları, sistemde yaşanan sorun yüzünden zarar ettiler. Şahap Önal adlı bir sosyal medya kullanıcısı YAM Finance ile ilgili şu yorumu yaptı:

“Bugün 20.000 dolar kaybettim. Benim kaybımı kim karşılayacak? Yasal yollara başvuracağız. Şu ana dek yaptığınız en büyük dolandırıcılık bu oldu.”

Bu sırada kripto para dünyasının uzman isimleri de YAM Finance ile ilgili açıklamalar yapıp, ortadaki sorunun ne olduğunu anlatmaya çalıştılar. Summa’nın kurucusu James Prestwich, YAM protokolündeki yönetim modelinde, spesifik olmak gerekirse, “rebase” mekanizmasında bir sorun olduğunu söyledi. YAM kullanıcılarına seslenen Prestwich, bu yatırımcıların Uniswap havuzlarından bir an önce çıkış yapmalarını önerdi.

YAM Finance projesinin kurucularından Brock Elmore, kripto para camiasından gelen bu tepkilerin ardından konuyla ilgili bizzat bir açıklama yaptı ve herkesten özür diledi. Kendisinin Twitter hseabından yayınladığı mesaj şu şekilde:

“Herkesten özür diliyorum. Başaramadım. Destek gösterdiğiniz için teşekkürler. Derin bir üzüntü içerisindeyim.”

Hikaye Burada Bitmedi

Ampleforth’a benzer bir yapıya sahip olan YAM Finance; esnek arz sistemiyle ilgi çekmişti. Bu projenin arzında piyasa koşullarına bağlı olarak her 12 saatte bir güncelleme yapılacak, bu sayede YAM’in değeri hep sabit tutulacaktı. Fakat rebase mekanizmasında çıkan ve protokolün yönetim modelini etkileyen bir sorun, bu hayallerin suya düşmesine yol açtı.

Ancak bu YAM Finance defterinin burada kapandığı anlamına gelmiyor. Kripto para camiasından büyük tepki görse ve pek çok kişi tarafından eleştirilse de YAM Finance’in ikinci bir versiyonunu görebiliriz. YAM Finance ekibi, bugün sabah saatlerinden beri yaşanan onca şeye rağmen YAM defterinin henüz kapanmadığını açıkladı. YAM Finance topluluğunun ne kadar güçlü olduğuna değinen YAM ekibi, Medium üzerinden şu duyuruyu yayınladı:

“YAM topluluğu olarak son 36 saat içerisinde yaşanan şeylerin ardından daha da kenetlendik. Biz bu topluluğun bir şansı daha hakettiğine inanıyoruz. Mevcut YAM sözleşmelerini açık artırmaya çıkarmak için yeni bir Gitcoin fonu hazırlayacağız. Eğer bu açık artırmanın sonunda yeteri kadar fon toplanmış olursa YAM 2.0’a geçiş yapmayı planlıyoruz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment