Open Mineral adlı fiziki emtia borsası, kripto para madencilik şirketlerinden ve finans organizasyonlarından oluşan yeni bir konsorsiyum oluşturmayı planlıyor. Oluşturulacak konsorsiyumun amacı Blockchain bazlı bir maden ticaret sistemi oluşturmak olacak.
İsviçre merkezli olan Open Mineral adlı şirket ABD’deki merkezsiz aplikasyon (DApp) geliştiricisi ConsenSys ile Minerac adlı bir projeyi geliştirmek için ortaklık kurdu. Minerac isimli Blockchain projesi maden ticaretini ve tedarik zinciri lojistiğini geliştirmeye odaklı olacak.
Open Mineral yetkililerine göre maden sektörünün Blockchain teknolojisine ihtiyacı var. Şirket bu alanda “lojistiğin karmaşık, finansman elde etmenin zor, evrak işinin de ağır” olduğunu belirtti. Şirkete göre bu sektöre Blockchain teknolojisinin getirilmesi “ticaret sürecini basitleştirecek, verimliliği arttıracak ve daha fazla gelir getirecek.”
“Akıllı sözleşmelerden faydalanan Minerac hissedarların konşimentolar, kredi mektupları gibi önemli ticari belgeleri güvenli bir şekilde aktarmalarını sağlayacak.”
Open Mineral’ın başkanı olan Boris Eykher yeni oluşturulan konsorsiyumun şimdiden bazı madencilik organizasyonlarının ilgisini çektiğini, şu anda diğer madencilerle ve finans kuruluşlarıyla görüşmelerin sürdüğünü belirtti ancak herhangi bir isim vermedi.
Minerac projesinin amaçları arasında maden ticaretindeki sürdürülebilirlik ve güvenlik sorunlarını çözmek de bulunuyor. Proje kapsamında mühürlü torbalara ve konteynerlere Minerac sistemi içerisinde bir ID veriliyor olacak. Her bir parsele ait bilgiler konum ve teslimat hareketliliği gibi detayları da kapsayacak şekilde güncellenecek. Minerac bu sayede değerli madenlerin güvenliğini sağlamayı hedefliyor.
Blockchain’in tedarik zinciri ve lojistik gibi alanlarda kullanıldığını daha önce de görmüştük. Bundan bir süre önce ABD’deki perakende devi Walmart, Blockchain teknolojisini teslimat yönetim alanında kullanmak için yeni bir patent başvurusunda bulunmuştu. Walmart’ın Blockchain teknolojisinden faydalanacağı projede kargolar güvenli bir dolabın içinde saklanıyor olacak ve kargoyu teslim alacak kişi müsait olduğu zaman gelip imzasını atarak kargoyu dolaptan alabilecek.
Bunun haricinde yine Walmart ve dokuz farklı şirket dünya çapındaki gıda tedariğini Blockchain sayesinde takip edebilmek için IBM ile bir araya gelmişti. Bir araya gelen şirketler arasında Nestle, Dole Food Co., Dirscoll’s Inc., Tyson Foods Inc., Unilever gibi isimler bulunuyor.